Ohride prie paminklo kirilicos tobulintojui ir platintojui K. Ohridskiui.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Ketvirtasis tarptautinio projekto susitikimas Makedonijoje

Virgilija MARKEVIČIENĖ

Rodos, visai neseniai projekto „Practice Makes Perfect“ dalyviai buvo susirinkę į trečiąjį tarptautinį susitikimą, ir štai skrydis į saulėtąją Makedoniją, kurios antrame pagal dydį mieste Bitoloje ir rinkosi šio susitikimo dalyviai. Mūsų šaliai atstovavo Ukmergės Užupio pagrindinės mokyklos direktorė Regina Razmienė, ang-lų kalbos mokytoja Rusnė Valeikienė, aštuntos klasės mokiniai Adrijus Čyvas ir Tauras Gūdmantas bei projekto koordinatorė, šių eilučių autorė V. Markevičienė.

Makedonija – valstybė Balkanų pusiasalyje, pietryčių Europoje. Ribojasi su Graikija, Bulgarija, Albanija bei Kosovu ir Serbija. Kelionė netrumpa: sustojimas Turkijoje, skrydis į Skopje, Makedonijos sostinę, ir dviejų valandų kelionė automobiliu kalnų keliu iki Bitolos.

Kadangi pirma diena skirta atvykimui, tai pasinaudojome proga pasižvalgyti po miestą. Pojūtis – nusikėlėme į 1990 metus. Buvo keista, įdomu, truputį nostalgiška.

Antrą projekto susitikimo dieną, lydimi koordinatorės Vesnos, patraukėme į Secondary School – Taki Daskalo, kur ir vyko projekto dalyvių susitikimas. Mus pasitiko tautiškai pasipuošę mokyklos mokiniai, kurie mūsų garbei sušoko kelis makedoniečių liaudies šokius. Po trumpo prisistatymo, susipažinimo vyko trijų ankstesnių susitikimų retrospektyva. Buvo labai smagu pamatyti jau įvykusias akimirkas, prisiminti tai, kas buvo gera ir smagu.

Šeimininkai mums surengė ekskursiją, parodė kabinetus, mokytojų kambarį, sporto salę, valgyklą, biblioteką. Apsilankėme ir mokyklos direktoriaus kabinete.

Po ekskursijos vyko anglų kalbos pamoka, kurioje buvo naudojama programa Kahoot. Svečiai dalyvavo pamokoje kartu su šeimininkais. Pamokos tema „Nacionaliniai skirtingų šalių ypatumai“. Mokytojai buvo stebėtojais.

Po pietų lankėmės Bitolos merijoje, kur susitikome su miesto mere.

Taip pat keliavome į Taki Daskalo mokyklos pradinę mokyklą, kurioje pamokos vyksta po pietų. Ten irgi stebėjome ir dalyvavome pamokoje, turėjome kiekvienas prisistatyti ir atsakyti į užduotus klausimus.

Antra diena prasidėjo nuo kelionės į Kliment Ohridski pradinę mokyklą, kurioje turėjome stebėti integruotą anglų kalbos ir IT pamoką. Kelionė pėsčiomis neprailgo, žvalgėmės į kalnus, grožėjomės gyventojų kiemuose sirpstančiomis vynuogių kekėmis.

Grįžus į Taki Daskalo mokyklą mokiniai nuskubėjo į kūrybines dirbtuves, skirtas Tarptautinei mokytojo dienai, o mokytojai planavo būsimą penktąjį susitikimą ir pristatė nuveiktus darbus. Po pietų mūsų laukė apsilankymas senoviniame Heraclea Linkestis mieste ir Nacionaliniame institute bei Bitolos muziejuje. Trečia diena – kelionė į Ohridą, kuris garsus savo perlais. Miestas įsikūręs prie to paties pavadinimo ežero, kurio plotas – aštuonis kartus didesnis už didžiausią Lietuvos ežerą Drūkšius. Ekskursijos metu mums buvo parodyta, kaip gaminami perlai. Mažytis stiklo rutuliukas daugybę kartų nardinamas į ypatingą tirpalą – dirbtiniu būdu išgautą perlamutrą. Atsižvelgiant į norimą perlo dydį, rutuliukas gali būti merkiamas net ir 40 kartų. Kiekvieną kartą jį padengus nauju perlamutro sluoksniu, šis kruopščiai išdžiovinamas. Meistrai pasirūpina, kad ant perlo paviršiaus kaskart neliktų jokių nelygumų. Apsilankėme ir dirbtuvėje, kur iki šiol rankiniu būdu gaminamas popierius. Atsisveikindami nusifotografavome prie paminklo Kirilui Ohridskiui, kirilicos tobulintojui ir platintojui.

Vakare buvo įteikti sertifikatai, vos ne braukdami ašaras atsisveikinome su senais ir su naujai surastais draugais. Kitas, jau baigiamasis, susitikimas vyks balandžio mėnesį Rumunijoje.

Projekto dalyviai Taki Daskalo gimnazijoje.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas