Asociatyvinė nuotrauka.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

10 patarimų jaunimui, kaip būti saugesniam internete

Tomas PETRYLA

Komunikacijos specialistas

Kiekvienas jaunuolis neįsivaizduoja nė vienos dienos be interneto. „Facebook“, „Instagram“, „Snapchat“ yra daugelio telefonuose ir dažniausiai per dieną atidaromi ne vieną dešimtį kartų. Kuo daugiau laiko jie praleidžia internete, tuo didesnių pavojų jiems gali kilti. Susitikimuose su moksleiviais sužinojau, kad didžioji dauguma savo socialiniuose tinkluose turi draugų, kurių realybėje nėra matę. Neteigiu, kad tokie virtualūs draugai yra savaime blogai, bet čia gali slypėti įvairiausių pavojų, kadangi šiais laikais apsimesti kažkuo kitu yra labai paprasta.

Atlikau trumpą eksperimentą, kuomet per kelias minutes susikūriau netikrą „Facebook“ profilį ir į jį pakviečiau kelių skirtingų mokyklų, skirtingų klasių mokinius. Nors mokyklos skirtingos ir mokinių amžius nevienodas, tačiau rezultatai buvo panašūs. Nemaža dalis mokinių priėmė mano kvietimą draugauti, nors to sukurto žmogaus nei pažįsta, nei yra su juo bent virtualiai bendravę. Turbūt nereikia pasakoti, kiek toks  „draugas“ gali pridaryti žalos. Žinoma, saugumas socialiniuose tinkluose neapsiriboja vien netikromis žmonių anketomis, čia labai svarbu pabrėžti ir savo duomenų saugumo, internetinių patyčių bei kitus klausimus. Tad dalinuosi keliais patarimais, kurie turėtų padėti, kad socialinių tinklų naudojimas teiktų daugiau džiaugsmo, nei rūpesčių.

Asmeninė informacija. Savo paskyrose asmeninės informacijos skelbk tiek, kiek tikrai reikia. Juk savo socialinio tinklo paskyroje turbūt nebūtina viešai nurodyti savo el. pašto, telefono numerio ar kitų asmeninių duomenų.

Privatumo nustatymai. Vienas svarbiausių dalykų, – privatumo nustatymai, kad žmonės, kurių nėra tarp tavo draugų, nematytų tavo skelbiamos informacijos.

Nedėk tokių nuotraukų, kurių negalėtum parodyti savo tėvams. Kiekvieną kartą prieš keldamas nuotrauką ar vaizdo įrašą pagalvok, ar tavo tėvai neprieštarautų pamatę tą medžiagą.

Turėk kritišką požiūrį į bendravimą virtualioje erdvėje su nepažįstamais asmenimis.  Virtualioje erdvėje geriausia nebendrauti su nepažįstamaisiais, tačiau jeigu vis dėlto taip darai, visada gerai pagalvok, ar į visus to žmogaus prašymus reikia atsakyti. Niekada tokiam žmogui nesiųsk savo nuotraukų, vaizdo įrašų ar kokios kitos asmeninės informacijos, kur tu gyveni, mokaisi ar pan.

Atsargiai parsisiuntinėk įvairius failus. Būk budrus parsisiųsdamas įvairius failus iš interneto. Internete gausu visokių virusų, kurie gali patekti į tavo naudojamus prietaisus, pavogti asmeninę informaciją ar tiesiog sugadinti tuos prietaisus. Taip pat atsargiai atidarinėk draugų atsiųstas nuorodas, kartais jas siuntinėja virusai. Jeigu gavai iš draugo kokią nors nuorodą, palauk, kol jis parašys, kokia ji, kad įsitikintum, kad tai nėra virusas.

Pasirink tinkamus slaptažodžius.  Norint apsaugoti savo socialinių paskyrų privatumą pirmiausiai reikia sugalvoti gerus slaptažodžius, kad pašaliniai asmenys negalėtų lengvai jų atspėti ir prisijungti prie tavo profilio. Pasaulyje vis dar vieni populiariausių slaptažodžių yra 123456 arba password, kurie yra taip lengvai atspėjami. Geriausia, kad slaptažodyje nebūtų su tavimi susijusių dalykų, kuriuos gali žinoti aplinkiniai, – tavo vardo, pavardės, augintinio vardo ar gimimo datos. Geriausia, kad slaptažodyje būtų ne vien raidės, bet ir skaičiai. Ypatingą dėmesį siūlyčiau atkreipti į savo elektroninio pašto slaptažodį, nes į daugumą socialinių tinklų jungiamasi būtent elektroninio pašto pagalba, tad prisijungus prie elektroninio pašto, labai greitai galima prisijungti ir prie socialinių tinklų paskyrų. Kai kurie socialiniai tinklai prisijungimams naudoja tavo mobilųjį telefoną, tad jį taip pat reikėtų labai saugoti, nepalikti vietose, kur galėtų prieiti pašaliniai žmonės, naudoti papildomas apsaugos priemones (atrakinimo kodus), kad bet kas negalėtų prisijungti, net ir paėmęs tavo telefoną.

Nėra to blogo, kas nepatektų į internetą. Negalvok, kad jeigu pavyzdžiui, įkėlei nuotrauką ar vaizdo įrašą į „Snapchat“ ar „Instagram stories“, tai jos po paros laiko tiesiog išnyks. Taip, tos žinutės išnyks, tačiau bet kuris, matantis tavo įrašus, gali padaryti tų įrašų ekrano kopijas (print screen) ar kitaip išsisaugoti tą medžiagą. O išsaugotos kopijos gali plačiai pasklisti internete ir tu jau nebeturėsi galimybės sukontroliuoti, kur ir kiek tie įrašai bus matomi. Tad net ir keldamas informaciją, kuri turėtų pranykti, pagalvok, ar ji nėra tokia, kurią pamačius pašaliniams asmenims tau nebūtų gėda.

Patyčios internete. Patyčios internete yra opi problema, kartais galbūt tiesiog sunkiau atpažįstama, nes gali turėti pakankamai skirtingas formas. Patyčios internete apima tokius veiksmus, kaip vulgarių ar įžeidžiančių komentarų rašymas žmogaus socialinio tinklo  paskyroje, netinkamų (šantažavimas, grasinimai) asmeninių žinučių siuntinėjimas, asmeninių ar kitokio pobūdžio vaizdo įrašų, nuotraukų,  kurios gali įžeisti, kėlimas į žmogaus socialinių tinklų paskyras. Ką reikėtų daryti? Pirmiausiai – išsaugoti įrodymus, kurių gali prireikti ateityje. Geriausia padaryti tos įžeidžiančios informacijos ekrano kopijas, o nuotraukų, vaizdo įrašų failus galima ir išsisaugoti. Pagal įžeidžiančių žinučių turinį gali spręsti, ar verta kreiptis į teisėsaugos institucijos. Dėl šio klausimo reikėtų pasitarti su suaugusiaisiais.  Vienas paprasčiausių žingsnių – užblokuoti žmones, su kuriais nenori bendrauti, taip ant savo paskyros sienos iš jų nebesulauksi nepageidaujamų žinučių ar informacijos. Svarbiausia nesivelti su tais žmonėmis į diskusijas, taip tik dar labiau juos skatinant tave įžeidinėti.

Pasitark. Jeigu jauti, kad kažkas negerai, visada geriau pasikalbėti su vyresniaisiais, tėvais, mokytojais.

Pamokyk tėvus. Įprasta, kad tėvai/mokytojai moko tave įvairių dalykų, nes turi daugiau patirties vienoje ar kitoje srityje. Tačiau šiuolaikinės technologijos yra ta sritis, kurioje dažnai vaikai žino daugiau, nei suaugusieji. Tad, jei matai, kad tavo tėvai susikuria paskyrą socialiniame tinkle ir norėdami paklausti tavęs ko nors  asmeniško rašo ant tavo profilio sienos, nebijok su jais pasikalbėti ir paaiškinti pagrindinius naudojimosi socialiniais tinklais principus.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Sky :
    Paskutinis geriausias.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas