Moksleiviai daug sužinojo apie vandens svarbą.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Minėjome Pasaulinę vandens dieną

Dalia BUTIŠKIENĖ

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Kiekvienais metais kovo 22-ąją visame pasaulyje minima Vandens diena. Jos tikslas yra skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam žmogui. Išradingai ir linksmai šią dieną paminėjo „Ryto“ mokykla. Pertraukų metu koridoriuose skambėjo muzika, visa bendruomenė mėgavosi citrina paskanintu vandeniu, mokiniai žaidė vandens žaidimus, ragavo natūralių sulčių ledukus. Vėliau mokytoja Oksana Kamarauskienė pakvietė visus į salę pažiūrėti skaidrių apie vandens svarbą žmogui ir gamtai.

Vanduo toks įprastas mūsų gyvenime, kad mes net nesusimąstome, kokia tai neįkainojama Žemės dovana mums. Vanduo sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį – apie 60 procentų. Netekęs penktadalio jame esančio vandens žmogaus organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais. Mūsų šalyje gėlo geriamojo vandens trūkumo problema nėra aktuali, mūsų geriamasis vanduo yra saugus ir kokybiškas.

Tačiau vanduo vis labiau teršiamas, ir tai yra viena iš didžiausių ekologinių pasaulio problemų. Mokytoja pristatė filmuką, kuriame pasakojama apie vandens taršą. Prognozuojama, kad po keliolikos metų net 3,5 milijardo žmonių pasaulyje gali susidurti su švaraus vandens trūkumo problema. Tačiau situacija galėtų gerokai pasikeisti, jei jau šiandien pradėtume įsisąmoninti, kokią žalą sukelia, regis, net menkiausia į vandenis patekusi šiukšlė. Daug į vandens telkinius patenkančių atliekų susidaro būtent dėl aplaidaus pačių gyventojų elgesio ir požiūrio. Skaičiuojama, kad į pasaulio vandenynus dėl tokio atsainaus elgesio kasmet patenka apie septyni milijardai kilogramų plastiko atliekų. Blogiausia, kad šie teršalai daro milžinišką žalą gyvūnams. Renginio metu mokiniams buvo pateikta praktinė užduotis teisingai išrūšiuoti šiukšles. Su ja puikiai pavyko susidoroti. Toliau sekė įvairūs linksmi eksperimentai su vandeniu.

Šių eilučių autorė pasakojo apie vandens svarbą žmogaus sveikatai. Mokiniai sužinojo, kad vanduo yra nieko nekainuojantis vaistas ir pasižymi trimis savybėmis: gydo, kai į kūną įsimeta liga, šalina viską, ko kūnui nereikia, ir išplauna kenksmingas medžiagas. Be maisto žmogus galėtų išgyventi kone mėnesį, tačiau be vandens – vos dieną kitą. Troškulys yra vienas pagrindinių signalų, kad organizmui trūksta vandens. Kiek reikia išgerti vandens per dieną, kad būtume sveiki ir žvalūs? Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra. Kiekvieno žmogaus poreikiai yra skirtingi ir jie priklauso nuo daugybės veiksnių. Mūsų organizmui naudingiausias negazuotas tyras vanduo. Ypač sveika išgerti stiklinę ryte, ką tik pabudus. Vanduo padeda sumažinti nuovargį, suteikia energijos ir numalšina alkio jausmą. Vanduo taip pat gali padėti įveikti galvos skausmą. Suskaudus galvą, pirmiausia reikia griebti vandens stiklinę, o ne tabletę, kadangi galvos skausmas gali būti viena iš dehidratacijos priežasčių. Vanduo yra ir švaros šaltinis, juo prausiamės. Šaltas dušas mus atgaivina karštą vasaros dieną, o karšta vonia sušildo šaltą žiemos vakarą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Juste Siauciunaite :
    TAI PARAŠYKIT IR KIEK REIKIA IŠGERTI VANDENS PER DIENĄ KIEKVIENAM ŽMOGUI - VIDUTINIO AR VYRESNIO AMŽIAUS, NES TOKS VAIZDAS, KAD AUTORĖMS SUSISUKO ŽARNOS 300 ŽODŽIŲ STRAIPSNELĮ BERENGIANT. 2LITRAI KASDIEN YRA NORMA SUAUGUSIAM

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas