Asociatyvinė Dainiaus VYTO nuotr.

Kriminalai, Naujausi

Sukčiai prisistatinėja kriminalinės policijos pareigūnais

Praėjusį savaitgalį rajono Policijos komisariato pareigūnai sulaukė septynių rajono gyventojų pranešimų, kad jiems skambino telefoniniai sukčiai. Nors dauguma žmonių piktavaliais nepatikėjo, vis tik vieną 92-ejų senolę jiems pavyko apgauti. Moteris per savo patiklumą prarado 100 eurų.

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė pasakojo, jog liepos 29-ąją pas Anykščių gat-vėje gyvenančią moterį (g. 1925 m.) atėjo apie 30 metų vyriškis. Jis norėjo patikrinti eurus, ar šie neva nėra padirbti. Senolė jam padavė dvi 50 eurų kupiūras, o vyras pasakė einąs iki kieme stovinčio automobilio jų patikrinti. Paėmęs pinigus nepažįstamasis taip ir nebegrįžo.

Dėl šio atvejo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

A. Krogertienė pakalbino dar dvi 79-erių ukmergiškes, kurių apgauti nepavyko, tačiau joms teko akis į akį susidurti su sukčiais.

„Laidiniu telefonu paskambinęs vyras prisistatė kriminalinės policijos pareigūnu, – pasakojo moteris. – Skambinusysis prašė neišsigąsti, paklausė ar būsiu namuose, atseit valandos bėgyje atvažiuos pareigūnas manęs apklausti. Dar pasiteiravo, ar buvau parduotuvėje, kokiomis kupiūromis atsiskaičiau. Aiškino, kad banko darbuotojos išmokėjo žmonėms pensijas padirbtais pinigais, tad nustatyta, kad parduotuvėje aš atsiskaičiau netikrais eurais. Jis prašė, kad paimčiau kupiūras ir pažiūrėčiau, ar yra x raidė. Paskui pasakė, kad turiu parašyti prašymą, kurį man neva padiktuos. Žinoma, aš supratau, kad tai – sukčius, bet galvojau, tegu pašneka… Nors savo adreso jam tikrai nesakiau, gal po kokių 20 minučių, dar nebaigus pokalbio, girdžiu, kažkas įeina. Durys buvo paliktos neužrakintos, nes laukiau meistro. Namuose pasirodęs nepažįstamas vyriškis pirmiausia man pakišo pažymėjimą ir prisistatė kriminalinės policijos pareigūnu. Bet į pareigūną jis nebuvo panašus, nes avėjo žalius „crocsus“, mūvėjo sportinėmis kelnėmis… Išsigandau, todėl ėmiau garsiai rėkti, kad kaimynai išgirstų. Tuomet jis ir pabėgo…“

Ukmergiškė pridūrė, jog sukčių skambučių ji sulaukia jau ne pirmą kartą.

Kita A. Krogertienės kalbinta moteris taip pat prisipažino, jog bandymų ją apgauti jau buvo ir anksčiau. Neva apie tai skaitydama laikraščiuose, ji dažnai stebėdavosi, kokie patiklūs būna žmonės. Tačiau šįkart vos pati „neužkibo“.

Ukmergiškė pasakojo: „Šeštadienį daug dirbau lauke, skubėjau. Į kambarį įėjau tik apie 12 valandą ir išgirdau skambutį. Nepažįstamas asmuo prisistatė esąs iš kriminalinės policijos, jo balsas buvo be galo malonus. Vyras aiškino, kad vyksta tyrimas, nes bankas išmokėjo padirbtus pinigus. Paskui ėmė diktuoti prašymą, kurį aš turėjau parašyti. Įsivaizduojat, beveik buvau patikėjusi tuo, ką man sakė nepažįstamasis. Vis tik jo žodžiai ir veiksmai sukėlė įtarimų, todėl savo sutuoktiniui liepiau nueiti pas kaimynus ir paskambinti policijai. Netrukus išgirdau skambutį į duris, išėjau į lauką. Kieme stovėjo jaunas, aukštas, civiliais rūbais apsirengęs vyras. Jis prisistatė kriminalinės policijos tyrėju, sakė, jog nori patikrinti turimus pinigus. Paklausiau, kur jo automobilis. Pasakė, kad paliko autobusų stovėjimo aikštelėje. Tuomet man visiškai aišku pasidarė ir jam pareiškiau, kad mes iškvietėme policiją. Bet atėjūnas dar prašė įleisti į vidų – neva jam reikia paskambinti ir pakalbėti su viršininku. Bet aš neleidau, duris buvau užrakinusi. Netrukus pamačiau, kaip iš kišenės jis išsitraukė savo telefoną ir kažkam paskambinęs sakė: „Neleidžia ir laksto po kiemą“… Paskui, nieko nepešęs, pasišalino…“

Policijos pareigūnai dėkoja budriems gyventojams, pranešusiems apie įvykius pagalbos telefonu 112.

„Pareigūnai gyventojams pataria neatskleisti nepažįstamiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo, konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų, neatiduoti jiems savo santaupų“, – būti budriems ragino A. Krogertienė.

Ji akcentavo, jog policijos pareigūnai tarnybos metu vilki uniformą ir nesprendžia iškilusių piniginių problemų.

„Butų ūkio, elektros tinklų, pašto ar socialiniai darbuotojai niekada žmonių neprašo parodyti pinigų, jų netikrina“, – tvirtino Komunikacijos poskyrio specialistė.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas