Moksleiviai sulaukė daug įdomių svečių.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Vaikų vasara Veprių stovykloje. Kokia ji?

Aldona Rudokienė

Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos projektų koordinatorė, programos vadovė

Stovykla – tai vienas geriausių dalykų, kas gali nutikti vaikams, norintiems Tobulėti, Augti, Pažinti, Kurti (TAPK), ir smagiai praleisti vasaros atostogas bendraamžių būryje.

2017 metų vasaros statistika

Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba (UŠPT) Veprių stovykloje vaikų vasaros poilsio organizavimui teikė pasiūlymą-paraišką Švietimo mainų paramos fondo TAPK2 projekto konkursui. Programa „Šventosios vingiai + kosmosas“ gavo dalinį finansavimą – 11,9 tūkst. eurų. Net 164 vaikai turėjo 30 proc. stovyklos kainos nuolaidą, o 18 rajono vaikų iš socialiai remtinų šeimų pasinaudojo 95 proc. šio projekto parama. Taip pat Ukmergės rajono savivaldybės administracijai buvo teikta paraiška-programa „Šventosios vingiai – kosmoso orbitoje“ vasaros užimtumui stovykloje. Skirta 4 000 eurų parama. Ja pasinaudojo 30 rajono vaikų iš šeimų, gaunančių valstybės paramą, dalyvavę 10 dienų stovyklų pamainose, bei 25 aktyvūs ir motyvuoti vaikai, kurie stovyklavo 7 dienų pamainoje. Į TAPK2 finansuojamą programą įsijungė rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras (VSB) su savivaldybės remiama sveikatos programa, kurios indėlis – 950 eurų. Šiomis lėšomis VSB parėmė 17 jaunuolių stovyklavimą trečioje pamainoje. Likusią stovyklos kelialapio kainą mokėjo tėvai.

UŠPT Veprių stovykla organizavo 4 pamainas, subūrė 243 vaikus. Iš jų 144 – rajono mokyklų ugdytiniai, tai 59 proc. nuo bendro stovyklautojų skaičiaus. 101 moksleivis dalyvavo TAPK2 projekto finansuojamoje vasaros poilsio programoje „Šventosios vingiai + kosmosas“, tai sudaro 55 proc. Kiti vaikai – iš aplinkinių miestų ir rajonų. Su jais iš viso dirbo 20 vadovų, jiems padėjo 6 savanoriai. 15 vadovų paslaugas finansuoja TAPK2 projektas, o ketvirtos pamainos – tėvelių lėšos.

Nuoširdi padėka rėmėjams UAB „Universalūs medžio produktai“ ir VO „Sos Vepriuose“. Jų dėka dalinę paramą gavo 3 vaikai ir finansuotos vykdytos meninės veiklos.

Programa „Šventosios vingiai + kosmosas“. Kuo ji patraukli?

Programos tikslas – gilinti ir plėsti žinias apie gyvybę palaikančias sistemas, kosmoso aplinką, atrandant ir tyrinėjant visatos reiškinių pasekmes krašto apylinkėse. Ugdyti bei skatinti dalyvio norą svajoti ir kurti, žvelgti ir giliau pažinti kosmosą, galaktiką bei visatos platybes, išreikšti savąjį „aš“ tradicinėse ir netradicinėse meninėse-kūrybinėse veiklose: piešiant, šokant, sportuojant, kuriant instaliacijas ir performansus, vaidinant, muzikuojant, konstruojant.

TAPK2 projekto lėšomis finansuota dauguma vykdytų edukacinių veiklų: robotų konstravimas su Robotikos akademija, nerealūs šokiai su „Skillz“ klubo treneriais, piešimas ant vandens ir smėliu su Meno terapijos ir socializacijos instituto „VYTA“ specialistėmis, Molėtų kosmologijos centro lankymas, nepakartojami darbai su Vilniaus dailės akademijos Vilniaus fakulteto dekanu Česlovu Lukensku, Gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ praktiniai ir pramoginiai užsiėmimai trečioje pamainoje. Emocingos pažintinės-orientacinės veiklos vyko su nuotykių turizmo organizatoriumi Kastyčiu Kvietkausku, Veprių meteoritinio kraterio tyrėjais Matu ir Romu Aliuškevičiais, krašto legendų-istorijos žinove Vida Ramanauskiene. Jaunatviškais ritmais baigiamąjį vakarą vyresnieji stovyklautojai praleido su „Rockmergės“ klubo didžėjais.

Džiaugiamės pakvietę į veiklas specialistus, savo srities žinovus, profesionalus, žinomus charizmatiškus žmones. Veiklų naujumas ir netikėtos patirtys visus pakylėjo kosmoso link.

Stovyklos sėkmė. Vaikų ir vadovų ryšys

Stovyklos gyvenime labai svarbus vaikų ir vadovų artimas santykis, ryšys. Visada siekiama neformalaus ugdymo metodais, kūryba, savo pavyzdžiu perteikti svarbiausias gyvenimo vertybes. Edukacinės-pažintinės veiklos, planuoti susitikimai užpildė dienų užimtumo dienotvarkę, tačiau laisvalaikio organizavimas – sumanios vadovų komandos privalumas. Kiekviena įdomi veikla kėlė motyvaciją, skatino atskleisti gebėjimus, talentus, geriau pažinti save, sužadino emocijų gausą, ugdė patirtį ir paliko daug įspūdžių.

Kaip sekėsi vadovų komandoms?

Pirmosios pamainos „10 dienų Šventosios vingių orbitoje“ vadovų komanda (koordinatorė Jolita Palaimienė) gali džiaugtis sėkme. Į pamainą susirinko 9–14 metų vaikai. Jie bisi išbuvo iki galo ir paskutiniąją dieną išlydėjo į namus visus 61. Tai buvo pirmą kartą per 12 stovyklos gyvavimo metų. Vadovai gebėjo darniai suburti veikiančias vaikų komandas. Jie buvo dalyvių vyresniaisiais draugais, įdomiais pašnekovais, žaidimų partneriais.

Į antrąją pamainą „Žvaigždynų apsupty“ (koordinatorė Asta Pažėrienė) susibūrė jauniausi 7–13 metų vaikai. Atsakomybė, globa ir rūpestinga priežiūra puikiai derėjo su pažinimo-kūrybinėmis veiklomis, žygiais ir žaidimais. Nojaus mama rašė: „Tik geriausi atsiliepimai… kai vaikas susigraudina išvažiuodamas – tai viską pasako… didelis ačiū visam vadovų kolektyvui.“

Trečios pamainos „Nuraškysiu savo žvaigždę“ vadovų komanda (koordinatorė Svetlana Markevičienė) dirbo su paaugliais, kuriems 14–18 metų. Tai sudėtingo, ieškančio ir maištaujančio amžiaus tarpsnio jaunuoliai. Tokiai stovyklos dalyvių komandai, pagal Konfucijų, labai reikia vadovų lyderių, kurie pasižymėtų savidisciplina, atsakomybe, žiniomis, komunikabilumu ir pavyzdžiu. Kaip vadovams pasisekė – įsivertins patys.

Ketvirtoji pamaina. Pirmyn į kosmosą“ smagumai

Rugpjūčio pradžioje 7 dienas stovyklavo 60 vaikų, kuriems – 7–16 metų, tarp jų 43 – ukmergiškiai. Pamainos koordinatorė Edita Komarovienė su vadovais A. Pažėriene, Žydrūne Karankeviče, Vilma Virbaliene, Sauliumi Grigu bei savanorėmis Odeta ir Akvile padėjo atvykusiems mažiesiems prisijaukinti stovyklą. Pirmą kartą stovyklaujančių buvo net 50.

Kosminėje stovykloje laukė staigmenos: robotukų mankštos, fotosienos, kosminių žmogeliukų gamyba, muilo burbulų ir aitvarų skrajonės, mėnulio stebėjimai pro teleskopą, netradicinės varžytuvės. Įvairių renginių, konkursų, žaidynių ir žaidimų gausą organizavo patys vadovai. Skambėjo „Ritmai kitaip“ su vadove Vilma. Visi energingai judėjo zumbos ritmu kartu su trenere Gita. Apsilankymas nuotykių parke „Lokės pėda“ buvo iššūkis daugumai. Visi dalyviai patyrė nemažai išbandymų, įveikė trasoje pasirinktas kliūtis ir laimingi grįžo į stovyklą.

Kiekvieną dieną stovyklautojai sulaukdavo įdomių svečių. Atvyko charizmatiškasis gamtos fotografas Marius Čepulis, Vep-rių meteoritinio kraterio tyrėjai, Ukmergės rajono policijos komisariato ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Rita Bagdonavičiūtė. Visi išskirtinai, įdomiai ir žaismingai pristatė savo misijas Žemėje.

Modesto mama pasidžiaugė: „Stovykla super! Ačiū ketvirtos pamainos vadovams. Jūs nepakeičiami savo išradingumu dirbant su vaikais. Atrodo, tik savaitė, o visi tapote didelė, graži, darni šeima. Ačiū jums.“

Užkulisiai. Prasmingų atostogų kūrėjai

Stovyklos organizavimas – tai procesas, kuris užtrunka keletą mėnesių. Prasideda kovą, nuo programos-paraiškos rengimo-teikimo dalinai finansuojančioms institucijoms, programos viešinimo, vaikų registravimo, visų stovyklos veiklų-paslaugų dokumentavimo ir baigiasi lapkritį, pateikus ataskaitas. Visame tame procese dalyvauja kelios dešimtys institucijų, paslaugų teikėjų ir daugiau nei 150 paslaugas teikiančių žmonių. Visų net neišvardinsi. Esame dėkingi artimiausioje aplinkoje dirbančiam personalui už supratingumą, atsakingumą, kasdienį savalaikį darbą, užtikrinantį stovyklavietės aptarnavimą ir priežiūrą. logo2

DSCF5033

Stovyklautojus lydėjo gera nuotaika.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas