Aktualijos, Naujausi

Minint Šimtmetį – kultūriniai renginiai, nusipelniusių žmonių atminimo įamžinimas, bažnyčių varpų skambesys

Savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo Ukmergės rajone 2018–2020 metų programos įgyvendinimo priemonių planas.

Kaip pasakojo savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė bei vyr. specialistas Julius Zareckas, garbingos datos minėjimui pradėta ruoštis prieš trejus metus.

PAŽINK. ŠVĘSK. KURK.

„Šimtmečio minėjimo įgyvendinimo programa rajone – dalis visoje Lietuvoje organizuojamų renginių, – pabrėžė L. Gerulskienė. – Visos Šimtmečio veiklos susilieja į trispalvės gamą, tris veiklos kryptis. PAŽINK – veiklos, siejamos su raudona trispalvės spalva, skirtos praeičiai ir dabarčiai: kviečiančios pažinti šalį, jos laimėjimus ir herojus, skleidžiančios Šimtmečio istorinį naratyvą. ŠVĘSK – veiklos, siejamos su žalia trispalvės spalva, skirtos dabarčiai – kviečiančios visuomenę prasmingai švęsti Vasario 16-ąją. KURK – veiklos, siejamos su geltona trispalvės spalva, skirtos ateičiai: skatinančios įsitraukti ir aktyviai dalyvauti kuriant dabartį ir ateitį, įprasminančios kertinę nuostatą, kad svarbiausias Šimtmečio herojus – kiekvienas kuriantis Lietuvą žmogus.“

Eisena – nuo Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios iki Laisvės paminklo

„Kadangi šiemet Vasario 16-oji bus ypatinga, todėl šiai progai skirta daug renginių“, – kalbėjo L. Gerulskienė.

Šventės išvakarėse bus rodomas monospektaklis, skirtas prezidentui Antanui Smetonai, „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“. Jį kūrė žinomi meno pasaulyje profesionalūs kraštiečiai.

Pagal numatytą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą, Vasario 16-ąją, 12.30 val., visoje Lietuvoje skambės bažnyčių varpai. Jais bus skambinama ir Ukmergėje. Po Mišių Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje šventinė eisena miesto gatvėmis pajudės link Lituania Restituta paminklo, kur vyks iškilmingas minėjimas.

Miestas bus šventiškai pasipuošęs

L. Gerulskienė pažymėjo, kad ukmergiškiai bus pakviesti papuošti savo namų balkonus Lietuvos vėliavos spalvomis ir tautiniais motyvais.

Bus ir inovatyvių naujovių. Planuojama surengti audiovizualinę parodą ,,Laisvės balandžiai“. Prie mieste esančių metalinių balandžių skulptūrų bus tvirtinamos lentelės su QR kodais. Šie kvadratiniai brūkšniniai kodai suteiks galimybę mobiliaisiais telefonais išgirsti Lietuvos laisvės dainas.Taip bus prisimintas 1987–1997 metais vykęs festivalis „Roko maršas”, keliavęs po Lietuvą. Jo iniciatorius – legendinės grupės „Antis“ vokalistas Algirdas Kaušpėdas, kurio dainoje „Zombiai“ buvo sudainuota visiems žinoma frazė „Balandžių daug Ukmergėj“. Pirmųjų festivalių tikslas – palaikyti Sąjūdžio, nepriklausomybės idėjas, vėlesnių – skatinti dalyvauti visuomeniniame gyvenime. 2016 metais šiuos dainos žodžius nutarta perkelti į realybę – buvo surengtas pleneras ir sukurtos skirtingų dydžių ir formų metalinės balandžių skulptūros, kurios jau dabar įkurdintos įvairiose miesto vietose.

Tradiciškai vyks vis populiaresniu tampantis respublikinis bėgimas „Pabaiskas–Ukmergė“.

Pritrauks jaunimą

Renginiuose skatinama dalyvauti kuo daugiau jaunimo.

Vasario 16 dieną organizuojami pilietiškiausios ugdymo įstaigos (lopšelio-darželio, kaimo mokyklos, miesto mokyklos) rinkimai.

Tądien vyks ir Ukmergės jaunimo akcija „Švenčiame Lietuvos gimtadienį ant miesto piliakalnio „Su daina ir šviesa“. Iš visų rajono mokyklų suvažiavę mokiniai dainuos lietuvių liaudies dainas.

Vasario–gruodžio mėnesiais bus organizuojami proto mūšių ciklai „Nuo Mindaugo Lietuvos iki Lietuvos kariuomenės įkūrimo“, kuriuose dalyvaus pagrindinių mokyklų 8–10 klasių, gimnazijų – 9–10 bei 11–12 klasių moksleiviai.

Spalį ir lapkritį jaunimas bus pakviestas dalyvauti ,,Lietuvos laisvės kovų istorijos konkurse“.

Programoje numatytas ir nacionalinio kino pristatymas, muzikos bei kino vakarai, respublikinis moksleivių filmų festivalis „2blis“.

Spalio mėnesį 100 metų jubiliejų pažymės ir Antano Smetonos gimnazija.

Įamžins atminimą

Numatoma daug priemonių, kuriomis bus įamžintas rajonui nusipelniusių žmonių atminimas.

Vasario mėnesį Ukmergės žydų kapinėse bus įrengtas kenotafas (simbolinis antkapis) ten palaidotiems nepriklausomybės kovų žydų savanoriams.

Kaip pasakojo J. Zareckas, Lietuvos laisvę gynusių Ukmergėje palaidotų kelių žydų tautybės savanorių pavardės surastos prieškario žurnale, kuriame buvo spausdinami nufotografuoti senieji Ukmergės žydų kapinių antkapiai.

„Šie kovotojai buvo susiję su Ukmerge – čia gimę, gyvenę, žuvę ar palaidoti“, – paaiškino J. Zareckas.

Jau prieš dvejus metus pradėtas Vyčio kryžiaus kavalierių atminimo įamžinimas Ukmergėje ir rajono gyvenvietėse įrengiant įvairius atminimo ženklus. Šis darbas bus tęsiamas iki 2020-ųjų.

„Taip pat planuojame nepriklausomybės kovų savanorių atminimą įamžinti Ukmergėje ir rajono miesteliuose įrengdami įvairius atminimo ženklus“, – atskleidė Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistas.

2018 metais tikimasi pastatyti ir paminklų memorialą pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940) ministrams atminti (atminimo kryžių sukūrimas ir pastatymas monsinjoro Alfonso Svarinsko Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke). Memorialas turėtų iškilti rėmėjų lėšomis.

Jau pradėtos rinkti aukos ir paminklo Lietuvos prezidentui, Vasario 16-osios Akto signatarui A. Smetonai pastatymui jo gimtinėje Užulėnyje. Planuojama, kad tai pavyks padaryti iki kitų metų rugpjūčio 10 dienos – prezidento gimtadienio.

2019–2020 metais A. Smetonos dvaromuziejaus teritorijoje Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signatarams atminti bus pasodinta Ąžuolų alėja.

Leidiniai – Šimtmečio proga

Kultūros almanachas „Eskizai“ šiemet bus skirtas Ukmergės krašto savanoriams.

J. Zareckas taip pat sakė, kad jau dešimtmetį jis renka medžiagą knygai „Ukmergė tarpukario spaudoje“, kurią planuoja išleisti 2019–2020 metais. Leidinyje bus susisteminti straipsniai ir žinutės, spausdinti prieškario spaudoje.

Renginiai vyks visus metus

Jubiliejiniais 2018 metais netrūks ir daugiau renginių. Kovo mėnesį ukmergiškiai dalyvaus chorų šventėje „Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą!“, liepą – Lietuvos šimtmečio dainų šventėje „Vardan tos…“

Lapkričio mėnesį planuojamos Tautinės vėliavos iškėlimo Ukmergėje 30-mečio iškilmės.

Numatyti net ir konkretūs praktiški darbai – atnaujinti nepriklausomybės kovų savanorių kapų antkapius Ukmergės senosiose kapinėse.

Gauta parama – 9 tūkstančiai eurų

L. Gerulskienė pasidžiaugė, kad Kultūros centro darbuotojams parašius projektą ir pateikus Kultūros tarybai, šventinių renginių organizavimui gauta 9 tūkstančiai eurų. „Tai didelė materialinė parama, tikimės, jog šių pinigų užteks ir Vasario 16-osios, ir Kovo 11-osios, ir Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai pažymėti“, – sakė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas