Naujausi, Sveikata

Rajone – gripo epidemija

Nuo trečiadienio, sausio 31 dienos, rajone paskelbta gripo epidemija. Įsakymą dėl to pasirašęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas atsižvelgė į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus rekomendaciją. Rajono gyventojų sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) per 4-ąją metų savaitę (sausio 22–28 dienomis) viršijo gripo epideminį slenkstį: registruota 813 susirgimų gripu ir ŪVKTI, klinikinių gripo atvejų skaičius sudarė 20 procentų, sergamumas siekė 229,84 atv./10 000 gyventojų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus pateiktais duomenimis, daugiausia serga vaikai. Jų sergamumas gripu ir ŪVKTI praėjusią savaitę 9 kartus viršijo suaugusiųjų, o tik gripu – 24 kartus. Iš 813 sergančiųjų gripas diagnozuotas 162 ligoniams, tarp kurių 135 vaikai. Ankstesnę savaitę, sausio 15–21 d., 10 tūkst. gyventojų teko 105,45 sergantieji, gripo atvejai sudarė 11,3 proc. Iš viso sirgo 373 žmonės, tarp kurių gripas nustatytas 42 asmenims, iš jų buvo 26 vaikai.

Pasak skyriaus vedėjo funkcijas laikinai vykdančios vyresniosios specialistės Vitalijos Motiejūnienės, gripo epideminis laikotarpis skelbiamas, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikiniai gripo atvejai sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybė. Vertindamas sergamumą kaip epideminį, teritorinė visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga taip pat atsižvelgia į atitinkamus rajonui būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus. Tai įvertinusi V. Motiejūnienė rajono savivaldybei rekomendavo nuo 5-osios savaitės skelbti gripo epideminį laikotarpį.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriui S. Jackūnui pasirašius įsakymą dėl gripo epidemijos rajone, ugdymo, sveikatos priežiūros, socialinės globos ir priežiūros, kultūros įstaigų vadovams, savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto, Kultūros ir turizmo, Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrių vedėjams pavesta vykdyti gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir kontrolės priemones, numatytas patvirtintame Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir priešepideminių priemonių plane.

Jame skelbiama, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, atsižvelgiant į esamą situaciją bei paslaugų poreikį, turi sudaryti sąlygas didesniam sergančių gripu ligonių skaičiui priimti. Gydymo įstaigos įpareigotos: užtikrinti paslaugų teikimą ne darbo dienomis (savaitgalio ir šventinėmis dienomis); ilginti savo darbo laiką; organizuoti pacientų konsultavimą telefonu, skiriant daugiau telefonų iškvietimams į namus priimti; užtikrinti šeimos gydytojo (vaikų ligų gydytojo) vizitus į namus pas karščiuojančius (kai temperatūra per 38,5 ºC) vaikus iki 10 metų; savo darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau karščiuojančių pacientų (ypač sergančių lėtinėmis ligomis, neįgalių) būtų lankomi namuose.

Paskelbus gripo epidemiją rajone, VšĮ Ukmergės ligoninė uždraudžia ligonių lankymą, apriboja planinių operacijų skaičių, reikalingus hospitalizavimo gripu sergančius ligonius siunčia į Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę Vilniuje, o iki išvykimo juos guldo izoliacijos palatoje.

Gripo epidemijos metu rajono mokyklų vadovai savo nuožiūra gali nutraukti užsiėmimus, jei įstaigos dėl gripo ir ŪVKTI nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių. Taip pat vadovams pavesta organizuoti ankstyvą susirgusių auklėtinių išaiškinimą, negaluojančius izoliuoti, siųsti į gydymo įstaigas.

Taip pat būtina griežtai paisyti nuostatos, kad nei vaikai, nei darbuotojai, kuriems pasireiškė gripo ar ŪVKTI simptomai, negali lankyti ikimokyklinės įstaigos ir dirbti joje iki visiško pasveikimo.

Gripo epidemijos laikotarpiu rekomenduojama neplanuoti naujų masinių renginių, o vykdant anksčiau suplanuotus, jei jų neįmanoma atšaukti, įvertinti galimą riziką, apie tai informuoti dalyvius ir lankytojus bei laikytis rekomenduojamų asmens apsaugos priemonių.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus S. Jackūno, artėja Vasario 16-osios renginiai, kurie buvo numatyti iš anksto, todėl jų atšaukti neketinama.

Šiuo metu visiems patariama laikytis asmens higienos reikalavimų, užtikrinti priešepideminių gripo apsaugos priemonių taikymą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI praėjusią savaitę smarkiai išaugo visoje Lietuvoje.

4-ąją metų savaitę (sausio 22–28 d.) bendras sergamumo rodiklis buvo 146 atv./10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę 10 tūkst. gyventojų teko 98,4 sergantieji.

Labiausiai peršalimo ligos ir gripas pakirto Alytaus (167,7 atv./10 tūkst. gyvent.) ir Vilniaus (161,4 atv./10 tūkst. gyvent.) administracines teritorijas.

2018 m. 4-ąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 142 asmenys. Iš jų – 12 vaikų iki 2 metų, 89 vaikai – 2–17 metų, kiti – suaugusieji. Hospitalizuota viena nėščioji. 13 iš hospitalizuotų asmenų buvo paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai hospitalizuotų asmenų buvo Vilniaus apskrityje.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas