Vaitkuškio Dvaro „Facebook“ nuotr.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Visiems atvėrė dvaro duris

Daiva ZIMBLIENĖ

Savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

Vaitkuškio dvaras atvėrė duris lankytojams. Ekskursijas po dvarą organizuoja VšĮ „Kosakovskių institutas“ programų koordinatorė Regina Škuropad.

Čia galima pasiklausyti pasakojimų apie dvaro istoriją ir jame gyvenusias net penkias grafų Kosakovskių kartas, apžiūrėti grafo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio (1837-1905) fotografijų parodą bei nedidelę ekspoziciją. Išlikusio dvaro bokšto antrajame aukšte Pavelo Šanaicos-Kosakovskio ir jo žmonos Aniros Vojan rūpesčiu surinkta ekspozicija yra nuolat pildoma. Eksponatai pasakoja apie tai, kokiais baldais buvo apstatyti gražūs, neogotikiniai Vaitkuškio dvaro rūmai, kokie paveikslai puošė šių rūmų sienas, o archyvinių dokumentų kopijos liudija apie Kosakovskių turėtus dvarus Rusijoje, Baltarusijoje ir kt.

Grafo S. K. Kosakovskio fotografijose įamžintos to meto Vaitkuškio apylinkės, Vaitkuškio dvare buvę tvenkiniai, medinės altanos, tilteliai, išpuoselėti gėlynai ir kt.

Nežiūrint į tai, jog laikas ir žmonės Vaitkuškio dvaro rūmų nepasigailėjo, garsios didikų giminės palikuonys tęsia svetingumo tradiciją, apie kurią rašo grafo S. K. Kosakovskio anūkė Zofija Kosakovska-Šanaica savo knygoje „Užrašai anūkams“: „Ir kas tik tuomet neužsukdavo į Vaitkuškį, šių namų svetingumas sukviesdavo pas mus begales žmonių, o tiems, kurie norėdavo išvažiuoti – nuimdavo ratus.“

Vieni lankytojai vienos dienos keliones po Ukmergės dvarų žiedą (Užugirio, Vaitkuškio, Taujėnų, Lyduokių ir Šventupės dvarai bei Siesikų pilis) pradeda nuo Vaitkuškio, kiti gi jas čia užbaigia ir prie kavos ar arbatos puodelio dalijasi įspūdžiais.

„Visų įspūdžiai kuo geriausi. Vaitkuškyje mes pasiūlome romantišką nakvynę puikiai įrengtose palapinėse ir kitą dieną tęsti kelionę po Ukmergės krašto lankytinas vietas. Vaitkuškio dvaras yra puiki erdvė kolektyvų, šeimų renginiams. Ypač ji tinka šeimų šventėms – švęsti aktyviai gimtadienį gamtoje su įvairiais žaidimais ir estafetėmis, gera draugija ir nuotaika“, – sakė R. Škuropad.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas