Savaitgalį restorane „Big Stone“ į degustacinę vakarienę ukmergiškius pakvietė žymus virtuvės šefas vilnietis Ruslanas Bolgovas. Savo veiklos 25-mečio proga turą po Lietuvą surengęs kulinaras atvyko ir į Ukmergę.
Virtuvė – kaip pasaka
Susirinkusiems skonio gurmanams svečias pasakojo, kad nuo mažens gyveno Visagine. Būdamas paauglys jis pradėjo sukiotis mieste atidarytoje kavinėje. Iš pradžių tik talkininkavo – plovė indus, nueidavo į parduotuvę produktų, išnešdavo šiukles. „Ir tik po kelių mėnesių buvau įleistas į virtuvę, – prisipažino virtuvės šefas. – Man tai buvo kosmosas, pasaka, viskas čia buvo taip įdomu. Tad nekilo jokių abejonių, kokią specialybę pasirinksiu – įstojau į virėjų mokyklą, kurią 1993 metais baigiau ir pradėjau dirbti.“
Gurmanams – tuno lašiniai, marinuotų ėringų pjuvenos, jautienos skeveldra
„Gimtajai žemei“ R. Bolgovas sakė, kad planuodamas turą, vieną pirmųjų vietų, kur numatė apsilankyti, pasirinko „Big Stone“ restoraną. Jam labai patiko šios įstaigos aplinka, interjeras, o ypač – profesionalus kolektyvas.
Virtuvės šefas pasakojo, kad atvykdamas į kiekvieną miestą paruošia tik jam skirtus patiekalus. Pasiteiravus, kaip rinko valgius ukmergiškiams, kulinaras kalbėjo, jog mūsų rajonas garsėja tuo, kad čia gyveno daug bajorų, o šio luomo žmonės mėgo skaniai pavalgyti, tad ir mums, jų palikuonims, tai būdinga…
Į restoraną atėjusiems penkiasdešimčiai ukmergiškių maisto gaminimo virtuozas pasiūlė egzotiškų patiekalų. Pradžioje – valgius, kuriuos jis įvardijo „Šefo komplimentu“: tai tuno lašiniai, giros drebučiai, kaparėlių žiedadulkių pudros. Taip pat šaltą užkandį, kuriame – burokėlių-peletrūnų šerbetas, smaragdų rasa, apelsinų espuma. Karštas užkandis – „Won Ton“ triušienos, vištienos bei krevečių kraitis, daržovių spaghetti kimči, kokosų pieno purslai, karštas patiekalas – jautienos skeveldra, anties krūtinėlės mantija, vyšnių barbeque, šaltalankių-bernaise padažas, marinuotų ėringų pjuvenos, jaunų bulvių confit. Desertui lankytojai mėgavosi „Trijų banginių delikatumu“, kurį sudarė avinžirnių sausainiai, mango-imbiero, apelsinų skonio ledai.
Kulinaras supažindino, kaip ir iš kokių komponentų visa tai buvo pagaminta.
Produktai – tie patys, paruošimas – neįprastas
Svečias atskleidė, kad kurdamas valgius, naudoja kasdieninius produktus. „Skirtumas tik tas, kad jie paruošiami, derinami ne taip, kaip įprasta. Patiekaluose labai svarbu suderinamumas, – teigė R. Bolgovas. – Jeigu yra rūgštelė, turi būti ir saldumo, jeigu saldu – tai reikia ir kažko aštraus. Valgantysis patiekale turi jausti visus skonius.“
Patiekalai ukmergiškiams buvo gaminami dvi dienas.
R. Bolgovas maistą ruošia tik iš lietuviškos žaliavos. „Turiu nuolatinius, patikimus partnerius, su kuriais bendradarbiauju jau daug metų. Tad esu užtikrintas, kad valgiai bus pagaminti tik iš kokybiškų daržovių, mėsos“, – kalbėjo Ruslanas.
Pasiteiravus, kiek per tuos 25-erius metus yra sukūręs patiekalų, šefas nusišypsojo: „Receptus pradėjau fiksuoti tik prieš trejus metus. Nuo tada jau įrašiau 3 000.“
Tarp klientų – ir Eltonas Džonas
Tarp R. Bolgovo klientų buvo tokios pasaulinės garsenybės kaip E. Džonas, kuris koncertavo Lietuvoje, žymus aktorius, Džeimso Bondo vaidmens atlikėjas Rodžeris Mūras.
Su šypsena Ruslanas pasakojo apie maisto gaminimą E. Džonui. Jo reikalavimai buvo surašyti smulkiomis raidelėmis penkiolikoje lapų. „Meniu gavome prieš pusę metų iki atvykstant dainininkui. Ruošti valgius fantazijos nereikėjo. Buvo konkrečiai nurodyta, kokių firmų turi būti mėsa, sūris ir kitkas, – prisiminė šefas. – Tad ieškojome būtent to, ko reikalauta. Prieš vizitą atvažiavo atlikėjo atstovai patikrinti, ar maistas iš tiesų pagamintas iš nurodytų produktų. Sutartyje buvo užfiksuota, kad patiekalai turi būti šilti, tad vizito metu kalakutieną teko kepti tris kartus: kai pirmą kartą pagaminome, jis miegojo, kitąkart dar nenorėjo valgyti ir tik trečią kartą sėdo prie stalo… E. Džonas atvyko su šešiasdešimčia žmonių komanda, tad juos visus maitinome.“
„Vis tiek grįžti prie to, ką labiausiai mėgsti“
Rengdamas degustacinę vakarienę, R. Bolgovas į Ukmergę atsivežė ne tik pagamintus patiekalus, bet ir indus, taures, įrankius, staltieses, padavėjams – prijuostes. „Atvažiavo visas restoranas“, – juokėsi virtuvės meistras.
Jis sakė, kad grįžęs į namus pailsės dieną kitą ir vėl išvyks. Šįkart – į Kaišiadoris. „Aplankysiu 25 miestus – tiek, kiek metų dirbu. Turą baigsiu lapkričio mėnesį didžiuliu renginiu Vilniuje. Nors keliauti nėra lengva, tačiau išvykos suteikia didžiulę galimybę susipažinti su Lietuva, įdomiais žmonėmis, su jais pabendrauti, – prisipažino R. Bolgovas. – Nešvenčiu savo gimtadienio, tačiau noriu su Lietuvos žmonėmis atšvęsti jubiliejų. Per 25 metus buvo pakilimų, buvo nusivylimų, bet vis tiek grįžti prie to, ką labiausiai mėgsti. Ir tai yra svarbiausia. O geriausia padėka virtuvės šefui – tuščia lėkštė…“
Kulinaras vikriai sukosi kartu su „Big Stone“ darbuotojais.
Ukmergiškiai susirinko paragauti gurmaniškų valgių.
AUTORĖS nuotraukos
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos
Pasėlių deklaravimas: jau galima pildyti paraiškų duomenis
2024/04/23
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Buvusio morgo pastatą pritaikys socialinėms reikmėms
2024/04/21
Komentarų (11)
Aktualijos
Pastatytas pirmasis dviratininkams draugiškas kelio ženklas
2024/04/21
Komentarų (1)
Aktualijos, Naujausi
Ar mums pavyks susitarti?
2024/04/19
Komentarų (6)
Aktualijos, Naujausi, Sveikata
4 stebinantys faktai apie nikotiną
2024/04/17
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Antakalnio gatvė bus graži, patogi ir saugi
2024/04/16
Komentarų (24)
Bendruomenės įgyvendins 17 projektų
2024/04/21
Komentarų (1)
„Baltosios pirštinės“ ragina prisijungti prie nepriklausomų rinkimų stebėtojų
2024/04/21
Komentarų (2)
Vienišo asmens išmoka skiriama be prašymo
2024/04/21
Komentarų (0)
Balandį šilumos energijos vidutinė kaina 10,2 proc. mažesnė nei pernai
2024/04/19
Komentarų (0)
Akcija „Darom 2024“ susidomėjimo nesulaukė
2024/04/18
Komentarų (16)
Su gamtos dovanomis elkimės atsakingai
2024/04/18
Komentarų (0)
Siekiamybė – kad Ukmergė taptų gražiausiu miestu
2024/04/15
Komentarų (31)
Forume – apie regiono plėtrą ir perspektyvas
2024/04/15
Komentarų (5)
Rajone veiks Asmenų su negalia gerovės taryba
2024/04/15
Komentarų (4)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Garbės piliečio vardą siūlo suteikti Vytautui Tutliui
2024/04/21
Komentarų (4)
Naujausi, Žmonės
Pasveikino jubiliejų švenčiantį kunigą
2024/04/12
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Šimtametei gyventi padeda nuolatinis judėjimas, geras nusiteikimas ir šviesios mintys
2024/04/05
Komentarų (5)
Naujausi, Žmonės
Senjorai aptarė savo veiklą ir būsimus darbus
2024/04/04
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Ukmergės teismo rūmuose dirbs dar vienas teisėjas
2024/03/24
Komentarų (2)
Naujausi, Žmonės
Pagerbta ilgametė savivaldybės administracijos darbuotoja
2024/03/18
Komentarų (4)
Pirmą kartą Lietuvos kino teatruose – dokumentinis filmas apie prezidentą Valdą Adamkų
2024/04/09
Komentarų (0)
Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas
2024/04/08
Komentarų (1)
Apdovanojimą pelnęs ūkininkas: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“
2024/04/06
Komentarų (2)
Žolininkės patirtis – iš pačios įveiktų sunkių ligų
2024/04/02
Komentarų (0)
Iš lelijos ir paukščio. Iš žemės ir iš dangaus
2024/03/30
Komentarų (0)
Vilniaus PPAR Ukmergės filialas turi naują vadovą
2024/03/26
Komentarų (5)
Žydų gelbėtojai Ukmergės krašte
2024/03/17
Komentarų (1)
Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais
2024/03/15
Komentarų (0)
Ukmergės globos centras turi naują direktorę
2024/03/09
Komentarų (0)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Naudoto automobilio pasirinkimo vadovas
2024/04/22
Komentarų (0)
Įvairūs
Avarinis buto durų atrakinimas – kada jo prireikia?
2024/04/19
Komentarų (0)
Įvairūs
Kremavimas mirusiųjų kultūroje
2024/04/04
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip išsirinkti šaldiklį mažai virtuvei?
2024/04/04
Komentarų (1)
Įvairūs
Susipažinkite su nauju geriausiu sodo draugu: Ambrogio robotas
2024/03/28
Komentarų (0)
Įvairūs
Saulės baterijos populiarumas auga: gyventojai ruošiasi kainų augimui
2024/03/28
Komentarų (0)
Smulkaus verslo apskaitos patarimai
2024/04/16
Komentarų (0)
Kaip išsirinkti tinkamą spiningą pradedantiesiems?
2024/04/15
Komentarų (0)
Automobilių stiklų keitimas: Esminiai patarimai klientams
2024/04/08
Komentarų (1)
Nuo chaoso prie tvarkos: Dokumentų valdymo pertvarkymas naudojant DVS
2024/04/04
Komentarų (0)
Kokios yra pagrindinės baldų tvirtinimo detalės?
2024/03/28
Komentarų (0)
ŠKODA automobiliai: įdomūs faktai, kurių nežinojote
2024/03/28
Komentarų (1)
Media monitoringas: politikų įvaizdžio vertinimas ir žiniasklaidos monitoringas
2024/03/27
Komentarų (0)
Vandens kolonėlė: kaip vandens kolonėlės padeda tausoti aplinką?
2024/03/27
Komentarų (0)
Profesionalios SEO paslaugos Vilniuje – kaip pasirinkti geriausią agentūrą?
2024/03/27
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra
Vlado Šlaito viešoji biblioteka kviečia pažinti Prancūziją
2024/04/19
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Kalbinių ir kūrybinių patirčių kelionė bibliotekoje
2024/04/19
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Vokietijoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir atidarė parodą
2024/03/29
Komentarų (5)
Kultūra, Naujausi
Ukmergė ir vėl nerimo – Kultūros centre šėlo „Nenuoramos“
2024/03/28
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Tai turime žinoti…
2024/03/17
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
„Pavasario psalmėmis“ startavo perkusinės muzikos festivalis
2024/03/15
Komentarų (0)
Linkėjo, kad kultūra išliktų taikos ir vilties nešėja
2024/04/18
Komentarų (0)
Tarp lankytinų rajono objektų – ir Kadrėnų tvenkinio poilsiavietė
2024/04/14
Komentarų (0)
„Pavasaris, žemė ir moteris“
2024/04/05
Komentarų (0)
Bibliotekoje – sukakčiai skirta paroda
2024/03/26
Komentarų (0)
Šventiškai paminėjo įkūrimo 35-ąsias metines
2024/03/25
Komentarų (1)
Regina
2024/03/18
Komentarų (0)
Puodelių iš viso pasaulio paroda
2024/03/11
Komentarų (0)
Renginyje bus pristatyti žydų gelbėtojai
2024/03/08
Komentarų (0)
Apžvelkite Ukmergės senamiestį užkopę į senąjį gaisrinės bokštą
2024/02/26
Komentarų (0)