„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“

Artyn praeities

Daiva NASYROVIENĖ

Lietuvių kalbos mokytoja

Per rudens atostogas Pabaisko pagrindinės mokyklos mokiniai kartu su istorijos, geografijos bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytojais vyko į edukacinę kelionę, kurios tikslas – plėsti istorijos ir literatūros žinias.

Kauno miestas pasitiko svetingai: danguje šviečianti rudeniškai balkšva saulė ir besišypsantys žmonės siaura senamiesčio gat-vele pro Rotušės aikštę palydėjo iki Maironio lietuvių literatūros muziejaus. Daugelis moksleivių pirmą kartą pravėrė poeto namų duris ir nustebo išgirdę kanklių garsus bei „Lietuva brangi“ pirmuosius akordus. Po ekskursijų vadovės pasakojimo apie tai, kur Maironis lankydavosi, su kokiais žinomais žmonėmis bendraudavo, kokios jo būdo savybės, ką sukūrė, vaikštinėdami po muziejų moksleiviai iš mažų gabalėlių bandė sulipinti visą šio garbingo žmogaus gyvenimą čia, Kaune.

Poeto dvasios palytėti, po edukacinės programos įsiamžinę prie didingos Vyčio – „Laisvės kario“ skulptūros, ekskursijos dalyviai patraukė į Kauno IX forto muziejų. Čia laukė edukacinis užsiėmimas „Išgyventi tremtyje“. Jo metu mokiniai išgirdo įtaigų gidės pasakojimą apie skausmingą Lietuvai ir jos žmonėms laikotarpį: apie priverstinį Lietuvos prijungimą prie Sovietų sąjungos, masinius Lietuvos gyventojų trėmimus ir kasdienybę, susipažino su gyvenimo tremtyje sąlygomis, atliko praktinę užduotį – pasibeldus į duris enkavedistams, teko stverti iš spintos būtiniausius daiktus, sugalvoti, kaip panaudoti juos gyvenimui tremtyje konkrečiomis sąlygomis.

Pasisvečiavę pas Maironį, „išgyvenę“ tremtį ir paklaidžioję painiais forto labirintais mokiniai patyrė, koks smagus yra atradimo džiaugsmas, suprato, kad atostogas gali leisti ne tik kiurksodami prie kompiuterio ekrano, bet ir turiningai: keliaudami po savo kraštą, lankydamiesi muziejuose bei dalyvaudami edukacinėse programose.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas