J. Stankaitienei (dešinėje) dovanas teikė S. Klimas ir Kauno skyriaus atstovės.

Naujausi, Žmonės

Rajono samariečiai minėjo veiklos 20-metį

Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Ukmergės skyrius šventė savo veiklos jubiliejų. Susirinko gausus būrys rajono samariečių, jų pasveikinti atvyko draugai, partneriai, rajono valdžios atstovai. Renginio metu prisiminimais grįžta į praeitį, apžvelgti per du dešimtmečius nuveikti darbai.

Šventę pradėjusi LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė Jolita Stankaitienė pirmiausia padėkojo bemaž prieš 30 metų sutiktam savo vyrui ir jo motinai Janinai. Būtent šios moters iniciatyva ir buvo įkurtas samariečių skyrius Ukmergėje.

„Vieną kartą šeimoje ėmėme svarstyti, kokia veikla norėtume užsiimti. Nors tuo metu žodžio „savanorystė“ dar niekas nevartojo, norėjosi visuomeninio darbo, kuris būtų susijęs su pagalba kitiems žmonės. Ieškojome kažko, kas būtų panašu į pirmos pagalbos teikimą. Taip ir aptikome Lietuvos samariečių bendriją, kuri mums buvo visiškai negirdėta ir nežinoma. 1998 metų rugsėjo 15-ąją draugėn susibūrusi penkiolikos žmonių komanda įkūrė savo skyrių“, – mintimis į praeitį sugrįžo J. Stankaitienė. Ji taip pat prisiminė, kaip po trijų mėnesių išvyko į Stokholmą, kur likimas suvedė su partneriu iš Vokietijos – padėjėju ir geradariu Fritz Amann. „Mums pasisekė, kad turime tokius bičiulius“, – savo partneriams dėkojo J. Stankaitienė. Pirmininkė ačiū tarė ir visiems samariečiams, kurie negaili savo laisvalaikio, jėgų ir visad skuba daryti gerus darbus.

Apžvelgdama 20 metų veiklą LSB Ukmergės skyriaus vadovė sakė, kad nuveiktus darbus sunku būtų ir išvardinti, jie užfiksuoti nuotraukose, videoįrašuose, prisiminimuose. J. Stankaitienė pasidžiaugė, kad būtent Ukmergės samariečiai pirmieji pradėjo minėti tarptautinę senjorų bei ligonių dienas, aplankė šimtus vienišų, skurstančių žmonių, perkrovė ir išdalino ne vieną toną humanitarinės labdaros, subūrė ir užaugino jaunųjų samariečių kartą…

LSB Ukmergės skyriaus pirmininkės teigimu, veiklą galima suskirstyti į du laikotarpius – laikmetį iki įstojimo į Europos Sąjungą ir vėlesnį. „Dabar drabužiai, elementarūs daiktai nėra žmonėms labai svarbūs. Tačiau daugelis patiria susvetimėjimą, jaučiasi vieniši, dėl menkų pajamų šeimos bei pensininkai negali oriai gyventi. Jiems reikalinga kitokia pagalba, kurią mes ir stengiamės jiems duoti“, – savo mintimis dalijosi pirmininkė.

Ji taip pat pridūrė, jog ne kartą yra girdėjusi klausimą: „Kas tau iš to, kad esi samarietė?“ J. Stankaitienės teigimu, visų pirma šis darbas teikia pasitenkinimą, be to, surandi daug nuoširdžių žmonių, kurių gyvenimo filosofija sutampa su tavąja.

Prisiminimais apie draugystės, bendradarbiavimo metus pasidalino ir pasveikinti ukmergiškių iš Vokietijos atvykęs F. Amann. Jis pasakojo, kaip susipažino su Lietuva, prisiminė pirmą apsilankymą Ukmergėje, humanitarinės pagalbos gabenimą. Svečias kalbėjo ir apie pažintį su J. Stankaitiene, kurią suvedė su Kelno samariečiais, pasakojo apie bendrus projektus.

F. Amann sakė, jog savo dovaną samariečiams išsiuntė prieš rugsėjo pirmąją. Jo parūpintos maisto dėžutės jau išdalintos miesto moksleiviams ir darželinukams. Šventės metu medaliu už nuopelnus jis apdovanojo skyriaus pirmininkę J. Stankaitienę.

Su veiklos jubiliejumi ukmergiškių pasveikinti atvyko LSB prezidentas Sigytas Klimas, Kauno skyriaus atstovai. Samariečius sveikino ir rajono savivaldybės mero patarėja Laima Gambickienė, taip pat įvairių seniūnijų socialiniai darbuotojai, kiti draugai. Žodį tarė ir netikėtai į šventę atvykę buvę jaunieji samariečiai. Tarp jų buvo ir J. Sankaitienės dukra Silvija.

Renginį, kuris vyko restorane „Vilkmergė“, vedė samarietė Židronė Gružauskienė. Susirinkusius linksmino Kultūros cent-ro folkloro ansamblis „Pyniava“, vadovaujamas Vilmos Mulevičiūtės-Sabaliauskienės, taip pat atvyko liaudiškos muzikos kapela „Provincija“, vadovaujama Alvydo Padriezo. Šventėje ilgai sukosi poros, vyko šilti pokalbiai, liejosi prisiminimai, palinkėjimai.

Ukmergiškiai padėkojo savo geradariui F. Amann.

Į šventę atvyko ir samariečių skyriaus iniciatorė J. Stankaitienė. Už jos – renginio vedėja Ž. Gružauskienė.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas