Gruodžio 17-osios gatvėje nulaužta liepa be elektros paliko dešimtis ukmergiškių.

Aktualijos, Naujausi

Škvalas neaplenkė ir Ukmergės

Pirmadienį, apie 13 valandą, Ukmergėje kilęs škvalas tapo tikru išbandymu mieste augantiems želdiniams. Virstantys medžiai, lūžtančios jų šakos ne vienoje vietoje kliudė elektros oro linijų laidus. Kareivinių gatvėje, netoli naujosios Autobusų stoties, vėjo gūsis pakėlė nuo žemės autobusų stotelėje pastatytą paviljoną. Avarinės tarnybos likviduoti škvalo padarinius ėmėsi tik prasiautus stichijai. Tačiau antradienį mieste dar nebuvo iki galo atstatytas elektros tiekimas, vartotojai patyrė nepatogumų dėl sutrikusio ryšio, interneto.

Ukmergės meteorologijos stoties viršininkas Rimantas Benkauskas „Gimtajai žemei“ pasakojo, kad mieste staigus vėjo sustiprėjimas buvo jaučiamas mažiau nei pusvalandį.

„Vėjas staigiai sustiprėjo apie 13.10 valandą. Maždaug 20 minučių fiksavome 22 m/s jo greitį. Šis reiškinys vadinamas škvalu. Stip-rų vėją lydėjo lietus. Pagrindinis kritulių kiekis, 10 mm, iškrito per labai trumpą laiką – maždaug dešimt minučių. Palyginimui galima pasakyti, kad tuo metu kvadratiniam metrui teko 10 litrų vandens. Galime džiaugtis, jog lietaus debesis buvo siauras ir krituliai greitai baigėsi. Jei taip smarkiai būtų liję bent pusvalandį, Ukmergėje galėjo kilti didelis potvynis“, – pažymėjo pašnekovas.

Pasak R. Benkausko, dabartinės sinoptikų prognozės skelbia, jog ne mažesnis lietus, perkūnija ir net škvalas galimi trečiadienį. Tokius pokyčius sukelia dideli ir staigūs temperatūrų skirtumai. Juos lemia šiaurės–pietų kryptimi judantys oro srautai.

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Komunikacijos skyriaus vadovas Martynas Burba antradienį informavo, kad Ukmergės rajone 14 valandos duomenimis, elektros energijos tiekimas buvo sutrikdytas 633 klientams.

„Praūžus gamtos stichijai įvairūs gedimai buvo fiksuoti daugelyje rajono vietovių – Ukmergės mieste, Vidiškiuose, Siesikuose, Deltuvoje, Radiškyje, Leonpolyje, Pašilėje, Krikštėnuose, Želvoje, Zujuose, Bajoruose“, – vardijo ESO atstovas.

Pasak L. Burbos, sudėtingiausia situacija buvo Gruodžio 17-osios gatvėje, kur virsdamas didžiulis medis kliudė ir nutraukė oro linijos laidus, taip pat buvo išversta atrama.

„Šį sudėtingą gedimą pirmadienį šalino gausios remontininkų pajėgos. Tą patį vakarą pavyko atstatyti atramą, sudurti elektros laidus ir atstatyti energijos tiekimą. Antradienį įmonė gavo dviejų klientų pranešimus, kad jų namuose trūksta vienos elektros fazės. Remontininkai vėl vyko į nelaimės vietą“, – sakė Komunikacijos skyriaus vadovas.

Pasak L. Burbos, Ukmergės rajone elektros tinkluose šalinant škvalo padarinius dirbo šešios brigados – per dešimtį žmonių. ESO atstovas patikino, jog buvo dedamos visos pastangos pašalinti gedimus ir atstatyti elektros tiekimą.

Gruodžio 17-osios gatvės gyventojai, pirmadienį sutikti prie vėjo nulaužtos didžiulės liepos, visiškai nesistebėjo šia nelaime. Žmonės teigė, kad jie seniai to laukė.

„Ta liepa buvo tokia didelė, atrodė, jog jau dangų siekia. Kai tik kildavo stipresnis vėjas, su baime žvelgdavome pro langus“, – atviravo vienas Gruodžio 17-osios gat-vės gyventojas.

Pasak žmonių, šioje gatvėje keli seni medžiai buvo nupjauti, tačiau ne visi. Ukmergiškiai baiminasi, kad jiems nuvirtus galimos ir tragiškos pasekmės.

„Šįkart medis virto galima sakyti laimingai. Nieko nesužalojo, neužmušė. Nors aukų išvengta per plauką. Tuo pat momentu, kai įsismarkavo vėjas, gatvėje ties lūžtančiu medžiu sustojo taksi automobilis, atvežęs keleivę. Nors aplinkui plaikstėsi nutraukti elektros laidai, moteriškė skubiai šoko iš automobilio ir pasileido į savo kiemą. Taksistas nebuvo toks drąsus, jis pabūgo lipti iš automašinos, nes ant jos stogo gulėjo elektros laidas. Atsitiktinumo dėka niekas nenukentėjo…“ – kalbėjo kaimynystėje gyvenanti moteris.

Pirmadienio vidurdienį staiga kilęs vėjo gūsis Kareivinių gat-vėje pakėlė nuo žemės autobusų stotelės paviljoną, pastatytą šalia prekybos centro „Lidl“. Statinys buvo nublokštas už kelių metrų į automobilių stovėjimo aikštelę. Laimei, toje vietoje nebuvo transporto priemonių.

Į įvykio vietą atskubėjęs UAB Ukmergės autobusų parko direktoriaus pavaduotojas Kazys Grybauskas teigė, kad paviljoną vėjas nuo žemės pakėlė todėl, jog jis nebuvo pritvirtintas.

„Kai vyko prekybos centro statybos, paviljonas trukdė statybininkams, tad jie jį perkėlė į laikiną vietą. Baigę darbus statinį jie sugrąžino atgal, tačiau kažkodėl pamiršo pritvirtinti“, – kalbėjo K. Grybauskas.

IMG_1979

IMG_1967

IMG_2003

IMG_2001

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kam tau žinot :
    Ukmergė čia... nėr ko stebėtis...
  • Aha :
    Pries kokia savaite dar pasisaipiau is statybininku broko,kad stoteles paviljono nepritvirtino ir uzteks stipresnio vejo gusio jam nupust nes stovi kaip bure. Pasirodo prikarksejau.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas