A. Anušauskas dalino savo autografus.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra, Naujausi

„Aš esu VANAGAS“

Aldona KALESNIKIENĖ

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė

Kraštotyros muziejuje LPKTS Ukmergės filialas, talkinant muziejaus darbuotojams, organizavome renginį „Aš esu VANAGAS“, kuris buvo skirtas partizanų vado, Lietuvos ginkluotojų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 100-ioms gimimo ir Lietuvos kariuomenės atkūrimo šimtmečiui. Lietuvos Respublikos Seimas 2018-uosius yra paskelbęs A. Ramanausko-Vanago metais. Simboliška, kad šiemet, švęsdami atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį, minime ir paskutinio Lietuvos partizanų vado gimimo metines. Visai neseniai Lietuva nusilenkė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Ginkluotųjų pajėgų vadui ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos 1949 m. vasario 16-osios deklaracijos signatarui, nuo 1953-ųjų – aukščiausiojo Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio dėl nepriklausomybės kovojančios Lietuvos pareigūnui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui brigados generolui A. Ramanauskui-Vanagui. Partizanų vado palaikai amžinojo poilsio atgulė Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone. Partizanų vadas pripažįstamas ir faktiniu Lietuvos vadovu. Neseniai tai skelbiančiai deklaracijai Seimas pritarė balsų dauguma.

Renginį pradėjome Tautiška giesme, eilėraščiu apie didvyrių partizanų kovas, pagerbėme žuvusiųjų už Tėvynės laisvę atminimą.

Džiaugiamės sulaukę svečiuose istoriko, Seimo nario Arvydo Anušausko, kuris atsivežė ką tik iš leidyklos paimtą savo knygą „Aš esu Vanagas“. Ukmergiškiai iš pirmų lūpų išgirdo, kaip į šį leidinį sugulė asmeninė A. Ramanausko-Vanago istorija, tų metų įvykiai, kurių pats partizanų vadas nebūtų galėjęs aprašyti. Sužinojame apie Vanago kovą su sovietiniu režimu, jo tragiškos mirties aplinkybes, baisius kankinimus ir KGB agentų žvėriškas patyčias. Istorikas pristatė daug dokumentinės medžiagos, nuotraukų, iki šiol neskelbtų faktų apie A. Ramanausko ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės-Ramanauskienės tardymus. Buvo įvardinti budeliai ir išdavikai, parodytos jų nuotraukos su jų likimų aprašymais. Autorius pabrėžė, kad budelių niekas neieškojo, nors jų pavardės ir buvo žinomos. Dabar jų jau nebėra tarp gyvųjų. Istorikas taip pat kalbėjo ir apie rastą Vanago kapą, kuriame be partizanų vado buvo užkasti ir dviejų kriminalinių nusikaltėlių palaikai. Pasak istoriko, tai labai primena Biblijoje minimą istoriją.

Gausiai susirinkę ukmergiškiai susidomėję klausėsi A. Anušausko pasisakymo, dėkojo autoriui už atliktą reikšmingą tyrimą. Daugeliui šį neeilinį susitikimą primins įsigyta A. Anušausko knyga su paties autoriaus autografu.

Savivaldybės tarybos narys Darius Varnas apžvelgė Lietuvos kariuomenės atkūrimo istoriją, Nepriklausomybės kovas prieš bolševikus, bermontininkus, lenkus, priminė partizaninį karą.

Lietuvos kariuomenės dienos proga pasveikintas dimisijos majoras Vidmantas Leščius, kuriam Lietuvos kariuomenės atkūrimo ir Nepriklausomybės kovų šimtmečio proga už garbingą tarnybą Tėvynės labui skirta Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko padėka.

Renginyje dalyvavę „Misijos Sibiras-2018“ dalyviai – alytiškis moksleivis Domas Zenkevičius ir želviškis studentas Kristijonas Povylius susirinkusiems pristatė ekspediciją Kazachstane, kur daugiausia kalėjo politiniai kaliniai – partizanai, jų rėmėjai, ryšininkai. Buvo džiugu ir kartu graudu, kai viešnia, LPKTS Anykščių filialo vadovė, Anykščių Garbės pilietė, buvusi Kazachstano lagerių kalinė Prima Petrulienė dėkojo jaunimui už išsaugotą atmintį ir jų vykdomus darbus vardan tos Lietuvos.

Mūsų šventę papuošė Siesikų kaimo kapela „Vieversa“, atlikusi partizanų, karių, kariškas dainas.

Renginyje dalyvavo kaimo kapela „Vieversa“. Kairėje – A. Kalesnikienė.

Kraštotyros muziejaus salė buvo pilna.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Tai tikrai buvo gražus ir prasmingas renginys, šaunuoliai organizatoriai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas