Aktualijos

Nuo sausio – tik elektroninės kadastro duomenų bylos

Nuo 2018 m. galutinai atsisakoma popierinių nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų bylų rengimo. Valstybės įmonė Registrų centras teigia, kad dėl šios naujovės turto savininkai taupys laiką, o popierinių bylų pakeitimas elektroninėmis leis automatizuoti procesus ir užtikrins efektyvesnį bendradarbiavimą tarp institucijų bei matininkų.

Gruodžio pabaigoje LR Vyriausybės nutarimu pakeitus Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto kadastro nuostatus įtvirtinta, kad nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų bylos tikrinti ir derinti Nacionalinei žemės tarnybai ir/arba Registrų centrui bus teikiamos tik elektroniniu būdu per Registrų centro sukurtas ir tvarkomas Nekilnojamojo turto registro posistemes „Matininkas“ ir „GeoMatininkas“. Tai reiškia, kad visi su nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų bylomis susiję darbai – jų parengimas pateikimui, pateikimas, tikrinimas, derinimas ir kadastro duomenų įrašymas į Nekilnojamojo turto kadastrą – bus atliekami tik elekt-roninėmis priemonėmis.

Nekilnojamojo turto savininkams tai leis taupyti laiką ir išvengti Nacionalinės žemės tarnybos ar Registrų centro durų varstymo. Žmonėms, norintiems suformuoti naujus, padalinti, sujungti ir kitaip pertvarkyti turimus žemės sklypus ar pakeisti jų kadastro duomenis, su popierinėmis bylomis nereikės vaikščioti po įvairias institucijas – su jomis nuotoliniu būdu bendraus tik matininkas.

Įregistravus žemės sklypą ir teises į jį, savininkas sklypo kadastro duomenų bylą galės gauti elektroniniu formatu, o jei pageidaus – ir įprasta „popierine“ forma. Visos elektroninės nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų bylos bus saugomos vienoje vietoje – Registrų centro duomenų saugykloje.

Tikimasi, kad naujoji tvarka ne tik supaprastins duomenų įregistravimo procesus, bet ir padės sutaupyti. Žemės ūkio ministerijos skaičiavimais, elektroninių kadastro duomenų bylų sukūrimo ir pateikimo išlaidos turėtų būti mažesnės nei matininkai iki šiol patirdavo rengdami popierines bylas ir jas po keletą kartų veždami į Nacionalinės žemės tarnybos teritorinius padalinius. Be to, duomenų teikimas elektroniniu būdu leis išvengti galimų techninių klaidų.

Matininkų kaštus sumažins ir reikalavimo žemės sklypo kadastro duomenų nustatymo metu apskaičiuoti sklypo vidutinę rinkos vertę panaikinimas. Nuo šiol vidutinę rinkos vertę pagal kasmet atnaujinamus masinio vertinimo dokumentus apskaičiuos Nekilnojamojo turto kadastro tvarkytojas – Registrų centras, gavęs savininko prašymą įregistruoti žemės sklypą ar pakeisti jo duomenis kadastre.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas