Asociatyvinė nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Reikia vadovautis instrukcija

Į redakciją kreipėsi laikraščio skaitytoja. Ji prašė pateikti jos klausimą „tiems vyrams“, kurie nusprendė, kad nuo gegužės 1 dienos gyventojai savo būstuose privalo įrengti autonominius dūmų detektorius.

Ukmergiškė įsitikinusi, jog šis reikalavimas nelogiškas. Ji sakė, kad gyvena kaime, daugiabutyje, kur kiekviename bute yra krosnys: „Ryte, jei lauke nėra vėjo, užkūrus pečiuką, kol dūmai prasimuša į kaminą, jie veržiasi į kambarį. Kad galėtum kvėpuoti, reikia atidaryti visus langus. Jei bute būtų dūmų detektorius, jis imtų rėkti. Be jokio reikalo sukeltų visus kaimynus ant kojų!“

Paklausta, kodėl nepasirūpina, kad krosnis būtų sutvarkyta, ji tikino, jog tokios krosnys yra pas visus kaimynus. Esą jei lauke nėra vėjo, nėra ir traukimo…

Moters klausimą išsiuntėme Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos. Ukmergiškei atsakė Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Gudžiauskas.

Dūmų detektoriaus paskirtis yra aptikti dūmus patalpose ir apie tai garsiniu signalu perspėti gyventojus. Skaitytoja dėl klaidingo detektoriaus suveikimo baiminasi pagrįstai, nes jeigu patalpose būna tiek dūmų, kad neįmanoma kvėpuoti, detektorius tikrai turėtų suveikti. Tačiau tokiu atveju reikėtų labiau baimintis ne dėl klaidingo detektoriaus suveikimo, bet dėl savo sveikatos ir saugumo. Moteris tikriausiai žino, kad dūmai yra toksiški, o jais apsinuodyti ir prarasti sąmonę galima labai greitai“, – įspėjo specialistas.

Pasak A. Gudžiausko, rengiant dūmų detektorių būtina pasirinkti tam tinkamą vietą. Šiuo atveju specialistai rekomenduotų detektorių įrengti kuo toliau nuo krosnies, viryklės ar kitų vietų, kur gali būti dūmų ir garų. Jeigu bute yra keli kambariai, detektorių reikėtų įrengti ten, kur žmonės miega, o įkuriant krosnį uždaryti to kambario duris.

Atsakant į skaitytojos klausimą svarbu paminėti, kad blogas dūmų ištraukimas krosnyje perspėja apie besikemšantį dūmtraukį arba netinkamą krosnies ar dūmtraukio įrengimą. Atkreipiame dėmesį į tai, kad viena dažniausių gaisrų priežasčių gyvenamuosiuose namuose yra krosnių ir dūmtraukių gedimai ir jų eksploatavimo pažeidimai. Taip pat primename, kad prieš kiekvieną kūrenimo sezoną ir jo metu ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius būtina valyti suodžius dūmtraukyje. Mūsų patarimas ukmergiškei būtų susitvarkyti krosnį, dūmtraukį ir įsirengti dūmų detektorių pagal specialistų rekomendacijas“, – paaiškino Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas.

Naudodamasis proga jis priminė, jog įrengiant autonominius dūmų signalizatorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Žinant tai, kad karšti dūmai kyla į viršų ir pirmiausiai kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų signalizatoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų. Parenkant signalizatoriaus tvirtinimo vietą būtina prisiminti, kad kartais jį tenka aptarnauti (pakeisti elementus, patikrinti veikimą), todėl rekomenduojama juos įrengti lengvai prieinamose vietose. Kad autonominiai dūmų signalizatoriai patikimai veiktų, svarbu periodiškai patikrinti jų veikimą paspaudžiant testavimo mygtuką. Jeigu šie prietaisai yra su keičiamais maitinimo elementais, juos reikėtų keisti kas metus. Be to, reikia žinoti, jog dulkės ir nešvarumai mažina signalizatoriaus jautrumą, todėl reikėtų neužmiršti juos nuvalyti.

Renkantis autonominį dūmų signalizatorių, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas pagal Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008 ir paženklintas CE ženklu. Tas užtikrins, kad įsigijote kokybišką daiktą“, – pažymėjo specialistas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Tegu moteriske rupinasi kamino sutvarkymu o ne iesko kaltu. Tikrai ne visur kemsasi. Dar beto kas liepia ta detwktoriu statyti prie peciaus. Statyk kur nera galimybes tuo metu dumam buti.
  • Aha :
    Konstitucija garantuoja,kad niekas negali patekti i busta be gyventojo sutikimo,ieis tikrintojai tik su teismo sprendimu,nereikia jokiu detektoriu rengti. Dumu detektorius tai kaip duru spyna,tik paties seimininko samoningumo reikalas. Tai,kad detektoriu importuotojai ir prekybininkai sumokejo babkes politikams,kad ju bizni pateptu ir detektoriai taptu visiems privalomi,tai nupirktu korumpuotu politiku priimti istatymai yra niekiniai ir neturi jokios juridines galios. Tai valdzios korupcijos faktas.
    • SS :
      Tu durnas

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas