Mokinių parlamento nariai su mokytoja D. Tauginiene (dešinėje).

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Mokomės būti tikrais savo šalies piliečiais

Rūta KISIELIŪTĖ

Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokinių parlamento pirmininkė

Vykstant eiliniams rinkimams mūsų šalyje pastebime, kad juose dalyvauja vos šiek tiek daugiau nei pusė Lietuvos piliečių. Nejaugi kas antram tautiečiui nerūpi, kas gins jo interesus? O gal lietuviai nemoka priimti sprendimų valstybei svarbiais klausimais, arba dar blogiau – nesuvokia rinkimų prasmės?

Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai įsitikinę – dalyvauti rinkimuose ir atsakingai priimti sprendimus būtina mokytis nuo mažens. Kad įgytume šių svarbių įgūdžių, mes jau penkeri metai savo mokykloje renkame mokinių parlamentą.

Ši iniciatyva prasidėjo dar 2013 m., kuomet mokykla įsitraukė į respublikinį VšĮ Pilietinės visuomenės instituto inicijuotą projektą „Kuriame respubliką“. Mes nusprendėme savo mokykloje kurti „Senamiesčio respubliką“, kurios pagrindą ir sudarė mokinių parlamentas. Įvyko pirmieji demokratiški rinkimai. Jaunimas parodė puikų pavyzdį, kaip iš tiesų reikia balsuoti: rinkėjų aktyvumas siekė 80 procentų. Penkiolika 5–10 klasių atstovų vieniems metams buvo išrinkti į pirmąjį mokinių parlamentą. Tuomet šios mokinių savivaldos institucijos vadovu tapo Šarūnas Šanteriovas, labai energingas ir kūrybingas mokinys.

Nuo pirmų parlamento veiklos akimirkų mokinius globojo Senamiesčio pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Danguolė Tauginienė, kuri kalbėjo: „Daugelis gyventojų yra apatiški, nusivylę politika, mieliau niurzga ir kritikuoja kitus, nei reiškia savo valią prie balsadėžių. Piliečiu ne gimstama, bet tampama, todėl būtina nuo mažens ugdyti pilietinį sąmoningumą, mokyti apsispręsti, įveikti mokyklos, o vėliau – ir visos valstybės problemas. Jaunuoliai turi kuo geriau suvokti, kokią įtaką jie gali daryti, kaip vyksta rinkimai ir kodėl svarbu juose dalyvauti.“

Bėgo laikas, mūsų veikla stip-rėjo. 2016 m. mokinių parlamentas, vadovaujamas šių eilučių autorės, įsitraukė į Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) veiklą, tapome LMS Ukmergės skyriaus nariais.

Didžiausias mūsų mokyklos mokinių parlamento pasiekimas – šiais mokslo metais tarp pagrindinių rajono mokyklų esame pripažinti aktyviausia mokinių savivalda. Ta proga gavome puikią dovaną – galimybę apsilankyti UNO Pramogų parke Vilniuje, kur smagiai praleidome laiką.

Tikiuosi, kad ateinančiais mokslo metais mūsų mokyklos mokiniai toliau aktyviai dalyvaus parlamento veikloje, nuveiks daug gerų darbų savo mokyklos labui ir užaugę taps tikrais, atsakingais, rūpestingais Lietuvos piliečiais. Juk piliečiu ne gimstama, o tampama.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas