Ukmergiškių ansamblis koncertuoja centrinėje Zadaro aikštėje.

Kultūra

Lietuvos 100-metį minėjome Zadare

Levanora DANYLIENĖ

Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai sulaukė Lietuvos garbės konsulės Kroatijoje Rimos Koic kvietimo pakeliauti po Kroatiją ir surengti koncertą Zadaro mieste. Programą paruošė klubo vokalinis instrumentinis ansamblis „Viltis“, kuriam vadovauja Valmantas Naraškevičius.

Į viešnagę išvykome kartu su turistais iš kitų Lietuvos vietų. Važiavome per visą naktį ir tik išaušus pasiekėme Slovakiją. Grožėjomės kalnais, rudenėjančia augalija, kol atvykome į numatytą mūsų poilsio vietą – Hokovce miestelį. Įsikūrę viešbutyje spėjome pasimėgauti baseino malonumais, o pailsėję tęsėme kelionę. Pravažiavome Vengriją, gėrėjomės Budapešto vaizdais. Kelias vingiavo per kalnus, tunelius, kol pagaliau išvydome Adrijos jūrą. Važiavome pakrante į Starigrad Paklenica miestelį, kuris įsikūręs vidurinėje Kroatijos dalyje, 40 km nuo Zadaro miesto. Čia mūsų laukė garbės konsulė R. Koic. Ji mus visur globojo, o jos dukra lydėjo kelionėje.

Jau pirmą dieną prasidėjo pažintis su Kroatija. Dalis ekskursantų išvyko visureigiais į Velebito kalnus Paklenicos nacionaliniame parke. Važiavome senuoju keliu, kuriuo keliaudavo vietiniai gyventojai. Pabuvome Dalmatijos ir Likos regionuose, vaišinomės nacionaliniais užkandžiais, kalnų bičių medumi, namine duona, vytintu kumpiu, avies sūriu bei vietiniais gėrimais. Taip pat vaikščiojome kalnų takais, maudėmės prie Zrmanijos upės krioklių. Visoje išvykoje gėrėjomės nepakartojama jūros, saulės ir kalnų panorama.

Kiti ekskursijos dalyviai pasirinko poilsį prie jūros, maudynes šiltame jūros vandenyje.

Reikšmingiausias šios kelionės įvykis – klubo vokalinio instrumentinio ansamblio „Viltis“ pasirodymas Zadaro miesto centrinėje aikštėje. Lietuvos garbės konsulė Kroatijoje pasveikino mūsų delegaciją, trumpai papasakojo žiūrovams apie Lietuvą, švenčiančią valstybingumo atkūrimo 100-metį. Šiltais plojimais buvo palydėtos ansamblio dainos, o suskambėjus liaudiškai muzikai, žiūrovai įsiliejo į šokančiųjų ratą.

Mūsų pažintinės ekskursijos tęsėsi Splito ir Trigoro miestuose. Splite mus sužavėjo puikiai išsilaikęs 1 700 metų senumo Romos imperatoriaus Dioklitiano rūmų kompleksas, Jupiterio šventyklos griuvėsiai, katedra, senamiestis ir kiti architektūriniai paminklai. Trigoras – viduramžių „miestas-muziejus“, įsikūręs salelėje, į kurią patenkama vaizdingu tilteliu. Į UNESCO paveldą įtrauktame mieste išlikę daug istorinių ir kultūrinių paminklų: rotušė, Dalmatijos meno viršūnė – Šv. Lauryno katedra, prieš 1 000 metų įkurtas šv. Nikolo vyrų vienuolynas.

Lankėmės Krkos upės krioklių parke. Unikalus kraštovaizdis, įspūdingi upės kriokliai, vandens tyrumas. O ko vertos maudynės prie didžiojo krioklio! Atsigaivinome, pailsėjome ir – vėl į kalnus. Aplankėme etninę kultūrą propaguojantį ūkį. Prie įvažiavimo pasitiko stendas, kuriame buvo pasveikinimas įvairiomis kalbomis, taip pat ir lietuvių. Mus pasitiko tautiniais drabužiais apsirengęs ūkininkas, pasivadinęs Joške. Jis supažindino su kroatų buitimi, papročiais, šeimyninio gyvenimo niuansais, valgių ir gėrimų gaminimu. Nors mūsų grupė buvo labai didelė, vaišių užteko visiems – ragavome nuostabaus karšto kumpio, duonos, įvairių rūšių vyno.

Apsilankymo Kroatijoje metu mėgavomės atpalaiduojančia kelione laivu į Kornati salų nacio-nalinį parką, kuriame daugiau kaip 150 salų, supamų skaidrių jūros vandenų. Gėrėjomės žydra jūra, saule, nepakartojamais salyno vaizdais, stiprinomės laive paruoštais pietumis.

Paskutinė išvyka – į 1949 metais įkurtą Plitvicos nacionalinį parką, įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą. Rudenėjančiais miškais apaugusiame slėnyje tyvuliuoja 16 didelių ir mažučių nepakartojamo skaidrumo ežerų, kuriuos jungia gausybė vandens krioklių. Siaurais takeliais kilome į kalnus ir vėl leidomės žemyn, o aplink – krintantis vanduo, kuris, atrodo trykšta iš kiekvieno urvelio. Laivu plaukiojome po ežerą, grožėjomės nepakartojamais reginiais.

Aišku, negalėjome per nepilnas penkias dienas pamatyti visko, tačiau labai esame dėkingi konsulei Rimai, kuri mums papasakojo ne tik apie šios šalies istoriją, bet ir supažindino su eilinių žmonių gyvenimu, šiuolaikiniais papročiais.

Visų ukmergiškių vardu dėkoju kelionės organizatorei LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ pirmininkei Valerijai Naraškevičienei, Ukmergės rajono savivaldybei už dovanas garbės konsulei ir Zadaro miesto savivaldybei, taip pat dėkojame klubo vokaliniam instrumentiniam ansambliui, kuris atstovavo Lietuvai, bei vadovui V. Naraškevičiui, neleidusiam mums liūdėti ir viskuo pasirūpinusiam.

Kornati salų nacionaliniame parke.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas