Asociatyvinė nuotrauka. Pixabay.com nuotr.

Sveikata

Gripo atvejų rajone nenustatyta, tačiau profilaktika – būtina

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) pirmąją metų savaitę šalyje padidėjo. Sausio 1–7 dienomis bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 64,3 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 87,9 atv./10 tūkst. gyventojų. Iš viso praėjusią savaitę peršalimo ligomis sirgo 18 325 žmonės, iš jų gripu – 171. Ukmergės rajone gripo atvejų kol kas nenustatyta.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 1-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje.

2018 m. 1-ąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 13 asmenų. Iš jų – 6 asmenys 2–17 metų, kiti – suaugusieji. Vienas asmuo hospitalizuotas intensyviosios terapijos skyriuje.

Praėjusių metų paskutinę savaitę, gruodžio 25–31 dienomis, Vilniaus apskrityje 10 tūkst. gyventojų teko 58,6 sergantieji. Iš viso sirgo 4 711 žmonių, tarp jų gripas diagnozuotas 15 asmenų. Pirmąją šių metų savaitę sergamumo rodikliai išaugo iki 77,9 atv./10 tūkst. gyventojų. Gripu ir ŪVKTI sirgo 6 262 žmonės, iš jų 40 diagnozuotas gripas.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus laikinai vedėjos pareigas einanti Vitalija Motiejūnienė, rajone sergamumas nėra didelis, šį sezoną gripo atvejų dar neužregistruota. Sausio 1–7 dienomis ŪVKTI sirgo 208 žmonės, tarp kurių buvo 106 vaikai (58,8 atv./10 tūkst. gyv.). Paskutiniąją (52-ąją) praėjusių metų savaitę ŪVKTI sirgo 120 ukmergiškių, tarp kurių – 71 vaikas (33,93 atv./10 tūkst. gyv.). 51-ąją savaitę sergančiųjų buvo daugiau – 211, iš jų 110 vaikų (59,65 atv./10 tūkst. gyv.).

Pasak V. Motiejūnienės, nors ligos atvejų nežymiai daugėja, tačiau sergamumas šiuo metu, lyginant su rugsėjo mėnesiu, yra sumažėjęs. Pirmąjį rudens mėnesį 10 tūkst. gyventojų teko 80 sergančiųjų. Visuomenės sveikatos specialistės teigimu, gripo ir ŪVKTI atvejų turėtų padaugėti po 2–3 savaičių. Šiuo metu orai sausesni, šaltesni, todėl sergamumas neturėtų išaugti.

Įprastai gripo sezonas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę (spalio mėnesį) ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės (gegužės mėnesio). Pasak V. Motiejūnienės, gripo sezonai yra nenuspėjami ir gali labai skirtis vienas nuo kito. Nors Europoje gripo epidemijos registruojamos kasmet, tačiau jų pradžia, intensyvumas ir trukmė labai skiriasi viena nuo kitos.

Norint išvengti gripo sukeliamų komplikacijų, rekomenduojama skiepytis. Vakcinos kuriamos apsisaugoti nuo mokslininkų numatomų virusų, kurie cirkuliuos artėjantį gripo sezoną. Šiuo metu aplinkoje tarp žmonių vyrauja trijų tipų gripo virusai – A(H1N1), A(H3N2) ir B.

Pastarosiomis dienomis pasigirdo būgštavimų, kad Lietuva nupirko ne keturvalentės, o trivalentės gripo vakcinos, kuri nebus tokia efektyvi kovoje su šiemet vyraujančiu gripu. Britanijoje australiškas gripas jau nusinešė pusšimtį gyvybių ir neabejojama, kad ši ligos atmaina netrukus pasieks Lietuvą.

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai tvirtina, jog mūsų šalies gyventojams perkamos vakcinos yra kokybiškos, saugios ir atitinka nustatytus tarptautinius reikalavimus.

„Gyventojai neturėtų būti klaidinami, kad įsigyta gripo rizikos vakcina galėtų būti mažiau efektyvi už kitas vakcinas. Visos sezoninio gripo vakcinos gaminamos pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu, taigi, visos vakcinos yra efektyvios“,– tvirtino V. Motiejūnienė.

Pasak jos, gripo vakcinų efektyvumas yra įrodytas mokslo tyrimais ir vertinamas kaip galimybė išvengti gripo sunkių formų, komplikacijų, hospitalizacijos ir mirties, ypač rizikos grupių asmenims.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2017–2018 metų gripo sezonui nupirko 123 470 vakcinos „Influvac“ dozių. Už jas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis buvo sumokėta 316 330 eurų.

Nemokama sezoninė gripo vakcina į asmens sveikatos priežiūros įstaigas pristatyta rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje. Ukmergės rajoną pasiekė 2 180 šios vakcinos dozių. Daugumą jų – 1 100 dozių – gavo Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, šiuo metu per 2 000 vakcinos vienetų jau panaudota, tačiau gyventojai dar turi galimybę pasiskiepyti. Juolab kad pasirūpinti savo sveikata nėra vėlu, nes atsparumas ligai susiformuoja per dvi savaites. V. Motiejūnienės teigimu, ukmergiškiai, nors negausiai, skiepijasi ir patys susimokėdami už gripo vakciną.

Gripo virusas gali plisti trimis pagrindiniais būdais: tiesioginiu (kai infekuotas asmuo nusičiaudi kitam tiesiai prie akių, nosies ar burnos); oro lašeliniu; nuo rankos į burną, nosį ar akis (nuo užterštų paviršių ar tiesiogiai paspaudžiant rankas). Todėl V. Motiejūnienė visiems patarė kuo dažniau plauti rankas. „Tai svarbiausia profilaktikos priemonė, nes žmogus per minutę kelis kartus rankomis paliečia savo nosį ir taip į gleivinę įtrina virusą“, – akcentavo visuomenės sveikatos specialistė.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas