Asociatyvi nuotrauka.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Nors ir draugas, bet reikia būti atsargiam

Internetas – didžiulis jaunų žmonių draugas. Nėra dienos, kad berniukai ir mergaitės nenuklystų į jo platybes. Čia galima susitikti su draugais, dalytis mėgstama muzika, vaizdais ir daryti dar daug įvairių dalykų. Tačiau internetas – ne tik pramoga, bet gali tapti ir spąstais. Kaip jų išvengti?

Internetinė erdvė yra kupina pokalbių kambarių, naujienų grupių, svetainių ir kitų vietų, prie kurių galima prisijungti tiesioginiu ryšiu ir kuriose yra medžiagos, galinčios priversti pasijusti nejaukiai. Tai gali būti seksualinė ar smurtinė medžiaga, neapykantos kupina informacija ar diskusijos, kurios gali pasirodyti atstumiančios ar nemalonios. Nesvarbu, apie ką konkrečiai kalbame. Svarbu tai, kad tu turi teisę ir priemones, padėsiančias akimirksniu išeiti iš panašių vietų, kuriose nenorėtum ir neturėtum lankytis.

Pokalbių kambariuose, keičiantis momentinėmis žinutėmis ir net pasinaudojant mobiliaisiais telefonais prie paauglių buvo priekabiaujama, iš jų buvo tyčiojamasi. Blogiausia, kad kartais taip elgiasi paauglių draugai ar jaunuoliai. Kartais tai gali būti suaugusieji, apsimetantys paaugliais. Bet kokiu atveju nė vienas neturėtų taikstytis su šiurkštumu ar nepageidaujamais seksualiniais juokeliais.

Pati rimčiausia rizika yra susijusi su galimybe nuo ko nors nukentėti ar tapti kieno nors išnaudojamam dėl informacijos, kurią prisijungęs išsiuntei ar kas nors išsiuntė apie tave, tavo veiklą, apie tai, kur lankaisi internete. Paauglių, kurie dėl internete užmegztų pažinčių yra tvirkinami, pagrobiami ar pabėga iš namų, yra palyginti mažai, bet tokių pažinčių pasekmės gali būti tragiškos.

Internete, kaip ir daugumoje kitų šio pasaulio vietų, yra žmonių, kurie gali mėginti atimti iš tavęs ar tavo šeimos pinigus ar tiesiog vargins nepageidaujama reklama ir rinkodaros medžiaga. Būk ypač atsargus su pasiūlymais „greitai praturtėti“, kuriuose žadama, kad laisvu laiku užsidirbsi krūvas pinigų, ar siūloma greitai numesti svorio, patobulinti išvaizdą. Jei pasiūlymas skamba per gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai taip ir yra.

Ne kiekvienas kibernetinėje erdvėje paiso gerų manierų. Kai bendrauji tiesioginiu ryšiu, ypač lankaisi elektroninėse skelbimų lentose ar pokalbių kambariuose, yra galimybė, kad gausi elektroninį laišką, kurio turinys yra žeminantis, priekabus ar paprasčiausiai nedoras. Nepriimk to asmeniškai. Žeminanti žinutė daug daugiau pasako apie siuntėją nei apie asmenį, kuris gauna tą žinutę. Ironiška, tačiau žmonės kurie „realiame“ pasaulyje yra geri, bendraudami internetu apie tinkamą elgesį pamiršta. Geriausia pokalbių kambariuose ignoruoti tokias žinutes bei žmones. Tačiau kai kuriose žinutėse gali būti priekabiaujama, o tai jau baudžiamas nusikaltimas. Jei kas nors tau atsiunčia nepadorią, nepriderančią, gašlią žinutę ar nuotrauką, ketindami tvirkinti, erzinti, priekabiauti ar net grasinti, apie tai būtinai pranešk tėvams ar interneto paslaugų teikėjui. Jei incidentas įvyko mokykloje ar į jį yra įsivėlę kiti mokyklos mokiniai, turėtum informuoti mokyklos vadovus ar mokytojus.

Venk visko, kas gali įskaudinti žmones, ir nerizikuok, nes pats gali patekti į bėdą. Turi gerbti kitų žmonių privatumą, neerzinti, nepriekabiauti ir neskaudinti kitų. Tu asmeniškai esi atsakingas už savo elgesį internete.

Paruošta pagal www.draugiskasinternetas.lt

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas