Asociatyvinė nuotrauka.

Sveikata

Įsipareigojo gerinti maitinimą ligoninėse ir švietimo įstaigose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) bei Lietuvos dietologų draugija (LDD) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo bus siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas organizuoti maitinimą ligoninėse ir švietimo įstaigose.

Pagal šį susitarimą artimiausiu metu planuojama parengti pavyzdinius valgiaraščius, kuriais tiek gydymo, tiek švietimo įstaigos galės naudotis nemokamai. Įvertinus maisto ligoninėse ir švietimo įstaigose patikrinimo rezultatus, planuojama parengti naują maitinimo organizavimo gydymo įstaigose tvarkos aprašą ir tobulinti švietimo įstaigoms skirtą tvarkos aprašą. Na, o sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti gydymo bei švietimo įstaigų virėjai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šis susitarimas tik dar kartą įrodo, kad maitinimo organizavimo problemos ligoninėse, švietimo įstaigose yra itin svarbios visai visuomenei, todėl socialiai atsakingos organizacijos prisijungia prie valstybės įstaigų iniciatyvų ir jas dar labiau papildo.

„Ačiū mobiliai įstaigų maisto vertintojų komandai, kuri padarė didelį darbą lankydama švietimo įstaigas ir vertindama, ką valgo mažiausi mūsų visuomenės nariai – vaikai. Juo labiau kad maitinimas švietimo įstaigose aktualus didžiajai daliai šalies vaikų – daugiau nei 430 tūkst. darželinukų ir mokinių, todėl sveikos mitybos įgūdžius būtina lavinti nuo mažų dienų.

Šio tolesnio bendradarbiavimo su maitinimo įstaigų vyriausiaisiais virėjais ir dietologais dėka dar daugiau švietimo įstaigų, tikėtina, pasieks kokybiškas ir sveikas maistas“, – teigė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Pet-rauskienė.

Bendradarbiavimo susitarimu Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija įsipareigoja derindami su Lietuvos dietologų draugija parengti pavyzdinį pagrindinės dietos ne mažiau kaip 1 savaitės valgiaraštį Lietuvos gydymo įstaigoms ir rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus bei pavyzdinius 3 savaičių valgiaraščius Lietuvos mokykloms ir rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus.

Taip pat planuojama apmokyti kokybiško ir sveikatai palankaus maisto gaminimo įgūdžių ne mažiau kaip 60 gydymo įstaigų bei mokyklų virėjų, mokymus planuojama pradėti organizuoti jau artimiausiu metu.

LDD sutartimi įsipareigoja konsultuoti ir padėti suderinti valgiaraščius, kad jie būtų kuo palankesni sveikatai.

SAM įsipareigoja parengti naują maitinimo gydymo įstaigose tvarkos aprašą, kitus reikiamus teisės aktus ir paskelbti bei viešinti parengtus valgiaraščius, kad kiekviena įstaiga galėtų nemokamai jais naudotis. Taip pat planuojama parengti ir internete paskelbti sveikatai palankių patiekalų receptūrų duomenų bazę, iš kurios ligoninių ar gydymo įstaigų virėjai galėtų rinktis receptus ir be jokių formalių derinimų gaminti maistą pacientams ar vaikams. Visuomenė taip pat galės siūlyti savo sveikų ir skanių patiekalų receptus, kad jie būtų įtraukti į šią atvirą duomenų bazę.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas