Asociatyvinė nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Pertvarkomas Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrius

Nuo liepos 1-osios įsigalios naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriuo vadovaujantis šalyje keičiama vaiko teisių apsaugos sistema. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba taps centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, o dabar savivaldybėse dirbantys vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojai – šios institucijos darbuotojais ir dirbs pagal vienodus standartus. Šie pokyčiai palies ir Ukmergės rajoną, todėl reorganizuojamas savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrius. Jo pagrindu ruošiamasi steigti Socialinės paramos skyrių ir du jo poskyrius: Socialinių paslaugų ir Socialinių išmokų. Naujai kuriama Vaiko teisių apsaugos tarnyba išsikels iš savivaldybės pastato Kęstučio aikštėje ir įsikurs rajono Policijos komisariate.

 

Įsigalios vieningi standartai

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos komunikacijos specialistė Eglė Juozėnaitė „Gimtajai žemei“ pasakojo, jog nuo liepos vaiko teisių apsaugos sistemoje įsigalios vieningi standartai.

„Pertvarkymai numatyti ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Tarnybos struktūrą sudarys: direktorius, pavaduotojai, 7 skyriai, esantys centrinėje buveinėje, bei 12 teritorinių vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) – Vilniaus ir Kauno miestų bei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Telšių, Tauragės, Alytaus ir Marijampolės apskričių. Teritoriniams skyriams vadovaus vedėjai, kurie užtikrins tarnybos tikslų įgyvendinimą ir funkcijų vykdymą bei organizuos ir kontroliuos skyriaus darbą. Vilniaus ir Kauno miestų VTAS turės struktūrinius padalinius – poskyrius.

Apskričių teritoriniai skyriai turės darbo vietas 58 savivaldybėse, kuriose darbą organizuos ir koordinuos teritorinių skyrių patarėjai, kurių darbo vieta bus savivaldybėse, o pavaldūs jie bus apskrities VTAS vedėjams. Pertvarkyta tarnyba ir jos padaliniai užtikrins nepertraukiamą visą parą veikiančią sistemą, vienodą teisės aktų aiškinimo ir taikymo praktiką visose 60 savivaldybėse. Šiuo metu vyksta mokymai, susiję su vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo naujų nuostatų aiškinimo ir taikymo praktika“, – komentavo E. Juozėnaitė.

Naujas skyrius turės du poskyrius

Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje nuo liepos mėnesio turės nelikti Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus.

Artimiausiam rajono Savivaldybės tarybos posėdžiui, kuris vyks kitą savaitę, teikiamas klausimas dėl šio skyriaus reorganizacijos. Pagal parengtą sprendimo projektą Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrius bus pertvarkytas į Socialinės paramos skyrių, kuriame veiks du poskyriai – Socialinių išmokų ir Socialinių paslaugų. Pastarajam turėtų būti pavesta atlikti funkcijas, numatytas Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkoje.

Rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova „Gimtajai žemei“ sakė, kad dabartinė Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė turėtų likti dirbti savivaldybėje. „Jai bus pasiūlyta vadovauti reorganizuotam naujam Socialinės paramos skyriui. Dabartiniai Vaiko teisių apsaugos poskyrio darbuotojai, kurių iš viso yra keturi, kiekvienas asmeniškai turės priimti sprendimą – lieka dirbti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pavaldume ar ne, ir apie tai informuoti naująjį savo darbdavį. Nauja Vaiko teisių apsaugos tarnyba vienareikšmiai turės bendradarbiauti su savivaldybe. Kokie bus tarpinstitucinio bendradarbiavimo modeliai, kalbėti dar anksti, nes ne visi dokumentai yra suderinti ir patvirtinti, taip pat reikia sulaukti ir rajono Savivaldybės tarybos sprendimo“, – teigė K. Stepanova.

Numatyta, kad naujai kuriama tarnyba įsikurs rajono Policijos komisariato pastate.

Dirbs visą parą

Šiuo metu rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus Vaiko teisių apsaugos poskyriui vadovaujanti Reda Liubomirskienė informavo, jog planuojama, kad naujai Ukmergėje steigiamame teritoriniame skyriuje dirbs 6 vaiko teisių apsaugos specialistai. Tačiau kol kas tikslių ir konkrečių atsakymų dar nėra, neaišku ir kas jam vadovaus.

„Teritoriniai vaiko teisių apsaugos skyriai tiesiogiai gins ir užtikrins vaiko teises ir atstovaus vaiko teisėms ir teisėtiems interesams jiems priskirtose savivaldybių teritorijose nepertraukiamai visą parą“, – apie būsimus pasikeitimus kalbėjo R. Liubomirskienė.

Jos teigimu, įsigaliojus naujajam įstatymui, savivaldybėms teks užtikrinti socialinės paramos ir pagalbos šeimai funkcijas.

„Pagal kompetenciją savivaldybės įgyvendins vaiko teisių ir teisėtų interesų apsaugos priemones, tarp jų – ir skirtas vaiko teisių pažeidimų prevencijai gerinti. Taip pat savivaldybė rūpinsis laikinosios globos organizavimu, globėjų paieška, parengimu, parinkimu, laikinosios globos nustatymu/laikinojo globėjo paskyrimu, pagalbos plano parengimu ir įgyvendinimu, globos paslaugų teikimu, laikinosios globos priežiūra.

Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus paskirtis – įgyvendinti vaiko teisių apsaugos politiką apskrityje esančių savivaldybių teritorijose. Skyriams atitenka teisinis vaiko teisių apsaugos atstovavimas ir funkcijų įgyvendinimas, t. y. – vykdyti vaiko teisių apsaugą savivaldybės teritorijoje, kreiptis į teismą su ieškiniu/pareiškimu dėl vaiko teisių atstovavimo, dalyvauti teismo posėdžiuose ir pateikti teismui išvadą civiliniame procese, dalyvauti baudžiamajame procese ir skiriant vaikui minimalios ar vidutinės priežiūros priemones“, – apie darbo pobūdį pasakojo R. Liubomirskienė.

Ji taip pat pažymėjo, kad nuo liepos 1 dienos keisis socialinės rizikos sąvoka – tokios, kaip buvo iki šiol, socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitos nebeliks. „Tačiau pagalba šeimai, kurioje yra nustatomi rizikos faktoriai ir grėsmės lygiai, išliks ir bus toliau organizuojama arba tęsiama, – pasikeitimus vardijo pašnekovė. – Greičiausiai keisis pavadinimas, galbūt socialinės rizikos šeimos bus vadinamos socialinę pagalbą gaunančiomis šeimomis. Šiuo metu yra ruošiami teisės aktų pakeitimai. Todėl esant grėsmės lygiui vaikams, kaip ir dabar bus organizuojama, koordinuojama ir kontroliuojama intervencija į šeimą, sudaromas pagalbos planas, vykdoma jo priežiūra, vertinami pokyčiui šeimoje, teikiamos kompleksinės paslaugos. Neišvengiamai savivaldybėse išliks pagalbos vaikams, patiriantiems riziką, organizavimas, prevencinio darbo su jų tėvais koordinavimas, šeimos stebėsena, periodinės pagalbos plano peržiūros, atvejo vadyba. Savivaldybių administracijai reikės turėti paslaugų šeimai paketą, kad paėmus vaiką iš šeimos, atsitikus krizinei situacijai šeimoje, būtų galima nedelsiant suteikti pagalbą. Neatsiejama savivaldybių funkcija tampa ankstyvoji prevencija šeimoje, siekiant, pastebėjus rizikos faktorius, dar ankstyvoje stadijoje suteikti savalaikę pagalbą šeimai ir vaikui.“

Šioms funkcijoms vykdyti savivaldybės administracijoje turi atsirasti atvejo vadybininkų pareigybės.

Reikalingi atvejo vadybininkai

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos komunikacijos specialistė E. Juozėnaitė informavo, jog „Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme įteisintas pagalbos modelis vaikams ir jų šeimoms, kuris apibrėžiamas kaip atvejo vadybininko koordinuojamos kompleksinės pagalbos vaikui ir jo atstovams pagal įstatymą organizavimas bei teikimas, siekiant jiems padėti įveikti iškilusius socialinius sunkumus, kurių sėkmingas sprendimas sudarytų prielaidas išvengti galimų vaiko teisių pažeidimų ir sudarytų sąlygas savarankiškai užtikrinti vaiko teises bei teisėtus interesus.“

Pasak E. Juozėnaitės, atvejo vadybininkai yra socialiniai darbuotojai, koordinuojantys atvejo vadybos procesą, paskirti savivaldybės socialinių paslaugų įstaigos ar kitos įstaigos, kuriai savivaldybė suteikė įgaliojimus.

Pagrindinės atvejo vadybininkų funkcijos: telkti pagalbos teikėjus, siekiant padėti šeimai keisti situacijas, vertinti konkrečių šeimų poreikius pagalbai, kartu su kitais specialistais sudaryti pagalbos planus, koordinuoti jų įgyvendinimą.

Rajono savivaldybės administ-racijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus Vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėja R. Liubomirskienė pridūrė, jog atsižvelgiant į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomendacijas, atvejo vadybininkai savo funkcijoms vykdyti turi būti įdarbinti socialinių paslaugų įstaigose, turėtų turėti socialinį išsilavinimą ir socialinio darbo patirtį.

„Mūsų rajone atvejo vadybininkai nuo liepos 1 d. pradės dirbti Nestacionarių socialinių paslaugų centre. Gegužės-birželio mėnesiais planuojama vykdyti mokymus specialistams, ketinantiems tapti atvejo vadybininkais. Atsižvelgiant į tai, kad Ukmergės rajono savivaldybėje šiuo metu socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitoje registruota 230 šeimų, kuriose auga 459 vaikai, rajone reikalingi 6,5 atvejo vadybininko etatai. Vienam atvejo vadybininkui vidutiniškai tenka 35 šeimos“, – aiškino poskyrio vedėja.

Kviečia jungtis prie vaiko teisių apsaugos specialistų komandos

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos komunikacijos specialistė E. Juozėnaitė informavo ir apie naują terminą – grėsmės vaikui lygio nustatymą:

„Žodžiu, raštu ar bet kokiomis nuotolinio ryšio priemonėmis gavus pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, kuo skubiau (per 6 val. – jei gautas pranešimas apie smurtą ir (ar) grėsmę vaiko saugumui, gyvybei ar sveikatai, per 3 darbo dienas – jei gautas pranešimas dėl kitų galimų vaiko teisių pažeidimų) tarnybos darbuotojai turės pradėti jį nagrinėti ir įvertinti grėsmės vaikui lygį, atsižvelgiant į grėsmės veiksnių grupes ir grėsmės vaiko saugumui, gyvybei ir (ar) sveikatai vertinimo kriterijus, kuriuos tvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministras. Jei nebus nustatytas grėsmės vaikui lygis, pranešimo nagrinėjimas bus baigtas. Tuo atveju, jei bus nustatytas pirmasis ar antrasis grėsmės vaikui lygis, tarnyba imsis atitinkamų veiksmų – inicijuos atvejo vadybininko paskyrimą (nustačius tiek pirmąjį, tiek ir antrąjį grėsmės vaikui lygį), paims vaiką iš nesaugios aplinkos, organizuos mobiliosios komandos specialistų pagalbą šeimai, kreipsis į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą ir atliks kitus veiksmus. Pastarieji veiksmai galimi tik nustačius ant-rąjį grėsmės vaikui lygį.“

E. Juozėnaitė pridūrė, jog vykdant Vaiko teisių apsaugos sistemos centralizaciją ieškoma naujų darbuotojų, kurie kviečiami jungtis prie vaiko teisių apsaugos specialistų komandos visoje Lietuvoje.

Nuo 2018 metų liepos 1 dienos pradėjus veikti centralizuotai vaiko teisių apsaugos sistemai, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje prie So-cialinės apsaugos ir darbo ministerijos iš viso bus 644 etatai – 230 pareigybių daugiau nei dabar yra savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriuose.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Komentaras :
    Pasenusi, jau ta Leonavičienė. Itariu, jau ir balių mažiau vyksta😊
  • skyrius2 :
    Gali būti kad tokia Leonavičienė kuri paprastų žmonių nenori matyti ir girdėti bei bendrauti su jais o tik bendrautis su ,, elitu '' Ukmergės labai paranki Janickui ,,VADOVAUTI'' NAUJAME SOCIALINĖS PARAMOS SKYRIUJE : sutaupys rajono pinigus : visus interesantus išvarys , niekas prie šios poničkos negalės prieiti , nereikės ir pašalpų skirti
  • skyrius :
    Pats blogiausias ir bjauriausias skyrius savivaldybėje tai Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrius : chamiškiausias ir grubiausias personalas kaip ir pasipūtelė Leonavičienė , kaip Leonavičienei siųlyti ir garantuoti naujai formuojamo skyriaus pareigas , ei mere janickai ar nori eisenų ir piketo prie savivaldybės su televizija , pagalvok kad antros kadencijos nei tau nei klavdijai nebus 100 PROC. GARANTUOTA PER RINKIMUS .
  • Senaties terminas :
    O ko stebėtis? Rajone nebėra žurnalistų, kurie pajudintų savivaldybės lizdą. Visi jau seniai rašo diktantus, kuriuos jiems diktuoja valdininkai. Leonavičienės darbui tirti po to, kai istorija apie nužudyto čigono vaikelį išplaukė į respublikinį lygį, buvo sudaryta komisija iš to pačio savivaldybės lizdo-anekdotas. O dėl Valentuko Ališausko nužudymo juk irgi nė vienam rajono žurnalistui anuomet net nekilo klausimas: kaip čia taip, teisme apie patėvio žiaurumus liudijęs vaikelis, Leonavičienės po teismo buvo grąžintas pas tą patį patėvį? Įdomu, ar yra senaties terminas dėl Leonavičienės nusikaltimo? Ar savivaldybės "komisija" nustatytų, kad Leonavičienės kaltės Valentuko neapsaugojime nuo aiškaus smurtautojo/žudiko-nėra?
  • vr :
    o kur gi detis seniems darbuotojams jei ateis nauji . vel kurti naujus etatus . neisi gi i narbuta prie stakliu dirbti .
    • Papeikimas už vaikžudystę :
      Va va, ar ne todėl prisidirbusią, vaikus pražudžiusią Leonavičienę visaip kai stengiasi palikti savivaldybėj ir dar vedėjos vietoj? Kur ją dėsi-neis gi ji mokytoja dirbt pagal savo specialybę. O tai, kad ji jau seniai mažiausiai turėjo būti IŠMESTA už baisingai aplaidų pareigų vykdymą-niekam nė motais. Todėl kad visi jie toj savivaldybėj surišti giminystės ryšiais, jei pradėsi kapstytis.
    • Kodel gi ne :
      Tai, kaip tik prisisedeje savivaldybeje, tegul fizinius darbus padirba!
  • Xx :
    Mesti lauk visus gimines ir savus.. klanas cia visi vieni uz kitus partijos ir t.t. o kaip taip nutilo tas ivykis?kaip iki teliko nepaviesino niekas jos?o gaila..
    • Papeikimas už vaikžudystę :
      Taigi, kad lygiai taip pat Leonavičienės buvo užslaptintas įvykis, kai čigonas užmušė savo vaikiuką. Atsitiktinai tai daėjo iki respublikinės spaudos. Bet čigonai gerai visiems pamokėjo, kad viskas būtų užglaistyta, o Leonavičienė vėl išplaukė sausa. O apie Ališauską Valentuką tai net nesuprantu, kaip tos Leonavičienė niekas nebaudė-jau tada ji turėjo mažiausiai atsistadytinti su trenksmu-nes Valentuko atidavimas žmogžudžiui labai panašus į Matuko atvejį. Tik Valentuko atveju, Leonavičienė AKTYVIAI dalyvavo jo istorijoje-SAVO RANKOM ATIDAVĖ VAIKŽUDŽIUI PATĖVIUI
  • Papeikimas už vaikžudystę :
    Per daug gerai Leonavičienei už Valentuko Ališausko nužudymą būtų skirti papeikimo-kurio ji negavo, beje. Juk ji ne tik kad nevykdė tiesioginių savo pareigų-vaiko apsaugos. Ji dar ir atidavė vaiką susidoroti sužvėrėjusiam patėviui. Valentuko sesutę apgyvendino internate, o Valentuką, teisme pasakojusį, kaip patėvis ją mušdavo-atidavė tam patėviui. Tai ar Leonavičienė nesuprato, kuo tai baigsis vaikiukui? O gal jai sužvėrėjęs patėvis pamokėjo, kad šioji atiduotų jo kerštui vaiką? Ar už prisidėjimą prie vaiko žmogžudystės pakanka papeikimo (kurio ji negavo)?
  • Joo :
    Nuo senų laikų, apie šį skyrių sklando daug gandų!
  • Nuoamone2 :
    Itariu, seniai laikas, ta vaiko teisiu apsaugos skyriu isvaikyti! Nuo senu laiku zmones skundziasi. Itariu, populiariausias skyrius savivaldybeje!
    • Naivuoliams :
      taigi ir išvaiko. Ir gal ne be reikalo, nepalieka vaiko apsaugoje šitiek , atisprašant, prisidirbusią Leonavičienę. Bet vietoj to, kad su ja atsisveikintų su papeikimais už dėl jos kaltės nužudytus vaikus (o Valentiną Ališauską būtent ji grąžino iš teimo salės pas smurtautoją patėvį-tam kad jis dabaigtų vaiką), šiai personai be jokio konkurso siūlomas naujo skyriaus vedėjo postas. O ką tau atsakys administracijos direktorius ar meras: ar tai, kad varnas varnui akies nekapoja?
  • Nuoamone2 :
    Tai, gal gal visa tai, galetu pakomentuoti administracijos direktorius ar meras?
  • Naivuoliams :
    Sakot, kodėl neskelbs konkurso naujo skyriaus vedėjo vietai, o atiduos tiesiai pedagoginio instituto absolventei (profesija-mokytoja) Leonavičienei? Ogi todėl, kad partkomo deivė Kurmelienė pavargo rengti konkursus-spektaklius. Kuriuose finalas ir taip aiškus. Nu kam apsimetinėt, vaidint, kai iš anksto aišku, kas konkursą laimės. Beje, Klavdija Stepanova savo laiku-prieš tris dešimtmečius-būdama irgi eilinė mokytoja, be jokio konkurso pirma tapo Rečionių mokyklos vedėja, o po to įlindo į savivaldybę. Varžgalio paklauskit-kaip, gal jis paaiškins.
    • X :
      Bravo!
    • Naivuoliams :
      Savivaldybėj seniai susirinko giminių ir senų gerų pažįstamų klanas. Todėl liaukitės jau stebėtis, kodėl Leonavičienė, prie kurios buvo nužudytas ne tik čigono vaikiukas, bet ir šešiametis Valentinas Ališauskas, liudijęs teisme apie patėvio smurtą prieš sesutę namuose ir po to LEONAVIČIENĖS grąžintas į tuos pačius patėvio namus, kuris jį netrukus ir užmušė. http://sena.gzeme.lt/index.php?s_id=1&n_id=54
      • Naivuoliams :
        Ir Leonavičienė iš šios tragedijos, kai būtent dėl jos profesinės kaltės-kai vaikelis, liudijęs prieš patėvį teisme, po to buvo grąžintas į tuos pačius patėvio namus-buvo nužudytas Valentinas Ališauskas, išbrido sausa ir toliau "sėkmingai" vadovavo skyriui: ne tik vaiko apsaugos, bet ir socialinės paramos. Tai atsakykite, kokį užnugarį turi ši persona, jei ji neatsako už dėl jos profesinių klaidų nužudytus vaikus ir plius-jai SIŪLOMOS naujų skyrių vedėjos vietos?
  • ukmergė iš GB :
    Ar ne laikas Leonavičienei visai palikti šiltą vietą kurioje sėdi nuo sovietinių laikų nepakeičiama poniūtė vedėja , nes kai prieš kelis metus žuvo vaikelis nuo romo tėvo rankos , tai Leonavičienė su Grigiene sakė , kad nieko nežinojo:Ukmergės medicinos ekspertai nustatė, kad vos metų sulaukęs kūdikis mirė dėl kepenų ir žarnų plyšimo po stipraus pilvo sumušimo.Ukmergėje buvo sudaryta komisija, kuri tyrė vaiko teisių specialistų veiksmus ir nustatė, kad tokio atvejo nebuvo galima numatyti.A.Leonavičienė pabrėžė, jog šioje šeimoje jos skyriaus darbuotojai lankėsi tik todėl, kad pirmąjį vaiką motina pagimdė būdama nepilnametė. Tragedija įvyko tuo metu, kai jauna moteris gimdė trečiąjį.Šeima buvo stebima, tačiau ne todėl, kad neprižiūri vaikų. Šeima buvo draugiška, namai sutvarkyti, augino visokių paukščių. Netoliese gyveno ir vaikų senelė.„Gal tas mažutis buvo nemuštas, o stipriai purtytas? Pažinojau tą tėtį – ne iš tų turtingųjų čigonų. Bet visi buvo vienoje krūvoje. Dabar dirbame su mama, kuri augina du vaikus, dažnai lankomės“, – pasakojo A.Leonavičienė.Nė vienoje policijos suvestinėje lapkritį apie mažo vaiko mirtį Ukmergėje neskelbiama Skaitykite daugiau: https://lietuvosdiena.lrytas.lt/aktualijos/2017/01/31/news/viena-vaika-aprauda-o-kita-uzkase-paslapcia-602450/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy O ponia Klavdija sako ir žada: „Jai bus pasiūlyta vadovauti reorganizuotam naujam Socialinės paramos skyriui'' , o tai kaip su Lietuvos įstatymu skelbti konkursą į naują darbo vietą ir vadovaaujančias pareigas , ar čia vėl politinės korupcijos apraiška tik Ukmergės rajone , gal atitinkamoms tarnybos reiktų pasidomėti , nes administracijos vadovas , meras ir taryba miega.
    • X :
      Bravo. Puikus komentaras.
    • Nuomone :
      Lb tikslus komentaras, pritariu 100%!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas