Asociatyvinė nuotrauka.

Naujausi, Sportas

Miestas, kuriame futbolas nemarus

Vilmantas REMEIKA

Jau dešimtmetį Ukmergė neturi savo futbolo komandos nei aukščiausioje Lietuvos lygoje, nei žemesniame divizione. Tačiau futbolo tradicijos šiame mieste iki šiol gyvos ir tvirtos.
Vidurio Lietuvoje įsikūrusioje Ukmergėje gimė ir augo ne vienas žinomas futbolininkas. O prigesusias futbolo tradicijas dabar bando gaivinti tik mėgėjiška FKK „Spartako“ komanda.

Praeities ir dabarties lyderiai
Kalbėdamas apie Ukmergės futbolo asmenybes, futbolo istorikas Gediminas Kalinauskas pirmiausiai išskyrė Romualdą Daunoravičių. Maždaug prieš keturis dešimtmečius šis futbolininkas atstovaudamas Ukmergės „Vienybei“ Lietuvos čempionatuose yra įmušęs daugiau nei 100 įvarčių.
Atskiro paminėjimo vertas šiemet garbingą 90-mečio jubiliejų švęsiantis Vytautas Čiegis, kuris baigęs futbolininko karjerą dirbo treneriu bei Vilniaus „Žalgirio“ vaikų ir jaunių futbolo mokyklos direktoriumi (1976-1989 m.).
Iš Ukmergės rajono kilo Vilniaus ,,Žalgiryje“ žaidęs Kazimieras Čepas.
,,Savo laiku jis pasižymėjo išskirtinai puikiu kamuolio valdymu ir galingu smūgiu“, – prisiminė G. Kalinauskas.
Viktoras Kučinskas, Stasys Karanauskas – kiti futbolininkai, giliu sovietmečiu garsinę Ukmergės kraštą. O ukmergiškis Kęstutis Verbickas 1983-aisiais sužibėjo tapdamas tuometinės SSRS Tautų spartakiados nugalėtoju ir buvo tarp kandidatų į Vilniaus ,,Žalgirio“ meistrų komandą.
Sigitas Aliubavičius – ilgametis ,,Vienybės“ žaidėjas, po to tapo treneriu, dirbo įvairiuose šalies klubuose. Vietos futbolo garsenybė vartininkas Romas Kiulkis po žaidėjo karjeros ėmėsi treniravimo.
Iš jaunesnės kartos Ukmergės futbolo žvaigždžių derėtų išskirti Lietuvos čempionus – pernai su Marijampolės ,,Sūduva“ A lygą laimėjusius Robertą Vėževičių ir Ovidijų Verbicką.
Verta paminėti pernai su FK ,,Palanga“ I lygos čempionu tapusį bei legionieriaus duonos ragavusį Donatą Naviką.
Ukmergėje gimę broliai Tadas ir Tautvydas Eliošiai šiuo metu atstovauja ,,Jonavos“ komandai ir ne kartą yra atstovavę Lietuvos nacionalinei rinktinei.

Vienijo ,,Vienybė“
Lietuvos futbolo žinovams Ukmergės futbolas pirmiausiai asocijuojasi su ,,Vienybės“ vardu. 1962-2005 m. gyvavusį klubą rėmė to paties pavadinimo vietos bendrovė, kurioje dirbo ar dirba nemažai miestelėnų.
,,Vienybės“ futbolininkai 1974 ir 1976 m. tapo Lietuvos vicečempionais. 1975 m. jie triumfavo šalies taurės varžybose, kai finale Vilniuje rezultatu 3:0 nukovė Šiaulių ,,Statybininko“ atstovus.
,,Tais laikais ,,Vienybė“ buvo laikoma profesionalia komanda. Ji pritraukdavo tuos futbolininkus, kurie nepatekdavo į respublikos meistrų komandas ar jaunimo rinktines. Ukmergėje jie gaudavo butus, mašinas, atlyginimus. Ir žaidimo lygis atrodė labai aukštas. ,,Vienybės“ bendrovei buvo prestižo reikalas remti futbolo komandą, nes ji laikyta visos Ukmergės pasididžiavimu“, – tikino G. Kalinauskas.
Vyresni Ukmergės futbolo gerbėjai puikiai mena laikus, kai ,,Vienybė“ grūmėsi Lietuvos čempionate. Pasak jų, futbolo komanda vienijo visą miestą, o žmonės plūsdavo į vaizdingoje vietoje ant Šventosios upės kranto esantį stadioną. ,,Vienybės“ darbuotojai karštai palaikydavo žaidėjus, kurie aikštėje gynė jų fabriko garbę.
1997–1998 metų sezonas buvo paskutinis, kai ,,Vienybė“ rungtyniavo aukščiausioje Lietuvos lygoje. Deja, finansinės krizės purtyti jauni ukmergiškiai (komandos pagrindą sudarė 19-20 metų žaidėjai) stebuklų neparodė ir užėmė paskutinę, 16 vietą, išplėstoje aukščiausioje šalies lygoje.
Vėliau kelerius metus praleidusi žemesniuose divizionuose buvusi reprezentacinė miesto ekipa apskritai bankrutavo. ,,Vienybę“ pakeitė ,,Vilkmergės“ komanda.
LFF I lygoje ,,Vilkmergė“ 2005 ir 2006 m. užėmė 14 vietas, 2007 metais – 10-ąją, tačiau tuo trumpa komandos istorija ir pasibaigė.

Entuziastų idėja
Visgi po ,,Vienybės“ ir ,,Vilkmergės“ komandų griūties miestas be futbolo neliko. Vietos futbolo entuziastai iki šiol renkasi stadione palaikyti Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) III lygos pirmenybėse žaidžiančio futbolo ir krepšinio klubo (FKK) ,,Spartakas“.
Šio klubo gimtadieniu laikomi 2006-ieji. Prie klubo įkūrimo daugiausiai prisidėjo vietos futbolo entuziastai Spartakas Petrovas ir Benas Terekas.

,,Kaip kilo idėja? Krepšininkai jau tuomet turėjo daug mėgėjiškų lygų net mažesniuose miestuose, o futbolininkams trūko saviraiškos galimybių. Todėl subūrėme komandą iš draugų, su kuriais spardėme kamuolį kiemuose. Norėjome sau malonios ir patrauklios veiklos, norėjome plėtoti mėgėjiško sporto kultūrą, – prisiminė vienas klubo įkūrėjų S. Petrovas ir nusijuokė, kai kalba pasisuko apie jo vardą ir komandos pavadinimą. – Kai rinkome pavadinimą, ši idėja pasirodė originali. Negalvojome apie mano vardą, viskas atsispindi mūsų komandos logotipe. Jei atvirai, norėčiau pavadinimą pakeisti, bet komanda kol kas neskuba to daryti.“
Tais pačiais metais FKK ,,Spartakas“ pabeldė į Vilniuje pirmuosius žingsnius žengusios Sekmadienio futbolo lygos (SFL) duris.
,,Vieną dieną skambina B. Terekas ir sako: Štai, mes čia, Ukmergėje, ,,judame“, norime žaisti Vilniaus SFL. Pasakiau, kad mielai prašome, bet tuo pačiu iškilo abejonių, – prieš 12 metų vykusį pokalbį prisiminė VRFS prezidentas Paulius Malžinskas. – Labiausiai nerimavome dėl atstumų, ar sutiks mėgėjiškos komandos važiuoti žaisti su FKK ,,Spartaku“ 70 kilometrų. Bet tuo metu sostinėje buvo didelė problema su aikštėmis. Ir kai komandos nuvažiuodavo į Ukmergę bei išbandydavo puikią vietinio stadiono veją, labai norėdavo ten sugrįžti. Netgi pasitaikė atvejų, kai abejas tarpusavio rungtynes tartasi žaisti būtent Ukmergėje. Turiu pripažinti, kad stadionas ten yra jaukioje vietoje, o veja – visuomet prižiūrėta ir labai geros būklės. “
Paklaustas, ar FKK ,,Spartakas“ niekada neketino žengti profesionalumo keliu, S. Petrovas tik šyptelėjo: ,,Kai įsteigėme klubą, energija liejosi per kraštus. Buvome jauni ir ambicingi, neturėjome šeimų. Kūrėme interneto portalą, apie artėjančias rungtynes mieste kabindavome reklaminius plakatus. Dabar entuziazmo kiek mažiau, kartais net į rungtynes sunkokai renkamės. Norint žaisti aukštesnėje lygoje, tektų ieškoti ne tik pastiprinimo iš šalies, bet ir papildomų finansinių šaltinių. Įkalbėti rėmėjus ne taip paprasta.“
FKK ,,Spartakas“ garsėja ir tuo, kad remiasi vien savo krašte išugdytais žaidėjais.
,,Yra buvę, kad jiems atstovavo širvintiškis, bet daugiau ,,legionierių“ nepamenu. Dėl to ši komanda taip pat verta pagarbos. Per dešimtmetį FKK ,,Spartakas“ iš mįslingų naujokų tapo tvirtu SFL ir VRFS bendruomenės nariu, vertu mūsų pagarbos“, – gerų žodžių ukmergiškiams negailėjo P. Malžinskas.
Savo gretas jie reguliariai papildo Ukmergės sporto centro futbolo skyrių baigusiais jaunuoliais, kurie nusprendžia ir toliau žaisti futbolą.
VRFS organizuojamose III lygos pirmenybėse FKK ,,Spartakas“ 2011 ir 2016 metais užėmė 3-iąsias vietas, o pernai Ukmergės komanda finišavo 2-oje pozicijoje, nuo nugalėtoju tapusio ,,Ozo“ atsilikusi tik 3 taškais. Ateinantį sezoną FKK ,,Spartakui“ vėl bus keliami aukšti tikslai.

Šiuo metu Ukmergei atstovauja FKK ,,Spartakas“.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • 21 :
    Vienybės varžybas pradėjau lankyti 1972-73 kai man buvo apie 7m . Kiek pamenu aukso amžius buvo apie 74-76m. 1975.08.10 - iškovota taurė , su tėvuku važiavome į Vilnių sirgti. Ukmergiečių buvo pilna centrinė tribūna. Iš atminties vardinu ką pamenu to meto žaidėjus : vartininkai Lekačinskas ir Valeika , žaidėjai Girdzijauskas , Stonkus , Kasparavičius , Kukarskis , Šylo , Zavjalovas , broliai Daunoravičiai , Žygelis , Grigaitis , Laužikas . 1975 per Taurės turnyrą komandai padėjo trys žaidėjai atvykę iš Rusijos ar Ukrainos , vartininkas , beje labai geras , bet dar geresnis buvo žaidėjas Pavlovas kuris mušdavo įvarčius praktiškai visose rungtynėse ir finale 2 įvarčiai. Apie 80 metus o gal ir šiek ankščiau pasijungė broliai Ivanauskai , Valavičius , Aleliūnas , Tutlys , Babešas ( pamiršau pavardę..) , Kiulklis. Pamenu kad per varžybas susirinkdavo apie 3 tūkst žiūrovų , iš centro žmones nemokamai veždavo autobusai kur vietoje numerio buvo lentelė su žaidėjo atvaizdu.Stadione veikdavo kioskai su užkandžiais ir gėrimais , kartais prieš rungtynes padarydavo mini avia šventes , praskrisdavo keli lėktuvai ar panašiai..Visur mieste rungtynių dieną buvo plakatai kviečiantys į rungtynes. Manau kad tai buvusio tuo metinio mero ( rajono kompartijos pirmo sekretoriaus ) Ridulio labai didelis nuopelnas. Kad dabar tokį merą ..... utopija
  • Vienybė :
    Buvo 80-jų pabaiga, kai tėtis mane pirmą sykį nusivedė į "Vienybės" varzybas. Atsimenu nedaug, bet to jausmo, kokį jaučiau tą vakarą pilname Ukmergės stadione, daugiau niekada niekur nebejauciau, nors teko aplankytu begalę varzybų ir stadionų. Gaila isnykusio Ukmergės futbolo, Vienybės, Mūšos komandų...
  • Kauniokas :
    Buvau vaikas iš Kauno,bet vasaras leizdavau Ukmergėje.Mociutė gyveno Kudirkos g tai i stadijona reikdavo eiti per miesta nes pėščiuju tilto dar nebubo per šventaja. Eidavai i kiekvienas rungtynes nes ten atmosfera buvo labai gera stadijonas pilnas žmonės replikavo labai juokingai ir man iki šiandien išliko labai geri prisiminimai.Žinau mano kaip vaiko buvo svajonė žaisti Vienybės komandoje.Linkiu Ukmrgiečiams turėti futbolo komanda ir pavadinimas turėtu būti FK"VIENYBĖ"
  • Anonimas :
    O kodel nepamineti tokie meistrai, kaip Vytautas Tutlys, Romas Cirba, kiti jaunesni ir talentingi ir ne maziau garsine Ukmerges futbolo mokykla (beje, V.Tutlys vadovavo ir, gal dar ir dabar vadovauja sporto mokyklai, - tada vadinosi Ukmerges VJSM) ?
  • Anonimas :
    Taip tais laikais ,kai zaide mano ,amzina atilsi,tevelis Vladas Antanavicius(vartininkas),broliai Rimas ir Vaclovas Daunoraviciai, tai buvo futbolas.I kuri rinkdavosi pilnas Ukmerges stadionas sirgaliu.Kiek rungtyniu apvaziavau tada dar budama visai maza.Kelia nostalgija prisiminus tuos laikus,kai tetis saugojo" Vienybes"vartus.Tais laikais futbolas gyvavo Ukmergeje.Linkiu,kad senos futbolo tradicijos gryztu ir kad Ukmerge vel turetu gera ,stipria komanda.
  • Antanas Rinkevicius :
    Legendiniu Vienybes Futbolininku ,broliu Daunoraviciu vardai buvo Rimas (puolejo pzicijoje) ir Vaclovas (atsitraukusio saugo arba centro gynejo pozicijoje ) .O cia straipsnyje buvo paminetas Rimas , buves vienas rezultatyviausiu to meto Lietuvos cempionato puoleju/
    • Sventoji :
      Ji tik vadindavo Rimu, tikras vardas buvo Romas , ar kaip raso, Romualdas, ziurovai dar vadindavo comfaru, o jo broli vacka
  • Anonimas :
    Kokia miesto valdzia toks ir ukmerges sportas....
    • Mugle :
      O tu bent jau dalyvauji sporto renginiuose ar bambaliuka uz kampo mauki? Pagarba rajono valdziai,kuri myli ir remia sporta!!!
      • Giedrius :
        Ne žodžiais, o darbais reikia mylėt. Kur tas rėmimas? Kur ta meilė? Turim tokį stadioną, o net komandos nesugebam pirmoj lygoj turėt? Čia šitaip mylim? Jaunimas tiek krepšinio, tiek futbolo įleisti į mėgėjų „Spartako“ ar RKL žaidžiančio „Olimpo“ rungtynes nelabai susivokia kur pateko. Jaunuolių paruošimas yra apverktinas... Ir tikrai ne jaunimas dėl to kaltas. Jei vienas kitas futbolistas ir turi gebėjimų, tai jis priverstas išvažiuoti iš Ukmergės, arba marinuotis čia kol baigs mokyklą, vien todėl, kad čia nėra komandos... Tai šitaip mes mylim? Pažiūrėjus į situaciją kaimyniniuose rajonuose, tai gal tik Anykščiai ir Širvintos yra panašioje duobėje. Visi kiti jau šviesmečiais priekyje. Tai gal per silpnai vis dėlto ta valdžia sportą mylėjo?
    • Anonimas :
      Durnesnio komentaro tikriausiai parašyti nesugebėjai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas