J. Petrauskienė (viduryje) susitiko su ukmergiškiais.

Aktualijos, Naujausi

Penktadienį rajone lankėsi du ministrai

Gruodžio 15-ąją Ukmergė sulaukė net dviejų Ministrų kabineto narių. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė Antano Smetonos gimnazijoje susitiko su pedagogų bendruomene. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis apsilankė Jasiuliškių socialinės globos namuose.

Švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė atvyko ukmergiškių kvietimu. Rajono švietimo sistemos darbuotojai seniai pageidavo susitikti su ja ir „akis į akį“ aptarti labiausiai jiems rūpimus klausimus. Suderinti laiką ir kitas detales padėjo mūsų kraštietis Seimo narys Juozas Varžgalys. Jis ir atlydėjo viešnią į Ukmergę.

Susitikimui pasirinkta Lietuvos prezidento Antano Smetonos vardu pavadinta gimnazija. Todėl vizitas prasidėjo nuo ekskursijos po mokyklą, pažinties su šios įstaigos direktoriumi Adolfu Girdžiūna, gimnazijos pedagogais.

Į pokalbį su ministre atvyko rajono meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, šio skyriaus specialistai, rajono Tarybos nariai, švietimo įstaigų vadovai.

Renginys prasidėjo gimnazijos choro, kuriam vadovauja mokytoja metodininkė Jūratė Martinkutė, muzikiniu sveikinimu. Choristų daina apie gyvenimo iššūkius ir skrydį į ateitį ypač sužavėjo ministrę, kuri pagal išsilavinimą yra profesionali chorvedė.

Vėliau apie švietimą rajone kalbėjo, pasiekimus ir rūpesčius pristatė D. Steponavičienė. Pasak vedėjos, Ukmergė – vidutinis rajonas, nepasižymintis ypatingais pasiekimais. Kaip ir visur, taip ir mūsų rajone, mažėja mokinių, kasmet į mokyklas ateina 100 vaikų mažiau. Tai verčia pertvarkyti mokyklų tinklą. Taip pat atsiliepia ir darbo krūviams – mokytojams tenka dirbti keliose mokyklose, važinėti po visą rajoną.

Šiuo metu Ukmergėje pedagogų lyg ir pakanka, tačiau trūksta jaunų mokytojų. Švietimo sistemoje dirbančių pedagogų amžiaus vidurkis siekia 50,9 metų. Vadinasi, po kelerių metų mokyklose gali nelikti mokytojų. D. Steponavičienė papasakojo apie praėjusiais metais vykdytą abiturientų apklausą. Jų buvo klausiama, kas norėtų tapti mokytojais. Visame rajone tokių atsirado vos dešimt, ir tik vienas iš jų labai gerai mokėsi…

Susirinkusiems į susitikimą labiausiai rūpėjo iš ministrės J. Petrauskienės išgirsti, kas ateityje laukia švietimo sistemos, apie būsimus pasikeitimus, aptarti kitus klausimus. Ministrė pripažino, jog pokyčiai švietimo sistemoje vyksta lėtai, jie neišryškės nei nuo sausio pradžios, nei nuo rugsėjo 1-osios. J. Petrauskienės teigimu, juk ir problemos susiformavo ne per vienerius metus, todėl jų sprendimui prireiks laiko, nuoseklumo, ir tie pokyčiai neturėtų priklausyti nuo politinės valios, besikeičiančio Seimo ar Vyriausybės.

Švietimo ir mokslo ministrės įsitikinimu, dauguma bijo pokyčių, bet jie neišvengiami. Gyvenimas keičiasi labai greitai, todėl ir švietimas turi prie to prisitaikyti. Šiuo metu ypač jaučiamas didelis atotrūkis tarp to, ką siūlo švietimo sistema, ir to, koks yra poreikis. J. Petrauskienė ragino neieškoti kaltų, o siūlyti, ką galima būtų keisti, ką daryti, ieškoti problemų ištakų.

Pasak viešnios, švietimo kokybė nepriklauso nei nuo Seimo, nei nuo ministrės. Kokybę kuria žmonės, dirbantys mokyklose. Jei neturėsime stiprių, kvalifikuotų pedagogų, gražios įstaigos sienos nepadės. J. Petrauskienė svarstė, kodėl degradavo mokytojų prestižas, kalbėjo apie aukštąsias mokyklas, kurios turėtų ruošti būsimus pedagogus.

Susitikimo metu aptarta mokytojų tobulinimosi sistema, kalbėta apie nuo ateinančių metų įvedamą etatinį darbo apmokėjimą, švietimo sistemos finansavimo metodiką. Taip pat paliesti švietimo įstaigų vadovų kadencijos, jų motyvavimo klausimai, diskutuota dėl ugdymo turinio peržiūros, perteklinių, biurokratinių dalykų atsisakymo, egzaminų tvarkos…

Dar prieš vizitą į Ukmergę ministrei iš anksto buvo persiųsti rajono švietimo įstaigų atstovų klausimai, todėl renginio metu J. Petrauskienė į juos atsakė.

Po susitikimo Antano Smetonos gimnazijoje švietimo ir mokslo ministrė apsilankė ministerijai pavaldžioje Technologijų ir verslo mokykloje.

Taip jau sutapo, kad tą pačią dieną į Ukmergę užsuko ir socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis. Jis panoro susipažinti su Jasiuliškių socialinės globos namų gyventojais, jų gyvenimo, buities sąlygomis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas