Šventoji penktadienio ryte.

Aktualijos, Naujausi

Šįmet Šventosios potvynis nebus grėsmingas

Pirmadienį pastebimai pakilo Šventosios vanduo – prasidėjo potvynis.
Kaip sakė Ukmergės meteorologijos stoties viršininkas Rimantas Benkauskas, atšilus orui ir pradėjus tirpti sniegui, kovo 14–15 dienomis upės lygis pakilo iki 2,20 metro nuo nustatyto santykinio vandens lygio.
„Tačiau paspaudus šaltukui, drėgmė susitraukė, ir upė nusileido iki 1,60 metro“, – penktadienį paaiškino Meteorologijos stoties viršininkas.
Jis taip pat kalbėjo, kad šįmet potvynis nebus didelis, kadangi drėgmės atsargos yra vidutinės. „Ateinančią savaitę numatoma minusinė temperatūra, tik antroje jos pusėje vėl pradės šilti. Tad upė dar gali kažkiek pakilti priklausomai nuo to, kiek vandens pritekės į Šventąją iš rytinių – Zarasų, Utenos – rajonų“, – supažindino su situacija pašnekovas.
Anot meteorologo, potvyniai trunka skirtingai – viskas priklauso nuo to, kiek buvo sniego ir kaip jis tirpo: staigiai atšilus orams šis procesas vyksta sparčiau, taip pat greičiau ir baigiasi. R. Benkauskas prognozavo, kad pastarasis potvynis gali trukti dvi–tris savaites.
Nors paprastai didžiausi potvyniai būna pavasarį, praėjusį rudenį, rugsėjo mėnesį, Šventoji buvo pakilusi aukščiau negu dabar – iki 2,29 metro nuo nustatyto santykinio vandens lygio.
Tai įvyko dėl labai lietingos vasaros ir rugsėjo pradžios: standartinė klimato norma per liepą, rugpjūtį ir dvi pirmąsias rugsėjo dekadas yra 197 milimetrai, tuo tarpu per minėtą laikotarpį iškrito 372 milimetrai lietaus.
Vidutiniškai rugsėjį Šventoji patvinsta iki 30 cm.
Labiausiai upė buvo patvinusi 2010 metų kovo mėnesį – tuomet jos lygis siekė 3,90 metro.

AUTORĖS nuotraukos

Taip atrodė Šventoji savaitės viduryje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas