Šauliai neatlygintinai davė kraujo.

Aktualijos

Dovanoji kraujo – dovanoji gyvybę

Sekmadienį Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės Ukmergės 1002-osios kuopos nariai dalyvavo pilietinėje akcijoje „Padovanok gyvenimą – tapk kraujo donoru“. Iš viso prie akcijos prisijungė devyniolika ukmergiškių.

1002-osios kuopos vadas Linas Kavaliauskas papasakojo, kad spalio 22-ąją vyko Ukmergės šaulių susitikimas su sąjungos vadu Gintaru Koryzna: „Ta proga, kad pas mus lankėsi naujasis Šaulių sąjungos vadas, tęsdami šaulišką idėją nusprendėme visus pakviesti į neatlygintinos kraujo donorystės akciją. Šiuo poelgiu norėjome padėti sergantiems žmonėms pasveikti ar net išgelbėti gyvybę.“

Ukmergės šaulių kuopa vienija 46 suaugusiuosius, tarp kurių yra 7 moterys, ir 38 jaunuosius šaulius. Kraujo donorystės akcijoje dalyvavo tik suaugusieji. Pirmą kartą neatlygintinu kraujo donoru tapusiems ukmergiškiams įteikti Nacionalinio kraujo centro pažymėjimai.

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, kasdien Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių. Kad užtikrinti kraujo ir jo komponentų poreikį, būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų. Vien sostinėje, kad ligoninės nejaustų kraujo stygiaus, reikia, jog Nacionaliniame kraujo centre kasdien kraujo duotų daugiau nei 150 donorų.

Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų, savanoriškai duodantys kraujo ar jo sudėtinių dalių. Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė nei 50 kg.

Nors praėjusiais metais Lietuvos gyventojai kraują davė daugiau kaip 100 tūkst. kartų, tai atliko tik 2,1 proc. visų šalies gyventojų.

Akcija vyko Kraštotyros muziejuje.

Dainiaus VYTO nuotraukos

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas