R. Janickas, A. Balčiūnienė ir V. Petronis.

Aktualijos, Naujausi

Sumaištis didžiojoje politikoje Ukmergės nepasiekė?

Šis ruduo turtingas ne tik krituliais. Beveik prieš metus išrinktame Seime vienas įvykis veja kitą. Rugsėjo 23-ąją Lietuvos socialdemokratų partijos taryba posėdyje priėmė nutarimą nutraukti koaliciją su valstiečiais žaliaisiais. Kadangi šiam žingsniui pritarė ne visi, tai suskaldė Socialdemokratų frakciją. Aštuoni jos nariai, parėmę koaliciją, pasitraukė iš partijos, vienas buvo pašalintas.

Taip pat baigiantis rugsėjui vienoje stambiausių politinės korupcijos bylų teisėsauga pareiškė įtarimus dviem parlamentinėms partijoms – Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai.

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija konstatavo, kad Liberalų sąjūdis šiurkščiai pažeidė įstatymą dėl praėjusių metų Seimo rinkimų kampanijos finansavimo.

Šie ir paskui juos tarsi šleifas nusidriekę įvykiai sumaištį kelia ne tik Seime. Jų atgarsiai pasiekia rajonus ir sėja nežinomybę. O kaip tai vertina patys vietos politikai?

Valdančiųjų koalicijoje – trys frakcijos

2015-ųjų kovo 1 dieną vykusiuose savivaldos rinkimuose Ukmergėje į 25 vietinės valdžios vietas pretendavo septynių politinių partijų atstovai – 50 socialdemokratų, 48 „valstiečiai“, 47 konservatoriai, po 25 „darbiečius“ ir liberalus, 22 „tvarkiečiai“ bei 15 Liberalų sąjūdžio kandidatų. Savivaldos mandatų siekė ir du visuomeniniai rinkimų komitetai – „N. Puteikio komanda“ bei „Vilkmergė“, į savo sąrašus atitinkamai įrašę 16 ir 14 pavardžių. Suskaičiavus rinkėjų balsus paaiškėjo, jog kovo 1-ąją ukmergiškiai išrinko 24 Savivaldybės tarybos narius.

Po šešis mandatus iškovojo Lietuvos socialdemokratų partija ir Darbo partija. Penkis savo atstovus Taryboje turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, keturis – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, du – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), vieną – visuomeninis rinkimų komitetas „N. Puteikio komanda“.

Kadangi renkant Ukmergės rajono savivaldybės merą pirmame ture nė vienas iš aštuonių kandidatų negavo daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, prireikė antro balsavimo turo. Jis vyko kovo 15-ąją. Pirmą kartą vykusiuose tiesioginiuose mero rinkimuose laimėjo Darbo partijos atstovas Rolandas Janickas.

Į rajono Savivaldybės tarybą yra išrinkti 25 politikai. Jie visi priklauso penkioms frakcijoms. Valdančiąją koaliciją sudaro Darbo partijos frakcija (7 nariai), Socialdemokratų partijos frakcija (6 nariai) ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija (4 nariai). Opozicijoje dirba Valstiečių ir žaliųjų frakcija (4 nariai) bei Sąjūdžio frakcija (3 nariai).

„Rajone didžioji politika nedaroma“

Ukmergės socialdemokratų vadovas, Savivaldybės tarybos narys Valdas Petronis patikino, jog „rajone nėra daroma didžioji politika“. Todėl Seime vykstantys pokyčiai vietos valdžios darbui didesnės įtakos kol kas neturi.

„Mes su partijos bičiuliais diskutuojame apie tai, kas vyksta Seime. Mums nesuprantami devynių Seimo narių motyvai nepaklusti partijos tarybos nutarimui trauktis iš valdančiosios koalicijos. Manome, jog tai įveda destrukcijos“, – mintimis dalijosi V. Petronis.

Socialdemokratų partijos rajono skyriaus pirmininkas patikino, jog ukmergiškiai laikosi nuostatos, kad partijos tarybos priimtą sprendimą privalu vykdyti.

Politikas neneigė, jog skyriuje su partiečiais vyko diskusija, kokios pozicijos socialdemokratai turėtų laikytis, kai Darbo partija sulaukė teisėsaugos įtarimų: „Pagal mūsų statutą skyrius pats savarankiškai sprendžia, su kokiomis politinėmis jėgomis sudaryti koaliciją. Mes čia, Ukmergėje, neįžvelgiame, kad Darbo partija darytų kažką neteisėtai. Iki šiol tokių faktų neturime. Todėl kol kas manome, jog nėra pagrindo ką nors keisti. Kita vertus meras yra išrinktas tiesioginiuose rinkimuose rajono žmonių. Mes ketiname laikytis pozicijos, kad ši valdančioji koalicija turi dirbti iki Tarybos kadencijos pabaigos. Ši pozicija keistųsi, jei paaiškėtų naujų faktų dėl neskaidrios „darbiečių“ veiklos. Lietuvos socialdemokratų partijos rajono skyrius principingai tai vertintų ir svarstytų galimybę dėl tolimesnės bendros veiklos…“

Be to, V. Petronis užsiminė, jog socialdemokratai norėtų išgirsti ir žinoti mero nuomonę apie Darbo partijai pareikštus įtarimus. Taip pat jie neturi informacijos, kurie pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti Savivaldybės nariai po rinkimų paliko partiją. Tai esą koalicijos partneriams turėtų būti žinoma.

„Nuteisti be teismo“

Rajono savivaldybės meras R. Janickas, kalbėdamas apie Darbo partijai pareikštus įtarimus, teigė, jog teisinėje valstybėje turi galioti nekaltumo prezumpcija: „Dabar atsitiko taip, kad kilus įtarimų partija jau ir nuteisiama. Be to, kiekvienas partijos narys negali būti atsakingas už politinės jėgos pirmininko, finansininko, prezidiumo veiksmus…“

Politikas šiuo atveju įžvelgia grėsmingą dalyką – sunaikinti partijų veiklą. Tačiau nelikus partijų, jo manymu, būtų didelė sumaištis.

Kalbėdamas apie sumaištį didžiojoje politikoje R. Janickas teigė įžvelgiąs, jog jos atstovai turi norą pradėti rinkimus. Todėl tai, ką pastaruoju metu stebime Seime, nebūtinai turi atsiliepti rajonų savivaldybių veiklai. Pasak jo, be to, kiekviename rajone susiklosto skirtingos tradicijos, kurias įtakoja politikoje dalyvaujantys žmonės, jų nuostatos, savybės: „Mūsų rajone valdančioji koalicija, kurioje dirba „darbiečiai“, socialdemokratai ir konservatoriai, yra darbinga. Mus visus išrinko rajono žmonės, todėl turime pateisinti jų pasitikėjimą ir bendrai, nuosekliai dirbti Ukmergės labui. Konkurencija galbūt ir reikalinga, bet reikia konkuruoti idėjomis, o ne žeminant vieniems kitus…“

Meras patikino, jog rajono Savivaldybės taryboje blogų ženklų nėra. Jo žodžiais tariant, taip pat nėra ir nepagarbos kitokiai nuomonei, žeminimo, o ginčai tarp politikų kyla dėl sprendimų būdų.

„Ne paslaptis, kad koalicijos partneriai konservatoriai ir so-cialdemokratai turėjo pamąstymų dėl bendro darbo ateityje. Tačiau jokių sprendimų nėra priimta“, – pabrėžė politikas.

Darbo partijos Ukmergės skyriui vadovaujantis R. Janickas pripažino, jog pastaruoju metu ši politinė jėga susiduria su sunkumais. Keičiantis partijos pirmininkams, kai kurie „darbiečiai“ sustabdė savo veiklą. Tai padarė ir į rajono Savivaldybės tarybą išrinkti Kazys Cesevičius ir Darius Varnas. Tačiau Darbo partijos frakcijoje abu politikai liko.

Nutraukti koalicijos sutartį neskubės

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Ukmergės skyriui vadovaujanti Agnė Balčiūnienė, kuri yra rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, papasakojo, jog rugsėjo pabaigoje šios politinės jėgos prezidiumas pasiūlė skyriams tose savivaldybėse, kur konservatoriai dirba koalicijoje su naujų įtarimų sulaukusiomis Darbo partija ar Liberalų sąjūdžiu, apsvarstyti koalicijų tikslingumą.

„Vienas iš spalio 5-ąją vykusio TS-LKD Ukmergės skyriaus tarybos posėdžio darbotvarkės klausimų ir buvo būtent šis. Posėdžio metu daug diskutuota vertinant tiek moralinius, tiek faktinius aspektus, išsakytos nuomonės, kad koalicijoje dirbant su Darbo partijos frakcijos nariais ir tiesiogiai rajono gyventojų rinktu meru neišryškėjo kažkokių esminių problemų. Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad sudarant koalicijos sutartį esminės Darbo partijos atstovų problemos su teisėsauga jau buvo žinomos, tačiau jos buvo susijusios tik su jų centrinių figūrų veikla, o Ukmergės rajono Darbo partijos atstovai nesudarė ir nesudaro blogo įspūdžio, todėl nuspręsta, kad skubėti nutraukti koalicijos sutartį neverta“, – sakė politikė.

A. Balčiūnienė, kuri pati yra naujosios kartos politikė, pasidžiaugė, jog politikoje dalyvauti pradeda jauni žmonės. Jos manymu, mūsų rajonui, valstybei reikia žmonių su naujomis idėjomis ir veržliu požiūriu.

„Nenorėdama užgauti vyresniosios kartos politikų, visgi pasakysiu, kad manau, jog politika reikšmingai pasikeis tik tuomet, kai pasikeis kartos. Ir tai liečia visas politines jėgas. Visiems puikiai žinoma, kad pagrindinis LSDP šūkis visuose rinkimuose „Svarbiausia – žmogus“, tačiau esant dabartinei situacijai natūraliai kyla klausimas – kuris žmogus jiems gali būti svarbus, jei partijos „elitas“ kone šaipydamasis sako, kad jau net savas nebesvarbus?“ – mintimis dalijosi konservatorė. Ji neslėpė, jog parlamentinės, iki šiol laikytos viena stipriausių partijų, kuri lyg ir mėgino tvirtai žengti atsinaujinimo keliu, šiandieninę situaciją vertina labai liūdnai.

„Tokio pobūdžio konfliktai tik dar labiau stiprina nepasitikėjimą politinėmis partijomis“, – konstatavo A. Balčiūnienė.

„Ten ošia, o apačioje ramu…“

Taip dabartinę situaciją centre ir regionuose įvertino opozicinės Sąjūdžio frakcijos seniūnas Regimantas Baravykas, kuris į Savivaldybės tarybą yra išrinktas pagal Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąrašą. Pasak politikos senbuvio, atotrūkis tarp centro ir regionų visada buvo, yra ir bus: „Mes, rajonuose išrinkti į savivaldą, jiems tampame labai reikalingi, kai prireikia vadinamosios patrankų mėsos – kareivių…“

R. Baravykas mano, kad situacija, jog ideologiškai skirtingos politinės jėgos savivaldybių tarybose susijungia į bendrą koaliciją, Lietuvoje įprasta. Todėl politikai, balsuodami dėl priimamų sprendimų, prisitaiko ir siekia naudos.

„Siūlyčiau pasižiūrėti, kaip balsuojama Savivaldybės taryboje. Socialdemokratai, kurie yra valdančiųjų koalicijoje, kartais paprieštarauja, o konservatoriai rankas kelia uoliai…“ – kalbėjo politikas.

Apibendrindamas R. Baravykas konstatavo, jog Ukmergėje stovi „su furoru“ prieš Miesto šventę atidengtas laikrodis, stovi ir laikas…

Palikite komentarą apie straipsnį

  • as :
    apverktini provincijos muzikeliai besikapanojantys savo suduose....
    • Anonimas :
      Puikus komentaras.
  • ! :
    Kai nieko nedarai tai ir problemu nekyla.?
  • Zifra :
    Anonimui Tikrai agnes šukuosena labai "ypatingo grožio,gėda gėda
  • Anonimas :
    JUze
  • 000 :
    Jeigu, ka ir sugeba, tai, tik su projektais "prasisukti"!
  • Ka gi :
    Ši valdžia liktų istorijai kaip pati neveikliausia, bet... sugadintas piliakalnis tai paneigia. Matyt teks tenkintis pačios neišmintingiausios titulu.
  • Anonimas :
    Susimilkite. Duokite agnei kas nors stiliaus patarimu. Baisu gi jopsikmat.
    • Davai :
      Mldc moteriske, tai gal duokim?
  • Anonimas :
    Varna-dek mandata!!!!!! Per partija islindai.
  • Anonimas :
    Ei - Ukmerges valdzia!!! Laisves paminkla nuo suodziu ir samanu nuvalykit! Geda !
  • Anonimas :
    Piteris Kuri nieko nedaro
  • Anonimas :
    Užknisot,laikrodi suremontuokit
  • Jonas :
    Per pastaruosius 20 metų dabartinė valdžia pati normaliausia
    • Anonimas :
      Eik po miesta pasivaiksciot. Tada nuvaziuok i bet kuri kita. Suprasi.
  • Aistė :
    Man tai asmeniškai gaila Jūsų komentatoriai. :D išsilavinimo lygis aukščiausias :)))) ko sėdit prie kompiuterių???? Eikit į valdžią!!! Įrodykit!!!! Ko bijot? Gėda man dėl Jūsų :)))))))
    • Ss :
      Klausyk savivaldybes prostitute pati dirbk o ne komentarus rasynek
    • Anonimas :
      Klausyk savivaldybes prostitute pati dirbk o ne komentarus rasynek
    • Paprastas :
      Ar iš Mėnulio nukritai?
  • Anonimas :
    Keikiau kopusto-vatzgalio tandema. Laukiau kol jie dings ir tikejausiu Ukmerges atgimimo. Dabar suprantu koks kvailas ir naivus buvau. Situ cirkininku trio yra baisiausia kas galejo Ukmergei nutikti. Su tokiu vadovu ir tarybos darbu, dar labiau atsiliksime nuo aplinkiniu rajonu ir visos Lietuvos. Graudu.
    • Jonas :
      o kas dabar tokio baisaus nutiko?
  • Arturas :
    Parasyk nors viena fakta, o ne susapnuota sapna
  • Ss :
    Rajone didzioji politika nedaroma. Joo rajone vagiami pinigai ir visiems viskas ok

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas