Sprendžiama, kaip mažinti spūstis miesto centre esančioje sankryžoje.

Aktualijos, Naujausi

Miesto centre žiedo nebus

Praėjusią savaitę vyko rajono Saugaus eismo komisijos posėdis, kurio darbotvarkėje buvo įrašyta 14 klausimų, tačiau kalbėta ir iš anksto nenumatytomis temomis. Kai kurie jų – ypač aktualūs, sukėlę konfliktines situacijas, apie tai esame rašę ir „Gimtosios žemės“ laikraštyje. Posėdyje bandyta išspręsti ginčytinas situacijas.

Pastaruoju metu ypač paaštrėjo konfliktinė situacija dėl privažiavimo prie Pivonijos mikrorajone, Antakalnio g. 49A, esančio vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“.Šią įstaigą lanko apie 250 vaikų, daugumą jų tėveliai atveža. Taip pat atvažiuoja ir darželio darbuotojai. Kadangi čia esanti aikštelė labai maža, telpa tik dalis automašinų. 2015 metais vaikų lopšelio-darželio administracija ir vaikų tėveliai kreipėsi į rajono savivaldybės administracijos direktorių, prašydami apriboti įvažiuojančių transporto priemonių srautą darželio teritorijoje. Savivaldybės Saugaus eismo komisijos sprendimu Laukų gatvėje buvo pastatytas įvažiuoti draudžiantis kelio ženklas. Dėl to tėvai galėjo įstaigą pasiekti tik per aplinkinėse gatvėse esančių daugiabučių kiemus. Tačiau tam pasipriešino kelių namų gyventojai, motyvuodami, jog jų kiemai paversti kone automagistrale.

Esant šiai konfrontacijai, Saugaus eismo komisijoje buvo svarstomas klausimas „Dėl Laimutės Šeibokienės prašymo įrengti eismą ribojančius kelio ženklus prie daugiabučių namų Jaunimo g. 9, 11, 13, Ukmergėje, ir dėl saugių eismo sąlygų užtikrinimo prie Ukmergės lopšelio-darželio „Eglutė“.

Posėdyje dalyvavo ir L. Šeibokienė bei „Eglutės“ direktorė Meilė Jasevičienė.

Abi pusės išsakė savo argumentus dėl susidariusios situacijos, ilgai diskutavo ir komisijos nariai.

Nuspręsta nuimti prie Laukų gatvės esantį draudžiamąjį ženklą. Prie įvažiavimo į darželio teritoriją bus pastatyti du įspėjamieji kelio ženklai „Vaikai“, kurie informuoja, kad kelio ruože prie vaikų įstaigos (mokyklos, žaidimų aikštelės ir pan.) važiuojamojoje dalyje gali būti vaikų.

Ženklą, draudžiantį automobilių eismą, nutarta įrengti prie įvažiavimo į Jaunimo gatvės minėtų daugiabučių kiemus.

Vis dėlto suabejota, ar tai duos rezultatų, tačiau „pabandyti galima“… Išreikšta viltis, kad situaciją pagerins numatoma daugiabučių renovacija ir su ja susiję kiemų tvarkymo darbai.

Prie Laukų gatvės draudžiamo ženklo neliks.

Prie lentpjūvės važiuoti nebus galima

Laikraštyje esame rašę ir apie Vidiškių gyventojų konfliktą su verslininku Povilu Vilčinsku dėl naudojimosi gyvenvietėje esančia gatvele.

Rajono Saugaus eismo komisijoje buvo svarstomas klausimas „Dėl saugaus eismo užtikrinimo kelyje prie lentpjūvės teritorijos Pramonės g. 6, Vidiškių mstl., Vidiškių sen., Ukmergės r. (Vidiškių mstl. gyventojų kreipimasis ir P. Vilčinsko prašymas riboti eismą prie lentpjūvės)“.

Posėdyje dalyvavo P. Vilčinskas.

Komisija nutarė leisti riboti eismą prie lentpjūvės.

Bus reguliuojami šviesoforų ciklai

Posėdžio metu buvo svarstoma ir esama situacija pagrindinėje miesto sankryžoje.

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, kad čia esantys šviesoforai dirba trimis ciklais. Pirmas – kai automobiliams leidžiama išvažiuoti iš Vilniaus gatvės, trunkantis 24 sekundes, tačiau nuo 7.30 iki 8.30 val. jis užprogramuotas 30-čiai sekundžių.

Po to trims sekundėms užsidega geltonas šviesoforas, ir antrojo ciklo, taip pat trunkančio 24 sekundes, metu mašinos pradeda judėti iš Vytauto gatvės ir Kęstučio aikštės. Per trečią, 15 sekundžių trukmės, ciklą eismas leidžiamas iš Gedimino gatvės.

Anot A. Dutkaus, šviesoforus pareguliavus, kad pirmo ciklo metu Vilniaus gatvėje žalias šviesoforas 30 sekundžių degtų nuo 7.30 iki 9 valandos, Gedimino gatvėje žalio šviesoforo degimo laiką pailginus 4 sekundėmis, iš Vytauto gatvės spėtų išvažiuoti daugiau automobilių, nes dabar geriausiu atveju išsuka iki šešių, paskutiniai – jau degant raudonam signalui. „Toks reguliavimas pralaidumą iš Vytauto gatvės padidintų 30 procentų“, – pažymėjo vedėjas.

Komisijos nariai pritarė, jog būtų kreipiamasi į šviesoforus prižiūrinčią individualią įmonę „Žemaitijos eismas“, kad būtų pakoreguoti šviesoforų ciklai.

Posėdyje taip pat užsiminta, kad atsisakoma planų miesto centre rengti žiedinę sankryžą. Po tyrimų paaiškėjo, kad dėl erd-vės trūkumo čia galima įrengti tik vienos juostos žiedinę sankryžą. Šiuo metu jos pakaktų, tačiau ateityje daugėjant transporto, neužteks jos pralaidumo.

Yra siūloma iš Vilniaus gatvės rengti dviejų juostų išvažiavimą, tačiau tai vėlgi turėtų spręsti specialistai.

Susidėvėjusią tvorą demontuos

Posėdyje dalyvavusi miesto seniūnė Zita Pečiulienė siūlė išmontuoti „tragišką, baisią“ apsauginę tvorą, esančią prie Vilniaus ir Linų gatvių sankryžos. Anot seniūnės, Globos namuose nelikus vaikų, nėra ką ir saugoti, tuo labiau kad išlūžusi, supuvusi tvora gadina vaizdą.

Šiam pasiūlymui pritarta.

Naujai stotelei – 3 000 eurų

Kilus klausimui, kada bus įrengta netoliese, Vilniaus gatvėje, esanti autobusų stotelė, savivaldybės administracijos direktorius S. Jackūnas patikino, jog jau skirti pinigai – 3 tūkstančiai eurų, naujo paviljono įrengimui. Z. Pečiulienė pažadėjo, kad stotelė bus greitai įrengta.

Neaiškumai dėl tilto

Jau ne pirmą kartą svarstyta ir padėtis dėl tilto per Šventąją būklės. Buvo kreiptasi į Lietuvos automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos dėl turėklų ir kito remonto. Gautas atsakymas, jog šiam tiltui būtinas kapitalinis remontas, nes laikančiosios konstrukcijos dar patenkinamos būklės, tačiau sudėvėtas paklotas, yra kitų didelių trūkumų.

Tačiau norint atlikti tilto kapitalinį remontą, būtina uždaryti visą eismą. Kad būtų tokia galimybė, reikėtų pastatyti tiltą aplinkkelyje, bet kada atsirastų tam lėšų – neaišku. Todėl nutarta dar kartą kreiptis į Kelių direkciją dėl minėto remonto.

Leido rengti eismą ribojančius ženklus

Saugaus eismo komisija gavo Vidiškių seniūnijos seniūno Virgilijaus Štaro prašymą įrengti kelio ženklus „Gyvenamoji zona“ šios seniūnijos Šaukavos kaime.

Po diskusijų nuspręsta šįmet įrengti ženklą, ribojantį greitį iki 30 kilometrų per valandą.

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas paprašė leisti prie įvažiavimo į parduotuvės „Pivonija“ teritoriją iš Miškų gatvės įrengti kelio ženklą „Motorinio transporto eismas draudžiamas“. Komisija pritarė šiam prašymui.

Dar vienas svarstytas klausimas – „Dėl Vaidotos Majūtės prašymo užtikrinti galimybę įvažiuoti į kiemą Vienuolyno g. 9, Ukmergėje“.

Posėdžio metu V. Majūtė teigė, kad tėveliai į Meno mokyklos Muzikos skyrių atveža savo vaikus ir aikštelėje pastato automobilius. Kai kurie greitai išvažiuoja, tačiau kai kas juos palieka ilgam laikui ir nėra galimybės įvažiuoti ar išsukti iš kiemo.

Komisija leido aikštelės bortus nudažyti geltona brūkšnine linija – kad automobiliai galėtų tik sustoti, bet ne stovėti.

Dar vienas svarstytas klausimas – „Dėl Ukmergės šeimų bendruomenės „Sąmoninga tėvystė“ vadovės prašymo įrengti kelio ženklą „Vaikai“ Sukinių kaime, Pabaisko seniūnijoje“.

Pristatydamas šį klausimą A. Dutkus sakė, jog tame kaime sveikuoliai vasaromis į stovyklas pasikviečia nemažai vaikų – jų čia suvažiuoja per tūkstantį. Dėl to svarbu užtikrinti jų saugumą.

Komisija pritarė, kad ženklas būtų įrengtas.

Gavus dviejų asmenų prašymą, leista Gedimino gatvėje, už „Fokus pica“ picerijos šaligatvio, bortus pažymėti geltona ištisine linija.

Kelią užtvers įrengus aikštelę

Andrius Kalesnikovas pateikė prašymą užtverti kelią daugiabučio kieme Žiedo g. 3, Ukmergėje, ir leisti paženklinti šaligatvio bortus ištisine geltona linija prie namo laiptinių.

Posėdyje dalyvavęs A. Kalesnikovas aiškino, kad ne tik gyventojai, bet ir šalia esančios įmonės darbuotojai privažiuoja prie pat laiptinės ir pastato mašinas, kurios trukdo patekti į namą, čia negali privažiuoti greitosios pagalbos automobiliai.

Komisija sutiko, kad šaligatvio bortai būtų paženklinti ištisine geltona linija.

A. Kalesnikovas taip pat sakė, jog ateinančiais metais prie namo bus rengiama aikštelė, tad prašoma užtverti kelią daugiabučio kieme.

Komisijos nuomone, kai aikštelė bus rengiama, tuomet ir bus uždaryta ši kelio atkarpa, tai bus pažymėta miesto specialiajame plane.

Jei gyventojai aikštelės neįrengs, čia ateinančiais metais bus statoma konteinerinė aikštelė, tad bet kokiu atveju ši atkarpa bus užtverta.

Kreipsis į kelininkus

Lyduokių seniūnijos seniūnas Vytautas Toliūnas pateikė Nuotekų kaimo gyventojų prašymą įrengti greičio ribojimo kalnelius šioje gyvenvietėje.

Posėdyje V. Toliūnas pasakojo, kad šiuo keliu važiuoja daug automobilių, ypač vasaros metu. „Važiuojant per kaimą praktiškai kas antras vairuotojas lenkia nepaisydamas ženklo, jog čia yra gyvenvietė. Todėl būtina tokius vairuotojus priversti laikytis eismo taisyklių“, – kalbėjo seniūnas.

Nutarta kreiptis į valstybės įmonės „Kelių priežiūra“ Vilniaus padalinio Ukmergės kelių tarnybą, kad ji nuspręstų, kokių ribojimo priemonių imtis, – rengti „gulintį policininką“, greičio matuoklį ar kitko.

Bendrijoje bus pėsčiųjų takas

Sodininkų bendrijos „Draugystė“ pirmininkei pateikus prašymą atlikti pagrindinio kelio į sodus apšvietimo darbus ir riboti automobilių greitį, buvo svarstomas šis klausimas.

Komisijos nariai pažymėjo, jog prašymas dėl apšvietimo įrengimo bus perduotas darbo grupei, kurios kompetencija spręsti šiuos klausimus.

Posėdžio metu išsakyta mintis, kad ši bendrija jau tapo beveik gyvenamuoju rajonu, nemažai yra čia nuolat gyvenančių. Tad nesant šaligatvių dėl intensyvaus eismo kyla pavojus pėsčiųjų saugumui.

Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas teigė, kad čia būtų galima įrengti pėsčiųjų-dviratininkų taką, tai išspręstų pėsčiųjų saugumo klausimą.

Tad kol šie darbai bus atlikti, komisija leido įrengti ženklus, ribojančius maksimalų greitį iki 30 km per valandą.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • - :
    Patarciau zieda apie piliakalni daryt...-]]
  • Vau :
    Šviesoforus pareguliavo.... Pamiršo Vytauto g. šviesoforą - (sukant į Vilniaus. g) - ar ten link savivaldybės darbuotojai nevažiuoja? O sankryža Anykščių/Vytauto gatvių... Problemos sprendžiamos mieste ne nuo to galo... Ir apskritai minimalūs pokyčiai vėžlio tempu...
  • Nu jo :
    Nu reikia laukti kada išsirinksime normalų merą ir tarybą su visais administracijos direktoriais.
    • Anonimas :
      Palauksim. Mes kantrus.
  • Anonimas :
    Yra vietos ziedui. Yra! Laisvas zemes plotas prie laikrodzio. Nekniskit zmonems proto!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas