Asociatyvinė nuotrauka.

Sveikata

Kaip išvengti perkaitimo ir saulės smūgio?

Karščiai – ypatinga grėsmė sveikatai. Mūsų klimato juostoje gyvenantys žmonės yra prisitaikę prie neaukštos vasaros temperatūros, kai termometro stulpelis neviršija 25 laipsnių. Todėl didesni karščiai nepraeina be pasekmių.

Medikai pataria, jog karštą dieną būtina riboti fizinį aktyvumą, ypač vidurdienį – nuo 10 iki 16 valandos. Tuo metu reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių. Jei įmanoma, dieną geriau leisti vėsinamoje patalpoje – biure, muziejuje, prekybos centre, kino teatre ir kitose vietose.

Skysčius vartoti patariama nuolat, po truputį, nelaukiant, kol pajusite troškulį. Geriausia tam tinka mineralinis, mineralizuotas, geriamasis arba pasūdytas vanduo. Reikėtų vengti skysčių su kofeinu, alkoholiu ir gėrimų su cukrumi ar saldikliais – tai skatina didesnį skysčių išsiskyrimą.

Nepatartina valgyti riebaus ir sunkiai virškinamo maisto: karštu metu geriau vartoti daugiau skystų, lengviau pasisavinamų liesų pieno produktų, vaisių ir daržovių. Širdžiai naudingiausi produktai, turintys daug kalio, – bulvės, varškė, serbentai, riešutai, džiovinti abrikosai, taip pat bananai, kuriuose yra daug magnio.

Būtina pasirūpinti ir tinkama apranga. Sintetiniai drabužiai neleis odai kvėpuoti, dėl to kamuos dar didesnis karščio pojūtis. Kai lauke svilina saulė, drabužiai turi būti šviesūs, iš natūralaus audinio, avalynė – odinė. Galvos apdangalas – privalomas.

Parengta pagal internetinę žiniasklaidą

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas