L. Ruokytė-Jonsson (viduryje) susitiko su savivaldybės ir kultūros įstaigų atstovais.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Aktualijos, Naujausi

Rajone apsilankiusi kultūros ministrė pažadais nesišvaistė

Praėjusį ketvirtadienį su pažintiniu vizitu rajone lankėsi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Ji susitiko su Ukmergės kultūros įstaigų atstovais, prie apskrito stalo bendravo su rajono meru Rolandu Janicku, savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo, Investicijų ir užsienio ryšių skyrių vedėjomis Lolita Gerulskiene bei Rima Boškevičiene. Vėliau ministrė, kuri atvyko kartu su patarėja viešiesiems ryšiams Rita Grumadaite, buvo pakviestos susipažinti su prezidento Antano Smetonos dvaru, apžiūrėti Užugirio krašto muziejų.

Susitikimas su ministre L. Ruokyte-Jonsson vyko Kraštotyros muziejuje. Pasak ministrės, Ukmergė – viena iš pirmųjų jos aplankytų savivaldybių. Pas mus viešnios atvyko iš Molėtų, kur praleido pirmąją dienos dalį. L. Ruokytė-Jonsson sakė norinti susipažinti su šalies regionų kultūros bendruomenės veiklomis, iniciatyvomis, įgyvendinamais projektais bei problemomis, su kuriomis susiduriama. Ministrę taip pat domino, kaip vyksta kultūros veiklai skirtų pastatų renovacija, kaip investuojamos tam skirtos lėšos.

Rajono savivaldybės meras R. Janickas ministrei pristatė Kraštotyros muziejų, papasakojo apie atnaujintą Kultūros centrą ir jo didžiojoje salėje demonstruojamus naujausius kino filmus bei apie šiuo metu renovuojamą viešąją Vlado Šlaito biblioteką. Ukmergės kultūros centro, viešosios bibliotekos ir muziejaus rekonstrukcijai 2017–2018 metais iš viso skirta per 1 milijoną eurų.

Kalbėta ir apie savivaldybės planus iš valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ perimti Siesikų dvaro rūmus, kurie 99 metams buvo išnuomoti bendrovei „Fondas statyboms vystyti“, kuri prieš keletą metų buvo likviduota. Dvaro perėmimo klausimas bus svarstomas rytoj vyksiančiame rajono Tarybos posėdyje.

Naudodamasis proga meras R. Janickas teiravosi, ar rajonas galėtų tikėti ministrės užtarimo kreipiantis dėl papildomo finansavimo vykdomiems kultūros įstaigų rekonstrukcijų projektams. Tačiau viešnia patikino, jog nėra politikė ir nenori švaistytis pažadais. Juolab kad neaišku, koks bus kitų metų šalies biudžetas, kiek lėšų atiteks kultūrai.

Ministrė taip pat pasidomėjo, kiek mūsų savivaldybė iš rajono biudžeto skiria lėšų kultūrai. Sužinojusi, jog šiai sričiai atitenka 6,4 procento, L. Ruokytė-Jonsson pagyrė ukmergiškius. Pasak jos, yra savivaldybių, tam skiriančių tik 1 proc., bet yra ir tokių, kurios kultūrai atseikėja ir 10 procentų.

L. Ruokytė-Jonsson taip pat papasakojo apie permainas regionų kultūros politikoje, kurių tikslas – didinti finansavimą, plėtoti kultūros paslaugas ir jų prieinamumą, mažinti kultūrinę atskirtį tarp didmiesčių ir mažesnių miestų bei miestelių.

„Šiuo metu rengiamas regionų kultūros finansavimo modelis Lietuvos kultūros taryboje, kuris padės plėtoti kultūros prieinamumą ir mažins kultūrinę atskirtį. Savivalda bei vietos kultūros bendruomenės bus įtrauktos į kultūros projektų atranką ir lėšų skirstymą“, – teigė kultūros ministrė. Ir pridūrė, jog galutinis modelio variantas viešai kultūros bendruomenės diskusijai bus paskelbtas balandžio mėnesį.

Numatoma, kad prie Lietuvos kultūros tarybos bus sudaryta 10 regioninių kultūros tarybų, kurių veikla aprėps apskričių geografines teritorijas. Į jų sudėtį ketinama įtraukti po du atstovus iš kiekvienos savivaldybės, vieną atstovą deleguos Kultūros taryba. Šios tarybos vertins ir atrinks finansuoti pateiktus projektus.

Šį rudenį jau numatoma skelbti šaukimą teikti paraiškas finansuoti projektus pagal regionų kultūros rėmimo programą.

Ministrė papasakojo ir apie rengiamą vadinamąjį kultūros pasą – nemokamą kultūrinių paslaugų paketą moksleiviams, kuris bus finansuojamas iš valstybės lėšų. Kiekvienas vaikas mokslo metams gautų savo kultūros paslaugų krepšelį – pavyzdžiui, po vieną koncertą, spektaklį, edukaciją ir pan.

„Mes labai rimtai žiūrime į kultūros edukaciją, į įvairias priemones, kuriomis norime kelti žmonių kultūros lygį, ypač orientuojamės į jaunesnę kartą. Jei dabar sugebėsime mažam vaikui įdiegti tam tikras vertybes, jam užaugus nebereikės nieko aiškinti apie kultūrinį išprusimą, nes tam jis turės natūralų poreikį“, – kalbėjo L. Ruokytė-Jonsson.

„Kultūros pasas“, ministrės teigimu, turėtų startuoti nuo naujų mokslo metų, rugsėjo pradžios. Kol kas neapsispręsta dėl moksleivių amžiaus ir regionų, nuo kurių ši iniciatyva prasidės. Beje, rajono meras R. Janickas kultūros ministrei pasiūlė tarp pilotinių savivaldybių įtraukti Ukmergę, tikindamas, jog ukmergiškiai visada pasirengę naujovėms.

L. Ruokytė-Jonsson taip pat paragino aktyviau dalyvauti Lietuvos Mažųjų kultūros sostinių judėjime ir paskatino labiau prisidėti prie vietos kultūros bendruomenių planuojamų renginių. „Šios iniciatyvos pasitarnaus kultūros plėtrai regionuose ir turės įtakos formuojant kitų metų biudžetą“, – teigė kultūros ministrė.

Pagal vizito darbotvarkę tikėtasi, kad viešnios aplankys ne tik mažąją Ukmergės „rotušę“ – Kraštotyros muziejų, bet užsuks ir į Kultūros centrą apžiūrėti Dailės galerijoje eksponuojamos parodos, taip pat nuvyks į Siesikų dvarą. Kadangi L. Ruokytei-Jonsson iki darbo pabaigos reikėjo grįžti į Vilnių, po pokalbio nutarta apsiriboti tik viešnage prezidento A. Smetonos dvare.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas