Ukmergiškiai prie buvusios gimnazijos kieme pastatyto paminklo šio krašto stalinizmo aukoms atminti.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Kai žemę puošia ąžuolai

Tamara REINGARDTIENĖ

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo nariai vykdo projektą „Kai žemę puošia ąžuolai“. Jo metu susipažins su mūsų valstybės kūrėjais, signatarais, atskirais Lietuvos kraštų regionais.

Pirma ukmergiškių pažintis – su nuostabiu Sūduvos kraštu, Vilkaviškio rajonu. Tai mūsų valstybės patriarcho Jono Basanavičiaus, Tautiškos giesmės kūrėjo Vinco Kudirkos, Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų ir kitų žymių žmonių gimtasis kraštas. Čia susilieja Šešupės žemuma su Sūduvos aukštuma, galima gėrėtis puikiais kalvų vaizdais ir plytinčiomis lygumomis.

Vilkaviškis minimas jau šešioliktame amžiuje, o 1660 m. gavo savivaldos teises. Išvykos dalyviai apžiūrėjo pagrindinius šio miesto architektūrinius paminklus: tai romantiško stiliaus Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčią, kuri Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta, bet vėl atstatyta, čia įkurta Vilkaviškio vyskupija, o bažnyčia tapo kated-ra. Jos šventoriuje yra pastatytas paminklas trims NKVD kareivių nukankintiems ir nužudytiems kunigams.

Ukmergiškiai sustojo prie paminklo šio krašto tremtiniams – stalinizmo aukoms, kuris pastatytas buvusios gimnazijos kieme. Ši vieta pasirinkta todėl, kad sovietinės okupacijos laikotarpiu pastate įrengtose klasėse mokėsi gimnazistai, o rūsiuose buvo kankinami žmonės. Amžininkai mena, kad kankinių balsai girdėdavosi pamokų metu. Paminklas sudėtas iš akmenų, kurie surinkti ir atgabenti iš tremtinių namų.

Vilkaviškio gyventojai labai didžiuojasi centrinėje aikštėje 1996 m. pastatytu ir atidengtu skulptoriaus A. Žukausko paminklu J. Basanavičiui.

Ekskursijos metu aplankyti ir Ožkabaliai, gimtieji J. Basanavičiaus namai – muziejus. 1944 m. pastatas buvo sudegintas, o atstatytas tik Atgimimo metais. Taip pat kartu visi Lietuvos gyventojai sodino Atgimimo ąžuolyną, kurio įkūrimas Ožkabaliuose pagrįstai laikomas vienu įspūdingiausių darbų nepriklausomybės atkūrimo metais.

Ukmergiškius kelionės metu pasitiko mieli, nuoširdūs ir linksmi sūduviai. Jie daug papasakojo apie mūsų valstybės patriarchą J. Basanavičių, apie sunkius valstybės kūrimo kelius. Didelį įspūdį visiems paliko sūduvių kultūrinis, kulinarinis ir etnografinis paveldas. Išvykos dalyviai džiaugėsi galimybe susipažinti su šio krašto žmonėmis, kurie su didele meile puoselėja lietuvybę, pilietiškumą, patriotiškumą. Dalindamiesi įspūdžiais visi sakė, kad tai buvo dvasiškai, kultūriškai turiningas bendravimas.

Kelionės pabaigoje ukmergiškiai užsuko į vieną gražiausių Lietuvoje Paežerių dvarą, kuriame yra įsikūręs Vilkaviškio krašto muziejus. Čia galima išvysti daug skulptūrinės puošybos, medžio drožinių. Puošnumu išsiskiria šokių salė su balkonu muzikantams.

Muziejaus gidė supažindino su Vilkaviškio istorija, sunkia ir skausminga šio krašto praeitimi, taip pat dabartimi.

Ši kelionė – tai pirmas LPKTS Ukmergės filialo narių pažinčių ciklas iš programos „Jie kūrė Valstybę“. Filialo pirmininkės Aldonos Kalesnikienės ir valdybos narių pastangomis jau yra pasiruošta tolimesnei pažinčiai su signatarais, valstybės kūrėjais ir jų paminėjimui.

Stanislovo BUDRAIČIO nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas