Visą mėnesį trukusių rinkimų nugalėtojai prie laumėniškių sukurtos fotosienelės.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Kraštiečių šventė Laumėnuose – dovana Lietuvos 100-mečio proga

Justina BRUŽAITĖ-LISECKIENĖ

Gražią liepos 28-osios dieną Laumėnų krašto žmonių širdis šildė ne tik vasariška kaitra, bet ir vienybės, bendruomeniškumo jausmas. Šeštadienį į Laumėnų kaimą susirinko didelis būrys šio ir aplinkinių kaimų kraštiečių. Tai buvo neeilinis susitikimas. Surengta kraštiečių šventė ,,Kur gimėm, kur augom“ – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimt-mečio dovana Lietuvai ir Laumėnų kraštui.

Šiam renginiui pradėta ruoštis jau pavasarį. Tada laumėniškiai parašė projektą ,,Kur gimėm, kur augom“ ir paprašė lėšų šventės išlaidoms finansuoti. Džiugu, kad ši iniciatyva buvo įvertinta, ir Ukmergės rajono savivaldybės finansinė parama padėjo sukurti šventę Laumėnuose. Vis dėlto svarbiausia pasiruošimo renginiui dalis buvo ne finansinė. Nuotaikinga ir įkvepianti kraštiečių šventė nebūtų įvykusi be žmonių nuoširdaus atsidavimo. Kas būtų galėjęs patikėti, kad patys kaimo gyventojai ir čia savaitgalį sugrįžtantys kraštiečiai laisvu nuo savo darbų metu išbetonuos aikštelę? Už techninę ir finansinę paramą norėtųsi padėkoti ir Želvos seniūnijai bei seniūnei Jolantai Lukšienei. Daugelis Laumėnų kaimo žmonių prisidėjo prie pasirengimo šventei – prižiūrėdami ir puošdami renginio vietą, statydami palapines, nešiodami stalus ir suolus, ruošdami maistą, rengdami programą, kurdami mažas, bet labai svarbias detales. Žmonių vieningumas ir darbštumas jau iš anksto kūrė tikrąjį šventės grožį.

Kadangi renginys pirmiausia buvo skirtas Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, jį kraštiečiai pradėjo Tautiška giesme ir žaviųjų pusseserių – penkiametės Arielės ir vienuolikmetės Vasarės – dainos, skirtos Lietuvai, atlikimu. Himnas suvirpino, o vaikiškas nuoširdumas pakerėjo ne vieno renginio dalyvio širdį. Lietuvą ir visus kraštiečius taip pat pasveikino ir Laumėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Regina Bružienė, stebinančiai atsidavusi Laumėnų kaimui ir jo žmonėms. Tylos minute buvo pagerbti jau į Amžinybę iškeliavę kraštiečiai. Šventės organizatoriai nusprendė, kad tokią gražią dieną reikia atminti ir padėkoti tiems, kuriems galbūt niekada ir nebuvo deramai pasakyta ,,ačiū“. Kartais, atrodo, pamirštame, jog Laumėnuose ir aplinkiniuose kaimuose kadaise veikė pradinės mokyklos, vaikų darželis. Šių nepelnytai primirštų įstaigų darbuotojams ir kitiems kultūros veikėjams buvo įteiktos Laumėnų kaimo bendruomenės tarybos padėkos.

Šventės metu savo sveikinimo žodį tarė ir kiti Laumėnų krašto žmonės, svečiai. Mintimis apie Laumėnus pasidalijo buvusi ilgametė bendruomenės pirmininkė, kultūros veikėja ir šio krašto istorijų puoselėtoja Nijolė Vernickienė. Taip pat savo prisiminimais dalijosi ir padėkas šventės rengėjams skyrė ne vienas gyventojas bei svečias. Kai kurios viešnios į savo gimtąjį kaimą sugrįžo net po 40 metų. Taigi visi turėjo ką vienas kitam pasakyti ir kuo pasidžiaugti.

Pasveikinti ir apdovanoti taip pat tie, už kuriuos visą mėnesį balsavo laumėniškiai. Nuo Joninių Laumėnuose buvo renkami patriotiškiausias, bendruomeniškiausias ir nuotaikingiausias kraštiečiai, gražiausios sodybos šeimininkai. Renginio metu paaiškėjo rinkimų rezultatai. Patriotiškiausiojo vardą pelnė ilgus metus Laumėnų kaimo seniūnaičiu dirbęs Antanas Remeika, bendruomeniškiausia pripažinta bendruomenę trečius metus telkianti R. Bružienė, nuotaikingiausia – visada su šypsena pasitinkanti Asta Jarmalavičienė, o gražiausios sodybos šeimininkų vardą pelnė savo aplinkos grožį visada puoselėjantys Stasė ir Virgis Pleniai.

Svarbią vietą šventės programoje užėmė protmūšis ,,O kas įdomaus Laumėnų krašte?“ Čia didelis būrys kraštiečių, suskirstyti komandomis, varžėsi dėl protingiausiųjų ir daugiausia apie Laumėnų kraštą nusimanančiųjų titulo. Žaidime kraštiečiai ne tik dalijosi savo žiniomis, bet ir išgirdo naujos informacijos apie šių vietovių istoriją bei dabartį, pažino ir iš naujo atrado savojo krašto vaizdus. Protmūšis tapo ne tik puikia proga pasukti galvas, bet ir pabendrauti vieniems su kitais, pasijuokti, pasidžiaugti, dar nepažįstamiems – susipažinti.

Draugiškus pasikalbėjimus, pažintis kraštiečiai toliau tęsė klausydamiesi smagios muzikos, šokdami, žaisdami, grožėdamiesi nuotraukomis, menančiomis nenuobodų gyvenimą Laumėnuose, dalyvaudami loterijoje, žiūrėdami kaimo savanorių sukurtą dokumentinį filmą, kuriame kaimo gyventojai dalijasi savo mintimis apie Lietuvą, jos gimtadienį, savąjį kraštą.

Šventė tęsėsi iki vėlyvo vakaro. Iš viso joje užsiregistravo 132 dalyviai. Tai skaičius, kuriuo be jokių abejonių galima didžiuotis. Tikėtina, kad dar ilgai nepamiršime, kaip Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio proga seniai ir neseniai matyti kraštiečiai susibūrėme savo mylimame ir visada džiuginančiame Laumėnų kaime.

AUTORĖS nuotr.

Dainą Lietuvai skyrė Arielė ir Vasarė.

Protmūšio nugalėtojai džiaugėsi pergale.

Į renginį susirinko ir esami, ir buvę šio krašto gyventojai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas