E. Kerza supažindino su kibernetinio saugumo priemonėmis, kurių imamasi valstybės mastu.

Aktualijos, Naujausi

Skatino susirūpinti kibernetiniu saugumu

Penktadienį Turizmo ir verslo informacijos centro salėje organizuotas renginys „Kibernetinis saugumas – ką turi žinoti ir vadovas, ir darbuotojas“. Į jį atvyko krašto apsaugos viceministras kraštietis Edvinas Kerza, taip pat Krašto apsaugos ministerijos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovai. Susitikime dalyvavo rajono viešojo sektoriaus institucijų vadovai, už kibernetinį saugumą atsakingi darbuotojai, IT specialistai.

E. Kerza supažindino, kokia situacija šalies kibernetinio saugumo srityje, kas daroma, siekiant jį didinti.

Viceministras teigė, jog atlikti tyrimai parodė, kad apie 50 procentų šalies įstaigų internetinių svetainių yra nesaugios. Tai sudaro sąlygas virusų platinimui, kuriuos į kompiuterines sistemas siunčia kvalifikuotos hakerių grupės, dažnai finansuojamos nedraugiškų mūsų šaliai valstybių. Pranešėjas taip pat pastebėjo, jog kibernetinės atakos vyksta ir iš šalių partnerių. Pavyzdžiui, net 22 proc. atakų patiriama iš Jungtinės Karalystės.

Šie veiksniai trikdo tarnybų darbą, taip pat kenkia ir valstybės tarptautiniam autoritetui.

Kitas kibernetinių atakų tikslas – duomenų vagystės. „Galime konstatuoti, kad iš Lietuvos ir kitų NATO valstybių informacija į Rusijos Federaciją plaukia milžiniškais kiekiais, todėl imamasi priemonių, kad šis procesas būtų sustabdytas“, – pažymėjo E. Kerza.

Jis sakė, kad siekiant įgyvendinti šį tikslą, buvo konsoliduota kibernetinio saugumo ir elektroninė įranga, peržiūrėtos vidinės krašto apsaugos sistemų funkcijos, išgrynintos atsakomybės, apjungta Nacionalinio kibernetinio saugumo centro ir CERT-LT (Ryšių reguliavimo tarnybos Saugumo incidentų tyrimų skyrius) funkcijos bei pajėgumai. „Šiais metais valstybines institucijas apjungsime į valstybinį duomenų perdavimo tinklą“, – teigė E. Kerza.

Renginio metu susirinkusieji buvo supažindinti, ką reikia daryti, kad nebūtų pažeidžiamos įstaigų kompiuterinės sistemos, taip pat pateikta nemažai konkrečių kenkimo pavyzdžių, atsakyta į klausimus.

Susitikimo dalyviams buvo pateikta daug informacijos.

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas