Ukmergiškiai iškilmingoje Oktoberfest eisenoje.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Už kokius pinigus kolektyvai vyksta į užsienio šalis?

„Perskaičiau „Gimtosios žemės“ laikraštyje straipsnį „Ukmergės kolektyvai – „Oktoberfest“ festivalyje“. Jame buvo rašoma apie dviejų rajono kolektyvų savaitę trukusią išvyką į Vokietiją. Man pasidarė labai įdomu sužinoti, už kokius pinigus kolektyvai vyksta į užsienio šalis? Ar tai yra tam tikrų projektų dalis? Kokie tie projektai? Ir jei tai buvo iš valstybės lėšų, kiek visa ši išvyka kainavo? Pagal ką buvo atrinkti vykstantys kolektyvai ir kas juos atrinko? Kaip žinia, Taujėnų „Bičiulių“ teatre vaidina ir rajono meras Rolandas Janickas, ir Tarybos narys Vidmantas Krikštaponis. Berods jie taip pat dalyvavo kelionėje. Didžioji dauguma žmonių į „Oktoberfest‘ą“ važiuoja ne spektaklių žiūrėti, o už stalo kilnoti litrinius alaus bokalus. Ar tikrai mums reikia skirti pinigus siųsti žmones į masinio gėrimo fiestas? Už alų mūsų liaudiškos kultūros skleidėjai gal bent patys susimokėjo?” – tokį elektroninį laišką redakcijai parašė ukmergiškis Giedrius.

Su skaitytojo mintimis supažindinome rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyrių. Laišką pakomentavo Kultūros centro etnokultūros specialistė Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė: „Aišku, kad žmonėms nesuprantama, kaip gali Kultūros centro kolektyvai važiuoti į alaus šventes, nes iš tiesų sklando liaudyje žinia, kad „Oktoberfest“ – tai masinio gėrimo ir nusigėrimo šventė. Bet ar tikrai taip?“

Pasak specialistės, tiesa yra visai kita. Šventė „Oktoberfest“ pirmą kartą buvo surengta 1810 metų spalio 12-ąją ir būtent pagal tą mėnesį gavo savo skambųjį pavadinimą. Šios šventės „tėvu“ tapo karūnos princas Liudvikas, kuris kaip tik tą dieną tuokėsi. Būsimasis karalius pageidavo, kad jo džiaugsmu pasidalytų ir paprasta liaudis. Pagal jo nurodymą pievose prie Miuncheno buvo pastatyti ilgi stalai su užkandžiais, o miestiečiai nemokamai gavo alaus. Vestuvės truko kelias dienas, todėl Liudvikas nusprendė ne tik pamaitinti žmones, bet ir juos prablaškyti – tarp vaišių į programą jis įtraukė žirgų lenktynes. Šventė visiems labai patiko. Miuncheno gyventojai buvo sužavėti, todėl Liudvikui kilo idėja kitąmet ją pakartoti. Taip gimė tradicija rengti šį festivalį. Miestiečiai nieko nelaukę vietovę, kurioje vyko šventė, pavadino dosniojo princo sutuoktinės vardu – Teresės pievomis. Jau kitais metais šventę papildė mugė, kurios metu buvo pardavinėjami jaučiai ir arkliai. Dar po poros metų atsirado spektakliai, o į gastroles atvykdavo keliaujantys artistai iš visos Vokietijos. Dar vėliau pievose atsirado karuselės, alaus palapinės ir vištų kepimo vietos.

„Liudvikas norėjo, kad šis festivalis būtų rengiamas kasmet iki pat „pasaulio pabaigos“, tačiau būdavo metų, kai jis nevykdavo dėl karų ar epidemijų. 2017 metais alaus šventė vyko 184-ąjį kartą, – priminė V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė. – Mūsų laikais „Oktoberfest“ prasideda rugsėjį ir trunka ne savaitę, o 16 dienų. Jos pabaiga ir kulminacija – spalio 2 diena, kai švenčiamas Vokietijos susivienijimas. Per daugelį metų ši šventė išaugino galybę tradicijų. Nusistovėjo tam tikra šventės eigos tvarka.“

Kodėl į šią šventę pateko Ukmergės kolektyvai? Pasak Kultūros centro etnokultūros specialistės, antroji šventės diena – tai grandiozinis, pilnas euforijos ir pompastikos tautinio kostiumo paradas, į kurį patenka ne visi norintys. Vokiečiams turėti asmeninį tautinį ar istorinį kostiumą ir dalyvauti šiame parade yra garbės reikalas. Visos Vokietijos (ne tik Miuncheno miesto) įvairios draugijos, organizacijos, meno kolektyvai ruošiasi šiam renginiui.

„Ukmergės kultūros centro folkloro ansamblis „Pyniava“ dar sausio mėnesį pateikė paraišką organizatoriams, užpildė daugybę pateiktų anketų, fotografavosi ir siuntė kiekvienos drabužių detalės aprašymą su istorija ir gamybos ypatybėmis. Daug darbo įdėjo „Gimtosios žemės“ laikraščio fotoreporteris Dainius Vytas. Jo nuotraukos pateko į šiam paradui skirtą leidinį. Ukmergiškis buvo akredituotas kaip šventės fotografas. Kadangi norinčių patekti į tautinio kostiumo paradą yra gerokai daugiau, nei organizatoriai gali priimti, jie porą mėnesių svarstė, kuriuos pretendentus atrinkti, net vyko konkursas. Mums laimėjus, organizatoriai keletą kartų klausė, ar tikrai atvyksime. Beje, parade dalyvavo 9 000 žmonių (60 įvairaus dydžio grupių), vilkinčių nepaprasto grožio autentiškais kostiumais. Šalia Vokietijos kolektyvų dalyvavo Italijos, Bulgarijos, Portugalijos, Šveicarijos, Rumunijos, Nyderlandų, Lenkijos, Serbijos bei Lietuvai atstovavusios Ukmergės grupės. Mes – pirmoji Lietuvos grupė, patekusi į šį pasaulinį renginį. Visą paradą, kuris vyko dvi valandas, tiesiogiai transliavo ARD televizija“, – pasakojo V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė.

Kadangi aukštaitiškas kostiumas, kuriuo vilkėjo ukmergiškiai, ypač autentiškas, tai sudomino televiziją. Parado metu buvo išskirta ir pristatyta Ukmergės grupė, tam tiesioginės transliacijos metu skirta 3 minutės.

„Buvo paminėta ir Lietuva, ir Ukmergė, ir tai kad mūsų šalyje 2017-ieji – tautinio kostiumo metai, akcentuotos natūralios medžiagos, galvos apdangalas – nuometas, ornamentikos archaiškumas“, – pabrėžė specialistė, pridūrusi, kad už bet kokį dalyvavimą renginiuose Vokietijoje įprasta mokėti. Todėl kiekvienas mūsų kolektyvų dalyvis buvo pavaišintas gėrimu ir karštu patiekalu.

V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė atsakė ir apie pinigus. Pasak jos, Kultūros centras abiem – Ukmergės ir Taujėnų – kolektyvams skyrė po 300 Eur, o folkloro ansamblis „Pyniava“ rašė projektą ir Ukmergės rajono nevyriausybinių organizacijų rėmimo konkurse laimėjo 600 Eurų. Visas likusias išlaidas padengė kolektyvų nariai iš savo asmeninių lėšų. Taip pat etnokultūros specialistė sakė, jog Ukmergės kolektyvai Miuncheno lietuvių bendruomenės kvietimu parodė spektaklį vaikams ir surengė tautinę vakaronę bei edukacinius juostų pynimo ir šventinių karpinių užsiėmimus Vokietijos lietuviams.

Čia nuoroda į ARD televizijos reportažą (ukmergiškiai pasirodo 1:28:02 val.) :

http://www.ardmediathek.de/tv/Reportage-Dokumentation/Oktoberfest-Trachten-und-Sch%C3%BCtzenzug-20/Das-Erste/Video?bcastId=799280&documentId=45992320

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aš :
    Sėdi durniai , komentuoja. Varykit iš čia. Atsibodot. Straipsnius tik gadinat :D sėdi šiknas suraukę namie prie kompiuterių :DD nebegaliu. Pavydit????? Kas yra??? Eikit ir dalyvaukit kultūrinėje veikloje ir pamatysit viską iš vidaus :D o tada aš nuo dūšios juoksiuosi, kai stengsitės dėl tokių žmonių kaip jūs :DDD gaila man Jūsų. :((( nuoširdžiai :D eikit, ko miegat??????
  • Aš :
    Tas juodas pavydas jus griaužia.žemiečiai.Niekam niekur negalima važiuot,sedėt Ukmergėj,su niekuo nebendradarbiaut,o jeigu jau reikia,kur išvykt-būtinai klaust anonimų ir suorganizuot mini referendumą.Nu,bet anonimams vistiek kas nors nepatiks,tai per daug važiuojančių,tai ne tie važiuoja.Manau reikėtų daugiau savęs žiūrėti.
    • Ale, :
      Ar tas Komentaras kur nors dalyvauja? Kažkodėl norisi galvoti, kad NE.
  • Komentaras :
    Dėl 3 minučių pasirodymo reikia važiuot į Vokietiją?Čia,Lietuvoje Ukmergės nieko nežino,ir dar meras lekia atostogų metu.Su naujuoju Mercedes-Benz,kurį reikia išmėginti?Pinigėliai plaukia kur savivaldybei reikia.
    • Anonimė :
      Juk paaiškino, kad iš savo lėšų važiavo. Gal tų 600 eurų užteko, kad organizuot tokią kelionę? Pažįstu keletą važiavusių. Savus mokėjo tikrai.
      • Anonimas :
        Ir tamstai tie važiavusieji asmeniškai ataskaitas pateikė? Labai jau įdomu.
        • Anonimė :
          Iš manęs pinigus skolinosi tai kelionei. Tai pakankamas paaiškinimas?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas