Kol valdžia suka galvas, kaip šviesti gyventojus, kad jie rūšiuotų atliekas, jų tvarkytojai pateikia rebusų: pastarosiomis dienomis į Dukstynos mikrorajoną buvo atvežti tokie konteineriai.

Aktualijos, Naujausi

Planą patvirtino tik antrame posėdyje

Du kartus – rugsėjo 21 ir spalio 26 dienomis – vykusiuose Savivaldybės tarybos posėdžiuose buvo svarstomas sprendimo projektas „Dėl Veiksmų plano Savivaldybės tarybos išvažiuojamojo posėdžio atliekų tvarkymo klausimais metu iškeltoms problemoms spręsti patvirtinimo“. Rugsėjo mėnesį jis nebuvo patvirtintas, spalį plano vykdymui pritarta.

 Gegužės 19 dieną įvykusiame rajono Tarybos išvažiuojamajame posėdyje atliekų tvarkymo klausimais konstatuota, kad konteinerinės atliekų surinkimo aikštelės netvarkingos (nepašluojama teritorija, nesurenkamos išsibarsčiusios atliekos), jas reikia atnaujinti, kyla problemų dėl žaliųjų atliekų išvežimo, stambiųjų atliekų surinkimo.

Taip pat reikalingi tekstilės ir šunų ekskrementų konteineriai, nelegalūs automobilių ardytojai teršia aplinką jų atliekomis, netinkamomis naudoti padangomis, gyventojams trūksta sąmoningumo ir supratimo apie tinkamą atliekų tvarkymą.

Rugsėjo mėnesį pateiktame Tarybos posėdžiui tvirtinti veiksmų plane minėtoms problemoms spręsti buvo numatyta vykdyti UAB ,,Ekonovus“ veiklos kontrolę, iki 2018 metų pabaigos naujai įrengti 43 konteinerines aikšteles su 265 vnt. konteinerių, nustatyti, kad žaliąsias atliekas, susidarančias buityje, turi rinkti ir išvežti UAB ,,Ekonovus“, kitas žaliąsias atliekas – Ukmergės miesto seniūnija (iki naujo atliekų tvarkymo operatoriaus konkurso nugalėtojo veiklos pradžios), kartu su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros specialistais organizuoti patikrinimus automobilių ardymo vietose.

Veiksmų plane taip pat buvo nurodyta, kad 2017 metais nupirkta paslauga išvežti 360 tonų rajone surinktų naudoti netinkamų padangų. Planuojama įrengti priešgaisrinius ir aplinkosaugos reikalavimus atitinkančią aikštelę laikinai saugoti rajone surinktas nenaudojamas padangas. Tam reikėtų apie 10 000 Eur (2017 m. 9 000 Eur – Specialiosios programos lėšos, 1 000 Eur – savivaldybės biudžeto lėšos), 2018 m. savivaldybės biudžete numatyti 3 000 Eur tvarkos aikštelėje priežiūrai (vaizdo stebėjimo kamerų priežiūrai, padangų priėmimui, saugojimui).

Tačiau šį planą sukritikavo opozicija, jį pavadinusi „negyvu“. Pažymėta, kad veiksmų plane turi būti numatytos konkrečios problemos, jų sprendimo būdai, įvykdymo terminas ir atsakingi asmenys.

Tad bendru sutarimu veiksmų plano svarstymas tuomet buvo atidėtas.

Spalio mėnesį pateiktas patikslintas sprendimo projektas „Dėl Veiksmų plano Savivaldybės tarybos išvažiuojamojo posėdžio atliekų tvarkymo klausimais metu iškeltoms problemoms spręsti patvirtinimo“. Jame nurodoma, kad savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus specialistai, seniūnijų seniūnai ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį vykdys UAB ,,Ekonovus“ veiklos kontrolę: tikrins tvarką prie konteinerių, įvertins konteinerių būklę bei kontroliuos, kad atliekos būtų išvežamos sutartyje numatytais terminais; apie nustatytus trūkumus informuos operatorių elektroniniu paštu; nepašalinus nustatytų trūkumų, raštu kreipsis į operatorių, nurodydami trūkumų pašalinimo terminą. Taip pat ne mažiau kaip kartą per ketvirtį tikrins, ar laiku išvežamos didelių gabaritų atliekos, šio skyriaus darbuotojai kartu su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros specialistais ne rečiau kaip du kartus per metus organizuos patikrinimus automobilių ardymo vietose.

Plane taip pat pažymima, jog kreiptasi į Lietuvos Respublikos aplinkos ministeriją dėl konteinerių tekstilei poreikio.

2018 m. savivaldybės biudžete numačius lėšas – 3 500 Eur – šunų ekskrementų tvarkymui, bus įsigyti ir įrengti konteineriai šunų ekskrementams.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus specialistai vykdys ir švietėjišką veiklą – numatyta ne rečiau kaip vieną kartą per ketvirtį žiniasklaidoje ir socialiniame tinkle „Facebook“ periodiškai skleisti informaciją atliekų rūšiavimo, atliekų šalinimo klausimais, informuoti apie nustatytus pažeidimus. Susitikimuose su gyventojais bus aptariami su atliekų tvarkymu susiję klausimai.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas