R. Kaselis ir V. Rabazauskas (viduryje) šilumos punktuose atliko karšto vandens temperatūros matavimus.

Aktualijos, Naujausi

Daugiabučiuose namuose atlikta terminė dezinfekcija

Vasario 20, 21 ir 22 dienomis daugiabučiuose namuose, kuriems šilumą tiekia UAB „Ukmergės šiluma“, dėl legioneliozės prevencijos atlikta karšto vandens sistemų terminė dezinfekcija. Vadinamieji termošokai rajone atlikti daugiau nei 210 daugiabučių namų. Tokia dezinfekcija rajone vykdyta pirmą kartą.

Rajono savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas papasakojo, kad 2017 metų kovo mėnesį Nacionalinis sveikatos centras savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai rekomendavo prie centralizuotų šilumos tinklų prijungtuose miesto ir rajono daugiabučiuose namuose prevenciškai atlikti karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją.

„Kadangi optimaliausias variantas tai atlikti yra tuomet, kai lauke laikosi minusinė temperatūra, buvo nuspręsta šią prevencinę priemonę vykdyti 2017–2018 m. šildymo sezono metu, kuomet oro temperatūra būna apie 10 laipsnių šalčio. Už laiko parinkimą vadinamajam termošokui atlikti buvo atsakinga UAB ,,Ukmergės šiluma“, o atlikimo organizavimas pavestas pastatų administratoriams ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams“, – sakė V. Rabazauskas.

Vasario 12-ąją rajono savivaldybėje vyko posėdis, kurio metu kalbėta dėl karšto vandens sistemų saugos mieste užtikrinimo ir legioneliozės prevencijos priemonių. Posėdyje dalyvavo savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai V. Rabazauskas, UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys ir direktoriaus pavaduotojas Raimondas Kaselis, UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius Giedrius Pocius bei šilumos punktų prižiūrėtojai.

Dalyviai buvo informuoti, kad vykdant savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos nutarimą ir Nacionalinio sveikatos centro rekomendacijas, nuspręsta vasario 20, 21 ir 22 dienomis prie centralizuotų šilumos tinklų prijungtuose Ukmergės miesto (Dukstynos, Pramonės ir Pivonijos mikrorajonų, Antakalnio, Uosių ir Linų gyvenamųjų kvartalų), Pašilės bei Šventupės gyvenvietės daugiabučiuose pagal grafiką prevenciškai atlikti karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją. Apie tai informuoti gyventojus buvo įpareigoti pastato prižiūrėtojai.

Pasak V. Rabazausko, atliekant terminį šoką, pagal išankstinį grafiką vasario 20–22 dienomis, nuo 17 iki 21 valandos, karšto vandens temperatūra kiekvieno buto čiaupuose siekė 60–66 °C. Gyventojų buvo prašoma tuo metu vidutiniškai stipriai atsukti visus bute esančius karšto vandens čiaupus ir palikti vandenį bėgti ne mažiau kaip 5 minutes. Be to, buvo akcentuota, jog prevencinė dezinfekcija efektyvi tik tuomet, kai visi daugiabučio gyventojai laikosi nurodytos instrukcijos.

„Visas tris dienas, tuo metu, kai daugiabučiuose buvo atliekamas terminis šokas, kartu su UAB „Ukmergės šiluma“ direktoriaus pavaduotoju R. Kaseliu lankėmės daugiabučių šilumos punktuose, kartu su jų prižiūrėtojais matavome karšto vandens temperatūrą. Taip pat aplankėme ir kai kuriuos butus, čia taip pat matavome karšto vandens temperatūrą“, – kalbėjo rajono savivaldybės vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai V. Rabazauskas.

Taip pat jis sakė, kad Lietuvoje 2017 metais užregistruoti trys legioneliozės atvejai. 2016 m. ši liga diagnozuota 11 šalies gyventojų. Dažniausiai ja suserga silpno imuniteto asmenys, taip pat sergantys lėtinėmis ligomis. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Pasak V. Rabazausko, mūsų rajone legioneliozės židinių nenustatyta, tačiau prieš kelerius metus vienas ukmergiškis šia liga buvo užsikrėtęs Vilniuje.

Visuomenės sveikatos specialistai pažymi, jog legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Jos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje išlieka gyvos, tačiau nebesidaugina. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla per 60 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens aerozolio. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Taip pat ji neplinta iš vieno namo į kitą. Kuo ilgesnė ir techniškai sudėtingesnė vandentiekio sistema, tuo didesnė rizika Legionella bakterijų atsiradimui. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose.

R. Kaselis (kairėje) namo šilumos punktą prižiūrinčiam Mindaugui Mykolui Tamošiūnui dovanojo termometrą.
AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ... :
    ne uz dyka atliko atsispindes tai ryskiai saskaitose
  • Anonimas :
    suprantama kad ziemos metu kai salta ir to karsto vandens temperatura bus auksta o jus pamatuokit kaip lauke pliusine temp. Pivonijos mikrorajone. Prasukus karsto vandens ciaupa net nereik salto vandens ciaupo atidaryti koks vesus vanduo bega

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas