Techninio projekto sprendinius pristatė architektai (iš dešinės) R. Undraitis, I. Veilandienė, J. R. Palys.

Aktualijos, Naujausi

Miestas keleriems metams virs statybų aikštele

Pirmadienį į rajono savivaldybę atvykę UAB „Sweco Lietuva“ architektai Ukmergės visuomenei pristatė parengtus A. Smetonos (nuo Deltuvos g. iki Vasario 16-osios g.) ir Vasario 16-osios (nuo A. Smetonos iki Gedimino g.) gatvių bei prie jų esančių viešųjų erdvių rekonstravimo projektinius pasiūlymus. Dabar yra rengiamas šių gatvių techninis projektas. Tikimasi, jog rudenį jau prasidės darbai. Numatytų gatvių rekonstrukcija bei buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų pertvarkymas – bendras didžiulis projektas, kuris didžia dalimi bus finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Antras susitikimas su visuomene
Techninio projekto sprendinius ukmergiškiams pristatė projekto vadovas Rimantas Undraitis. Pasak jo, pagal projektą bus rekonstruota minėtųjų gatvių važiuojamoji dalis, įrengti dviračių bei pėsčiųjų takai, skiriamosios želdinių juostos. Taip pat suprojektuotas naujas gatvių apšvietimas, vaizdo stebėjimo kameros, numatytos pėsčiųjų perėjos, kt.
Vykdant šį projektą planuojama sutvarkyti viešąsias erdves – pertvarkyti skverus prie Klaipėdos gatvės (šalia turgaus) ir netoli Žemaitės gatvės (tarp Vasario 16-osio g. ir A. Smetonos g.) bei rekonstruoti teritoriją prie buvusios Dailės mokyklos (Vasario 16-osios g.) ir kitoje gatvės pusėje griaunamų garažų.

Taip pat pagal savivaldybės specialistų pateiktas užduotis architektai projektavo automobilių stovėjimo aikšteles. Net trys aikštelės atsiras prie turgaus bei viena – prie buvusios Dailės mokyklos.
Kadangi tai jau antras projektuotojų susitikimas su rajono visuomene, R. Undraitis patikino, jog buvo atsižvelgta į gyventojų pasiūlymus, pastabas.

Klaipėdos gatvėje – „Didvyrių uola“
Ypač daug buvo diskutuojama dėl Klaipėdos gatvėje esančio skvero pertvarkymo. Įvertinus visas nuomones nuspręsta čia esantį paminklą žuvusiems partizanams perkelti į kitą vietą. Pagrindinius skvero pertvarkymo sprendinius pristačiusi architektė Ieva Veilandienė akcentavo, kad šiuo metu aikštėje esantis paminklas stovi nugara į sankryžą, todėl jis nėra matomas. Projekto rengėjų nuomone, paminklą reikėtų labiau išeksponuoti, kad jis solidžiau ir pagarbiau atrodytų, taip pat aplinkui įrengti erdvę, kurioje galėtų vykti įvairūs renginiai.
Iki paminklo siūloma nutiesti tautinės juostos motyvų granitinį taką, kuriame būtų įleista bareljefinė su tam tikru užrašu plokštė, žyminti buvusio paminklinio akmens vietą. Pagal projektą šią teritoriją rekomenduojama iškloti ažūrinėmis trinkelėmis, kurios užželtų ir sudarytų žalios pievos įvaizdį.
Palei paminklą projekto rengėjai pasiūlė įrengti betoninę stelą ir ją pavadinti „Didvyrių uola“. Joje galėtų būti iškalti žuvusių Lietuvos partizanų vardai. Pasak projekto pristatyme dalyvavusio architekto, profesoriaus Jurgio Rimvydo Palio, tai – tik idėja, kurios įgyvendinimas turėtų būti spendžiamas rengiant atskirą projektą, pasitelkiant skulptorius, kitus menininkus. Profesorius ragino neatidėti šių darbų, viską atlikti aikštės rekonstrukcijos metu.
Architektė I. Veilandienė taip pat supažindino su kitomis projektuojamomis šio skvero zonomis. Kadangi šalia esančiame pastate yra įsikūręs Meno mokyklos Dailės skyrius, atskira erdvė numatyta jaunimui. Šioje jaunųjų menininkų aikštėje galėtų būti eksponuojami mokinių dailės darbai. Trečioji zona skirta poilsiui, rekreacijai, joje lankysis mamos su vaikais, seneliai. Žaliojoje parko erdvėje bus pastatyti suoleliai, mažosios architektūros elementai, įrengtas apšvietimas.

Vietoj garažų – viešoji erdvė
Aptarti ir teritorijos, esančios Vasario 16-osios gatvėje, prie buvusios Dailės mokyklos, rekonstrukcija bei siūlomi sprendiniai. Čia suprojektuota nauja automobilių stovėjimo aikštelė, nes ateityje minėtame pastate įsikurs Tolerancijos centras. Taip pat numatyta vieta lauko scenai, erdvė, kurioje ateityje vyks mini renginiai. Kitoje gatvės pusėje, vietoj nugriauti planuojamų garažų, pagal parengtą projektą turėtų atsirasti viešoji erdvė su želdiniais, poilsio suoliukais. Vietoj asfalto, kad išliktų daugiau žalumos, architektai vėl siūlo naudoti ažūrines trinkeles.
Rekonstrukcijos metu pertvarkos numatytos ir prie Žemaitės gatvės, šalia Vasario 16-osios ir A. Smetonos gatvių, esančiame parkelyje. Jame bus nutiesti nauji pėsčiųjų takai, dviračių juostos, taip pat numatytos poilsio vietos.
Beje, kaip minėjo projektuotojai, visi šiose gatvėse augantys medžiai išliks, kertami bus nebent ligoti, pasenę želdiniai.
Projekto rengėjai susitikimo metu visuomenei pristatė ir parengtą projekto vizualizacijos filmuką. Susirinkusieji galėjo išvysti, kaip atrodys rekonstruotos gatvės, skverai.

Trys projektai su atskiru finansavimu
Renginyje dalyvavę Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo nariai, rajono neįgaliųjų atstovai, minėtose gatvėse gyvenantys žmonės projektuotojams pateikė nemažai pasiūlymų bei klausimų.
Rajono meras Rolandas Janickas susirinkusiuosius informavo, jog parengus techninį projektą ir jį suderinus vyks rangos darbų pirkimo procedūra. Meras vylėsi, jog gatvių rekonstrukcija startuos jau šiemet. Juolab kad rugsėjį šiose gatvėse bus baigti šiuo metu vykdomi požeminių komunikacijų, vandentiekio bei šilumos tinklų tiesimo darbai.
Pasak mero, bus vykdomi trys projektai su atskiru finansavimu. Todėl kol nebaigti visi darbai nėra tikslinga asfaltuoti Vasario 16-osios, A. Smetonos, Klaipėdos ir kitų gatvių, nes pabaigus vieną jų etapų, prasidės kitas. Tuo pat metu rekonstrukcija apims ir buvusio karinio miestelio teritoriją.

Darbų pradžios laukiama šiemet
Renovacijų laukia ir kitos miesto erdvės. Kaip informavo rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė, šiuo metu vyksta Ukmergės centro (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis) viešųjų erdvių atnaujinimo ir įrengimo techninio projekto ekspertizė. Po jos, gavus leidimą statyboms, bus perkami rangos darbai. Buvo planuojama, jog Kęstučio aikštės rekonstrukcija prasidės tuoj pat po gegužės pabaigoje vyksiančios Miesto šventės. Tačiau, R. Boškevičienės teigimu, dėl įvairių biurokratinių trukdžių panašūs projektai stabdomi visoje Lietuvoje. Vis dėlto vedėja tikisi, jog numatyti darbai prasidės jau šiemet.
Vertinimo stadijoje yra ir parengtas Vilniaus gatvės skvero ir ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros atnaujinimo bei įrengimo techninis projektas. Pasak R.Boškevičienės, viliamasi, jog ir šis projektas taip pat prasidės šiemet.
Pagal parengtą projektą rekonstrukcijų laukia ir Sodų bei Paupio gatvės.
Pasak Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjos R. Boškevičienės, skubama pasinaudoti 2014-2020 m. ES struktūrinės paramos Lietuvai finansine programa.
Taigi, numatyti darbai mieste bus vykdomi keletą metų ir tęsis iki 2021-ųjų. Todėl prireiks gyventojų kantrybės ir supratimo. Norint gražiai gyventi, teks pakentėti.
AUTORĖS nuotraukos

[images cols=“three“ lightbox=“true“]
[image link=“20215″ image=“20215″]
[image link=“20217″ image=“20217″]
[image link=“20219″ image=“20219″]
[image link=“20221″ image=“20221″]
[/images]

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Gaila, kad Ukmergės valdžia neparengė projekto Ukmergės centro pastatų renovacijai už ES lėšas. Renovuoti Kęstučio aikštę su prieigomis, tai dar ne viskas, jeigu pastatai bus tokios būklės, kaip dabar, gero vaizdo tikrai ne bus.
  • X :
    Nedarykite gedos Ukmergei. Gal, pagaliau sutvarkykite Vilniaus gatves pradzios salygatvius, pries tilta. Vien pazvelgus, liudesys suima!
    • juoz :
      viską reikia fotografuoti, viešinti, jiems, architektams, savivaldybei ir projekto koordinatoriams akis badyti ir reikalauti darnos, o keliasdešimt metrų rekonstrukcijos. ar sunku paruošti vizualizacijas ir nuteikti estetiniams pokyčiams visuomenę
  • ! :
    O kiek ES pinigu isvogs naudodami pigesnes nekokybiskas medziagas nei priklauso kodel nepasako? Manau jau viskas paskaiciuota?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas