Į rajono savivaldybę susirinko 19 raštingumą norinčių pasitikrinti ukmergiškių.

Aktualijos, Naujausi

Rašėme Nacionalinį diktantą

Dalia IVAŠKEVIČIENĖ

Rajono savivaldybės vyr. kalbininkė

Penktadienį, kovo 2-ąją, jau vienuoliktus metus iš eilės buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Per Lietuvos radiją į panorusius rašyti diktantą gyventojus kreipusis viena iš organizatorių Vytautė Šmaižytė kalbėjo, kad viena iš idėjų Lietuvai galėtų būti lietuvių kalbos populiarinimas, raginimas žmonėms didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai.

Į rajono savivaldybę susirinko 19 raštingumą norinčių pasitikrinti ukmergiškių, iš jų – 6 savivaldybės darbuotojai, 2 moksleivės. Rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje sulaukta 24 konkurso dalyvių, 6 entuziastai diktantą rašė bibliotekos Taujėnų padalinyje. Taip pat diktantas buvo rašomas mokyklose; jį norintieji galėjo rašyti su kolektyvo nariais darbo vietoje.

Diktorius Marijus Žiedas diktavo vienuolio pranciškono, Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigo, buvusio disidento Juliaus Sasnausko tekstą „Vienkartinumas“.

Rašiusieji diktantą sakė, kad pats tekstas buvo nesunkus, bet šiek tiek abejonių kilo dėl skyrybos, religinių terminų rašymo.

Diktanto organizatoriai atkreipia dėmesį, kad dėl didelio dalyvaujančiųjų kiekio į finalą bus atrenkami tik geriausi darbai – mokytojų komisija darbus tikrina tik iki 5–6 klaidos. Todėl konkurso dalyviams buvo rekomenduojama pasilikti savo teksto kopiją ir pasitikrinti klaidas savarankiškai.

Diktanto tekstas paskelbtas svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Geriausiai diktantą parašę gyventojai bus pakviesti į konkurso finalą, vyksiantį balandžio 14 dieną. Finalinį konkursą tiesiogiai transliuos LRT Kultūros kanalas.

Asmenys, patekę į finalą, apie tai bus informuojami asmeniškai.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas