V. Jovaišienė prie savo paveikslų. A. JANULYTĖS nuotr.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Taujėniškiai ateitį kuria kartu

Gražina ŽUKAUSKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Taujėnų kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

18-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės šūkis buvo „Kartu mes kuriame ateitį“. Ta proga Vlado Šlaito viešosios bib-liotekos Taujėnų kaimo padalinys visą savaitę organizavo įvairius renginius, į kuriuos įsijungė gimnazija, kultūros namai ir seniūnija.

Pirmasis renginys, kuriame dalyvavo programuotojas iš Vilniaus Henrikas Kulvinskas, vyko Taujėnų gimnazijoje. Svečias pristatė savo knygą „Lietuvių kalbos metmenys“. Joje autorius nagrinėja įvairių žodžių sandarą, siūlo svetimybes pakeisti lietuviškais žodžiais. Su gimnazistais H. Kulvinskas diskutavo apie lietuvių kalboje vis dažniau naudojamus angliškus žodžius ir siūlė stengtis kalbėti lietuviškai, kad mūsų kalba išliktų ateities kartoms. Taujėnų gimnazijos ir miestelio bibliotekoms autorius padovanojo savo knygų.

Bibliotekoje mažiesiems taujėniškiams vyko literatūrinė-muzikinė popietė „Murziukės išdaigos“, kurioje lankėsi priešmokyklinės grupės vaikučiai ir jų mokytoja Rasa Kiaušinienė. Jie kartu su pasakų heroje Murziuke (Kultūros namų renginių organizatore Aiste Janulyte) mokėsi tvarkyti išmėtytus žaislus, knygas, kalbėjosi apie švarą ir higieną. Šių eilučių autorė papasakojo apie knygos sandarą, apie tai, kaip reikia elgtis su iš bibliotekos pasiskolintomis knygutėmis, sekė pasaką „Coliukė“. Kultūros namų meno vadovė Nijolė Janulienė pamokė vaikus žaisti muzikinius žaidimus. Mažieji renginio dalyviai kalbėjo apie namuose turimas knygutes, prisiminė skaitytas pasakas. Pabaigoje vaikai bibliotekai „padovanojo“ savo delniukus, apvedžiodami juos ant spalvoto popieriaus. Jie bus iškirpti ir panaudoti kuriant Lietuvos žemėlapį. Akcija „Delniukais apglėbkim Lietuvėlę“ bibliotekoje vyks iki liepos 1 d. Sukurtą žemėlapį pamatyti galės visi, kurie liepos 6-ąją susirinks giedoti „Tautišką giesmę“.

Pavasaris – puikus metas poezijai ir menui. Gražią, saulėtą popietę į biblioteką rinkosi Veronikos Jovaišienės Stakėnaitės kūrybos gerbėjai. Šią paprastą moterį pažįstame daugelį metų, nes ji baigė Taujėnų vidurinę mokyklą, gyvena Balelių kaime, dirba Taujėnų dvare. Renginio metu susipažinome su Veronikos kūryba: tapytais paveikslais ir poezija. Supratome, kad tai žmogus, kuris gyvenimą mato kitaip, jautriau. Veronika sakė: „Be miško neapsieinu nė dienos…“ Gamtos tema vyrauja ir tapybos darbuose, ir poezijoje. Kūrybos vakaro metu klausėmės Veronikos poezijos, pasakojimo apie tai, kaip „gimsta“ paveikslai. Renginyje dalyvavo ir viešnios kaimynė Rūta Šablevičienė, mokytoja Milda Titenytė, buvusi auklėtoja Stasė Kaplūnienė, Balelių kaimo padalinio bibliotekininkė Inga Petkuvienė. Poeziją keitė dainos, kurias atliko Taujėnų kultūros namų moterų trio – N. Janulienė, Jolanta Janickienė ir Jurgita Levickienė. Pasibaigus renginiui, geriant arbatą, Veronika vis buvo raginama pasakoti apie paveikslus, kas juose pavaizduota, kada nutapyta. Mat paveiksluose – gimtosios vietos – Balelių ąžuolas, senoji mokykla, Taujėnų dvaro parkas ir kt.

Sakoma, kad viskas keičiasi, viską sumala amžių girnos: ir karalystes, ir jų ribas, ir jų kalbas. O menininkai lieka amžiams…Smagu, kad bibliotekose lankosi poetai, menininkai, mažieji skaitytojai. Jau daugelį metų Taujėnuose biblioteka, kultūros namai, gimnazija, seniūnija dirbame visi kartu mūsų krašto žmogui, jo ateičiai.

Taujėnų gimnazijos priešmokyklinės grupės vaikai su mokytoja R. Kiaušiniene.                    

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas