Garbės konsulas A. Baigenzhin dėkojo Lietuvos atstovams už apdovanojimą.

Aktualijos

Kazachstane įteikti Santarvės fondo apdovanojimai

Praėjusią savaitę Lietuvos santarvės fondo steigėjas ukmergiškis Julius Kazėnas kartu su atstovais lankėsi Kazachstano Respublikos sostinėje Astanoje vykstančioje tarptautinėje parodoje „EXPO 2017“. Jos metu mūsų valstybės paviljone Lietuvos garbės konsului Astanoje Abay Baigenzhin iškilmingai įteiktas Santarvės ordinas „Pro augenda concordia“ (Už santarvės puoselėjimą). Nominantą sveikino J. Kazėnas, fondo valdybos narė Birutė Petrikytė bei kiti Lietuvos bei Kazachstano atstovai.

Iš Astanos pirmadienį grįžęs J. Kazėnas „Gimtajai žemei“ pasakojo, kad santarviečių nominuotas A. Baigenzhin yra gerai žinomas medicinos profesorius, Kazachstano „Nacionalinio mokslo medicinos centro“ valdybos pirmininkas. Su Lietuva jį sieja ir profesionalūs ryšiai, ir draugystė su daugeliu kolegų: „Į Kazachstaną nuolat vyksta specialistai iš mūsų šalies, pavyzdžiui, kardiochirurgai ir onkologai, kurie klinikose veda meistriškumo pamokas bei atlieka unikalias operacijas. Kazachstano gydytojai taip pat stažuojasi Lietuvoje. Dažniausiai jie vyksta į Kauno universitetines klinikas, kur dirba žinomas kardiochirurgas, daugeliui tapęs mokytoju, profesorius Rimantas Benetis. Jis aktyviai dalyvavo kuriant Kazachstano kardiochirurgijos tarnybą.“

A. Baigenzhin Lietuvos garbės konsulu Astanoje tapo 2013 metų gegužę. „Kazachstanas su Lietuva susijęs jau nuo Šilko kelio… – apie abiejų šalių ryšius kalbėjo J. Kazėnas. – Yra liudijimų, kad daugiau nei prieš 400 metų kontinento europinės dalies gyventojai į Centrinę Aziją galėjo patekti tik per Kazachstaną. Tačiau tarpusavio santykiai išsiplėtė XX a. pradžioje. Mus siejo bendra istorija. Pavyzdžiui, liūdnai pagarsėjęs Karlagas – lietuvių tremties lagerių vieta Kazachstano stepėse, kur represijų metais atsidūrė apie 89 tūkst. lietuvių. Šiandien jų vaikai ir anūkai gyvena Kazachstane ir laiko jį antraisiais namais.“

Pasak Santarvės fondo įkūrėjo, tarp Lietuvos ir Kazachstano yra glaudūs ekonominiai ryšiai. Prieš dvejus metus Kazachstano sostinėje vyko dvišalis verslo forumas, kuriam pirmininkavo vyriausybių vadovai. Jis subūrė per du šimtus verslininkų, pasiruošusių investuoti į įvairius projektus ir Kazachstane, ir Lietuvoje. Perspektyviausios kryptys, be abejo, yra transportas, logistika ir žemės ūkis. Taip pat aktyviai bendraujama švietimo, mokslo ir kultūros srityse.

„Per 25 metus, kai buvo užmegzti diplomatiniai santykiai tarp mūsų šalių, Kazachstano ir Lietuvos ryšiai tapo stabilūs, jie nukreipti į naudingą tarpusavio bendradarbiavimą. Astaną labai domina Lietuvos tranzito transporto potencialas bei mūsų šalies interesai Europos struktūrose. Savo ruožtu Vilnius Kazachstaną laiko pagrindiniu regiono partneriu, įskaitant saugumo ir prekybos bei ekonomikos klausimus“, – pasakojimą tęsė J. Kazėnas.

Astanoje vykusios parodos metu įteikti ir kiti Santarvės fondo apdovanojimai. Santarvės medaliu ,,Pro augenda concordia“ pagerbti Lietuvos Respublikos ambasadorius Kazachstane Vytautas Naudužas bei kultūrinių ryšių su mūsų šalimi ilgametė puoselėtoja Karligash Abdukarimova, Padėkos ženklas skirtas trečiajam Lietuvos ambasados Kazachstane sekretoriui Adomui Davalgai.

Tarptautinė paroda ,,EXPO 2017“ Kazachstano sostinėje duris lankytojams atvėrė birželio 10-ąją ir tęsėsi iki rugsėjo 10-osios. Joje dalyvavo 115 valstybių ir 20 tarptautinių organizacijų.

Parodos teritorijoje, kuri užima 25 hektarus, įvairiose erdvėse dominavo Ateities energijos tema. Lietuvos paviljonas įsikūrė maždaug 400 kvadratinių metrų plote. Kaip pasakojo ten apsilankęs ukmergiškis, mūsų valstybė ir jos pasiekimai energetikoje pristatyti pasitelkiant lazerines technologijas, lazerio spindulius ar jų imitacijas, hologramas, videomedžiagą, maketus ir menines instaliacijas. Toks būdas pasirinktas neatsitiktinai – Lietuva yra tarp pirmaujančių valstybių mokslui skirtų lazerių technologijų ir gamybos srityje – kas dešimtas pasaulyje parduodamas mokslo tikslams skirtas lazeris yra sukurtas Lietuvoje.

Tarptautinis parodų verslo žurnalas „EXHIBITOR Magazine“, kuris leidžiamas JAV, paskelbė, kad Lietuvos paviljonas pelnė pagrindinį apdovanojimą „Elementų ir detalių“ kategorijoje už LED šviesų instaliaciją, simbolizuojančią lazerio gimimą.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas