Mokėsi pinti adventinius vainikus.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

„Lietuvos šimtmečiui – šimtametės tradicijos“

Audronė STANKEVIČIENĖ

Tolučių-Bajorų kaimų bendruomenės pirmininkė

Šį rudenį Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Tolučių kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė Jolanta Gelūnaitė vykdė projektą „Lietuvos šimtmečiui – šimtametės tradicijos“.

Spalį įvyko pirmasis šio projekto renginys. Jame svečiavosi Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė, kuri supažindino su seniausiomis žvakių liejimo tradicijomis. Susirinkę į biblioteką tolutiškiai ne tik klausėsi įdomaus pasakojimo, bet ir turėjo galimybę patys išbandyti šį seną amatą.

Antrojo susitikimo metu bib-liotekos lankytojai mokėsi pinti juostas ir megzti riešines. Šių senovinių amatų paslaptis atskleidė Želvos gimnazijos technologijų mokytoja Jolita Gineikienė. Ji papasakojo, kad šiuo pačiu seniausiu būdu pintos juostos naudojamos tautiniams drabužiams papuošti. Mokytoja vos spėjo atsakinėti į užsiėmimo dalyvių klausimus. O po to visi susėdo išgerti puodelio kvapnios arbatos su medumi, pasikalbėti, atsipūsti nuo kasdienių darbų. Kai kurie dalyvavusieji renginyje numezgė riešines ne tik sau, bet ir šeimos nariams. Džiaugėsi, kad šie rankdarbiai bus puiki dovana artėjančių švenčių proga.

Paskutinio projekto renginio metu Edita Mikalajūnienė geranoriškai sutiko pamokyti pinti adventinius vainikus. Biblioteka pakvipo šienu, eglių šakomis, kankorėžiais, obuoliais ir žolelių arbata. Susirinkusios moterys pynė vainikus, dekoravo juos pasitelkę fantaziją ir turimas puošmenas. Edita visoms moterims dalino patarimus, padėjo išmokti naudotis dekoravimo priemonėmis, dirbti su karštais klijais. Bekuriant šiuos adventinius papuošimus visas užvaldė kalėdinė nuotaika.

Projekto tikslas įgyvendintas. Tolučių-Bajorų kaimų bendruomenei ir bibliotekai pavyko suburti įvairaus amžiaus gyventojus bendrai prasmingai ir įdomiai veiklai.

J. GELŪNAITĖS nuotr.

Moterys mezgė riešines.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas