Redakcijos nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Akis bado nelietuviška iškaba

Net keli ukmergiškiai išsakė savo nuomones dėl Kauno gatvėje atidarytos kavinės reklamos nevalstybine kalba. Skaitytojai sakė, kad nežinia ką reiškia svetima kalba užrašyti žodžiai, piktinosi, jog svetimybės baigia užgožti lietuvišką žodį. „Ar kas nors kontroliuoja, kaip laikomasi lietuvių kalbos vartojimo taisyklių?“ – klausė skaitytojai.

Savivaldybės administracijos Personalo ir dokumentų valdymo poskyrio vyriausioji specialistė (vyr. kalbininkė) Dalia Ivaškevičienė pasidžiaugė, jog ukmergiškiai yra savo miesto ir kalbos patriotai, kad dauguma užrašų yra derinama su kalbos specialistu, klaidos ištaisomos dar iki užrašui patenkant į viešumą.

„Minimos kavinės užrašas GASTRO PUB nebuvo nustatyta tvarka pateiktas derinti kalbininkui, yra įrengtas be leidimo, – teigė vyr. kalbininkė. – Taip buvo pažeista net keletas teisės aktų: pirmiausia, Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos įstatymas, kurio 17 straipsnis skelbia: „Lietuvos Respublikoje viešieji užrašai yra valstybine kalba. Valstybinė kalba privaloma visų Lietuvos Respublikos įmonių, įstaigų ir organizacijų antspauduose, spauduose, dokumentų blankuose, iškabose, tarnybinių patalpų ir kituose užrašuose, Lietuvos gaminių ir paslaugų pavadinimuose bei aprašuose“; Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.40 straipsnis nustato Juridinio asmens pavadinimo sudarymą: „Juridinio asmens pavadinimas yra sudaromas iš žodžių ar žodžių junginių, vartojamų perkeltine reikšme arba turinčių tiesioginę reikšmę. Juridinio asmens pavadinimas turi būti sudarytas laikantis lietuvių bendrinės kalbos normų (…)“; svarbiausius viešųjų užrašų vartosenos reikalavimus apibendrintai išdėsto Viešosios garsinės informacijos ir viešųjų užrašų laikinosios taisyklės, kurios teigia, kad „visų rūšių viešoji informacija turi atitikti Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos įstatymą ir kitus teisės aktus, viešosios garsinės informacijos ir viešųjų užrašų kalba turi būti taisyklinga, viešieji užrašai turi būti teisiškai pagrįsti (registruoti, pateikti su savivaldos institucijų leidimu).“

Vyr. specialistė taip pat paaiškino, kad reikėtų įsidėmėti, jog už valstybinės kalbos nevartojimą yra numatyta administracinė atsakomybė. „Kavinės adminis-tracija savivaldybei persiuntė Valstybinio patentų biuro laišką, kuriame informuojama, kad yra įteiktas prašymas įregistruoti prekės ženklą su minėtu žodžių junginiu. Prekių ženklų naudojimas apibrėžtas Prekių ženklų įstatyme, registruotas prekės ženklas nekeičiamas (netaisomas). Vis dėlto būtina suderinti kitakalbius firmų pavadinimus, žodinius prekių ar paslaugų ženklus su informacija lietuvių kalba ir siekti, kad Lietuvos valstybės viešajame gyvenime visur privalo būti teikiama pirmenybė taisyklingai valstybinei lietuvių kalbai“, – teigė D. Ivaškevičienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • X :
    Ukmergej yra taip: tik pradek ka nors daryt, tuoj atsiranda lodariu is kestucio aikstes ir pradeda kabinetis. As tai nenustebus.
  • Domahe :
    Super pub’as ! Viete ne pati geriausia bet bent pastata vaiduokli prikele , o viduje tai kaip uzsieni. Labai super viskas. Muzika tik galetu chebra ir house ar pan paderinti karts nuo karto. Tiem kas nepatinka tai patariu savo kazka sukurti o ne tik burbet ir but nepatenkintais viskuo. Man gaila tokiu zmoniu , kurie pilni apykantos ir pavydo.
    • Anonimas :
      as
      • Anonimas :
        kodel niekam netrukdo viesbucio restorano pavadinimas
  • Anonimas :
    Slamstas, o ne kavine.
    • Anonimas :
      Greičiausiai todėl, kad nebuvai arba esi vienas iš tų "marozų" kurie ten ir nebus įleisti
  • skaitytoja :
    šaunuoliai, puiki kavinukė, puiki aplinka, puikūs darbuotojai ir labai skanus maistas. Teko lankytis.
  • Anonimas :
    Mieli zemieciai,gerbkim ir mylekim,ir palaikykim tokius zmones,kurie nors kazkiek prisideda,kad mes turetume kur praleisti romantiska vakara su drauge,mylimuoju,seima..Aciu savininkams,kurie pasistenge.Kai sekanti karta grisiu i Ukmerge is Uk,butinai apsilankysiu !!!Sekmes versle !!!
  • Anonimas :
    Kas jums visiems Ukmergiskiams darosi ??????Kaip savininkams norisi,toki "varda" ir duoda savo kavinei.Kai ilga laika stovejo vaiduoklis,niekam nerupejo.Kai zmonems kilo ideja nors siek tiek pamalonint Ukmerges gyventojus jaukia aplinka,skaniu kepsniu,gardzia kava...O siaube.koks pasipiktinimas:pavadinimas ne tas,"gorodoko siukslynas"...O kas ta siukslyna daro??????
    • Ukmergiškė :
      Pritariu. Teisingas komentaras. Daugiau pozityvo visiems!
  • Ukmergiske :
    Anksciau buvom tipo okupuoti rusu.o dabar europos sajungos.baisu
  • Anonimas :
    Vieta gyvuos iki pasibaigs savininkų santaupos ir kantrybė 😁
    • SS :
      Tu debilas
  • Anonimas :
    Nori atrodyti "krutai", o pasirodo kvailai tokie verslininkai. Ir kiek idomu gyvuos sita kavine gorodoko siuklyne? Vieta pasirinkta tragiska
    • SS :
      Tu debilas
      • user :
        Debilas tai cia tu tik vienas
  • Anonimas :
    Gyveni Lietuvoje, tai ir rašyk lietuviškai.
  • Anonimas :
    Dziakimes kad prikėlė pastatą naujam gyvenimui o ne burnokim.
  • Anonimas :
    ???? o kaip del tarptautiniu zodziu? pub`as ir afrikoje pub`as,nupeze idiotai neturi ko prisikabinti!
  • Ukmerge :
    Geriau tokie uzrasai.nei pastatai vaiduokliai ukmergeje!
    • Anonimas :
      Visiskai teisingai !!!! Pritariu jums.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas