Veprių pagrindinės mokyklos ansamblis atliko kompoziciją „Tėvynės ilgesys“.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Tremties dainų festivalyje – ir vepriškių balsai

Birutė KARIETIENĖ

Lietuvių kalbos mokytoja

Veprių pagrindinės mokyklos mokinių ir mokytojų ansamblis, kurį subūrė muzikos mokytoja metodininkė Irmina Balsienė, dalyvavo Varėnos kultūros centre vykusiame dainų festivalyje „Dainos iš tremties“. Ketvirtus metus šį festivalį organizuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti bei Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos centras. Šių metų renginys buvo skirtas vienam iš tragiškiausių Lietuvos įvykių – masiniams Lietuvos gyventojų trėmimams bei Adolfo Ramanausko–Vanago metams paminėti bei ginkluotam pasipriešinimui Lietuvoje prisiminti. Dalyviai turėjo surasti ir atlikti retesnių, mažiau žinomų tremtinių ir partizaninio karo dalyvių dainų, pasidomėti jų kūrimo ir atlikimo istorijomis.

Renginį pradėjo Varėnos krašto tremtinių ansamblis, kurio jautriai atlikta daina nukėlė visus į tuos žiaurius masinių trėmimų laikus. Jaunieji festivalio dalyviai to nepatyrė, tačiau savo dainomis ir tekstais atskleidė patriotiškumą, norą žinoti savo šalies istoriją.

Festivalyje dalyvavo net 22 kolektyvai iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Varėnos, Druskininkų, Marijampolės, Ukmergės, Prienų miestų ir rajonų mokyklų. Mūsų kolektyvas atliko literatūrinę-muzikinę kompoziciją „Tėvynės ilgesys“. Joje skambėjo Ukmergėje gyvenančios tremtinės Felės Masiulytės tremtyje kurtos eilės. Ji 1949 m. buvo išvežta į Irkutsko sritį ir ten praleido devynerius jaunystės metus. Ilgesingi eilėraščiai gimė po sunkių darbų, prisiminus „gimtą žemelę, savo namus, savo draugus“. Tą ilgesį ir stengėsi perteikti savo kompozicijoje Veprių pagrindinės mokyklos ansamblis. Buvo įdomu paklausyti ir kitų kolektyvų, pasisemti patirties, įkvėpimo būsimiems darbams.

Renginio pabaigoje organizatoriai pasidžiaugė dalyvių nuoširdumu, originaliais ieškojimais, įteikė padėkos raštus, atminimo dovanų ir išreiškė viltį susitikti Varėnoje kitais metais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas