Dažnai „Ryto“ šeimyną aplanko N. Šnioka (kairėje) ir V. Kaselis. Dešinėje – M. Bareikienė.

Aktualijos, Naujausi

Iš valdiško būsto vaikai perkraustyti į jaukius namus

Jau penktas mėnuo Bugenių gatvės viename iš privačių namų įsikūrusi iš Vaikų globos namų perkelta „Ryto“ šeimyna. Iki dešimt globotinių talpinančiame name šiuo metu gyvena dvi mergaitės ir septyni berniukai – trijų šeimų biologiniai broliai ir seserys.  Vyriausiajam yra 18 metų, o jauniausiam – šešeri. Šeimyną pasikeisdami visą parą prižiūri šeši darbuotojai. 

Erdvus daugiau kaip 200 kv. m gyvenamasis namas globotiniams buvo nupirktas praėjusių metų pabaigoje rajono Savivaldybės tarybos sprendimu, vykdant institucinės globos pertvarkos planą. Šalyje įgyvendinant vaikų mažinimo globos namuose programą, siekiama, jog tokių globos įstaigų ap-skritai nebeliktų, o vaikai gyventų šeimynose.  Stengiantis tinkamai gyvenimui paruošti tėvų globos netekusius vaikus, nuspręsta juos apgyvendinti nedidelėmis grupelėmis, šeimomis, sukuriant jaukią namų aplinką.  Ukmergės vaikų globos namai vieni pirmųjų šalyje ėmėsi šių pertvarkų.

Jau 2014 metais 20 globotinių buvo perkelti į Siesikus, vaikų buičiai pritaikius anksčiau veikusio darželio pastatą. Šiuo metu ten įrengti trys butai, kuriuose gyvena 24 globotiniai. Iš viso Globos namuose šiuo metu yra 54 auklėtiniai. Iš jų devyniems neseniai  persikrausčius į bend-ruomeninius namus Bugenių gatvėje, pagrindiniame pastate, esančiame Vilniaus gatvėje, liko vos per 20 vaikų.

Trijų šeimų vaikams – naujas namas

Šią savaitę apsilankius „Ryto“ šeimynos namuose, juose vyravo ramybė, jauki atmosfera, buvo švaru ir tvarkinga. Kadangi dabar vasara, dauguma globotinių buvo namuose – vieni sėdėjo prie stacionarių kompiuterių, kiti įsitaisę prie televizoriaus, treti – kieme ar darbavosi virtuvėje… Tik pats  mažiausias – šešiametis Arnas – dieną leido vaikų lopšelyje-darželyje. Namuose likusiais vaikais tądien rūpinosi socialinės darbuotojos padėjėja Marytė Bareikienė. Dažnas svečias čia ir Globos namų direktorius Vygantas Kaselis  bei vyriausiasis socialinis darbuotojas Nerijus Šnioka.  Jie kartu su vaikais parodė naujuosius namus, pavaišino pačių iškeptu pyragu.

Beveik trijų aukštų pastate yra viskas, ko reikia tokiam gausiam būriui:  penki miegamieji kambariai, virtuvė, keli sanitariniai mazgai, didelis bendras kambarys pirmame aukšte, drabužinė. Taip pat name yra palėpė, rūsys.

Vaikai kambariuose gyvena po du. Tačiau daugiausia laiko visi praleidžia svetainėje. Joje – šiuolaikiški baldai, minkštasuoliai, didelis televizorius, kompiuterių erdvė.

O svarbiausia – šių namų gyventojai turi uždarą savo kiemą, kuriame įrengtos poilsio zonos, sode auga vaismedžiai, yra daržas. Šeimynos nariai žemės sklype net bulvių pasodino, kad žinotų, kaip jos auginamos. Buvę šeimininkai paliko ir stacionarų šiltnamį, kuriame nuo ankstaus pavasario dabartiniai gyventojai patys augina daržoves – pradėjo nuo ridikėlių ir salotų, o dabar jau noksta pomidorai…

Namo kieme taip pat atsirado vietos batutui, kurį auklėtiniai pastatė patys. Jame pašokinėti ir papramogauti į Bugenių gatvę užsuka ir svečių iš kitų šeimynų. Beje, vaikai dažnai vieni pas kitus apsilanko. Pas Vilniaus gatvėje gyvenančius draugus skubama dar ir dėl to, kad jų kieme yra baseinas, kuris karštą dieną ypač visus vilioja.

Globos namų direktorius V. Kaselis, paklaustas, pagal kokius kriterijus buvo renkami naujojo namo gyventojai, patikino, jog jokios atrankos nebuvo. Čia persikraustė seniai susiformavusi „Ryto“ šeimyna, kurią sudaro trijų biologinių šeimų vaikai. Visiems yra skirta nuolatinė valstybės globa, nes jų tėvai netekę tėvystės teisių.

Mokosi  būti savarankiški

Iš pradžių Bugenių gatvėje apsigyveno 10 vaikų, tačiau netrukus vienas iš jų, sulaukęs pilnametystės, nutarė gyventi atskirai. Savarankiškumo mokosi ir dar du šių namų gyventojai broliai – 17-metis Nikita ir 18-metis Rostislavas. Jie dalyvauja programoje „Nuo institucinės globos link savarankiško gyvenimo“.

„Į globotinių asmenines banko sąskaitas pervedamos jiems skirtos maitinimo lėšos. Broliai patys perka sau maistą, gamina valgį, net savo atskirą šaldytuvą turi. Aišku, jiems padeda, pataria socialiniai darbuotojai“, – pasakojo N. Šnioka.

Pasak jo, Vaikų globos namų šeimynos, gyvenančios Ukmergėje, Siesikuose, yra pakankamai finansiškai savarankiškos. Vaikų išlaikymui skiriami pinigai patenka į konkrečių šeimynų banko sąskaitas. Iš šių pinigų perkami maisto produktai, drabužiai, kiti daiktai. Stambesniais pirkiniais, kaip ir būsto išlaikymu, rūpinasi Globos namų administracija.

Taigi, ir „Ryto“ šeimynos nariai kartu su auklėtojomis drauge aptaria, kokių patiekalų norėtų, sudaro visos savaitės meniu. Tuomet lengviau išsirinkti reikiamus produktus, neišlaidauti.

Didžioji rūpesčių našta gausioje šeimynoje tenka darbuotojams, bet jiems talkina ir vaikai. Jie susitvarko ne tik savo kambarius, bet ir pagal iš anksto sudarytą grafiką dirba kitus darbus – plauna indus, padeda gaminti maistą, pjauna žolę, šluoja kiemą, laisto, ravi daržą ir pan. Pareigas visi dalinasi kaip įprasta visose šeimose.

Gauna kišenpinigių

Nors maistą šeimyna gaminasi namuose, pagal tradiciją, kartą per mėnesį visi pasinaudoja kavinių paslaugomis. Paskutinį kartą vaikai lankėsi ir pietavo „Fokus“ picerijoje.

Beje, globotiniai kas mėnesį gauna kišenpinigių. Pasak vyriausiojo socialinio darbuotojo, pinigai skiriami tam, kad vaikas jaustųsi visaverte ir atsakinga už savo poelgius asmenybe, mokytųsi planuoti išlaidas, taupyti ir suprasti daiktų, pinigų vertę.

„Vieni taupo telefonui, kitam brangesniam daiktui, kiti viską išleidžia labai greitai“, – tvirtino pašnekovas, neneigdamas, jog vaikų charakteriai, įpročiai yra skirtingi, todėl ir poelgių būna įvairių.

Nors šeimynoje galioja tam tikros taisyklės, reikalavimai, pasitaiko atvejų, kai globotiniai juos pažeidžia. Vaikai ne tik tarpusavyje kartais pasivaidija, bet ir pasislėpę kai kurie parūko, laiku negrįžta į namus, o kartais ir pabėga… Tokių atvejų neišvengta ir „Ryto“ šeimynoje…

„Galėjome iš karto kraustytis…“

Rajono savivaldybė tėvų globos netekusiems vaikams skirtą namą Bugenių gatvėje pirko už nemenką sumą – 90 tūkst. eurų, tačiau ši investicija pasiteisino. „Galėjome iš karto kraustytis ir gyventi, – kalbėjo Globos namų direktorius. – Atlikome tik kosmetinį remontą – pakeitėme du senus medinius langus ir perdažėme vieną kambarį.“

Prieš persikraustant suremontuota ir virtuvė. Tam lėšų skyrė privatūs asmenys  Jų dėka buvo užsakyti virtuvės baldai, įsigyta viryklė, indaplovė.

„Naujus baldus pirkome tik mergaičių kambariui, kitus atsivežėme iš buvusio būsto“, – vedžiodamas po naująjį gyvenamąjį namą pasakojo V. Kaselis. Jis dėkojo ir rėmėjams, ir žmonėms, kurie patys, niekieno neraginami, atvyksta į svečius, atveža dovanų, lauktuvių.

Padovanojo ir šuniuką

„Ukmergės vaikų globos namuose viešėję UAB „Studio Moderna“ atstovai pasiteiravo, ko mums labiausiai reikia, ir įkurtuvių proga atvežė šaldytuvą, o visiems vaikams padovanojo po patalynės komplektą su 3D vaizdo efektais“, – pasidžiaugė direktorius.

Pasakodamas apie geradarius jis prisiminė atvejį, kai neseniai paskambinęs nepažįstamas asmuo pasiteiravo Globos namų banko sąskaitos numerio. Atseit jis atvyko į banką tvarkyti savo reikalų ir  kartu panoro paaukoti globojamiems vaikams.

Įstaigos vadovas su dėkingumu kalbėjo ir apie UAB „Optikos pasaulis“ atstovus, kurie gamina, taiso vaikams akinius, padeda spręsti kitas su regėjimu susijusias problemas.

„Neseniai mūsų gatvės kaimynas vaikams atidavė savo dviratį“, – gerus žmones vardijo V. Kaselis. Ir pridūrė, jog mielai priima ir atneštus tvarkingus drabužėlius, kitus daiktus.

Prieš porą mėnesių šių bendruomeninių namų gyventojai sulaukė ypač juos pradžiuginusios dovanos. Siesikiečiai jiems atvežė mažą šuniuką. Visų mylimas augintinis buvo įkurdintas kieme pastatytame voljere. Keturkojui tikrai netrūksta dėmesio, nes vaikai juo rūpinasi pasikeisdami.

Pasiteiravus, ko vis tik labiausiai reikia naujame būste įsikūrusiai „Ryto“ šeimynai, Vaikų globos  namų direktorius V. Kaselis bei socialinis darbuotojas N. Šnioka buvo atviri – trūksta automobilio. „Visi mūsų darbuotojai turi vairuotojo pažymėjimus, todėl bet kuris galėtų sėsti prie vairo, – tvirtino pašnekovai.  – Pasitaiko, kai vaikus būtina nuvežti pas gydytojus,  sutvarkyti kitus reikalus. Tokiu atveju tenka autotransportą skolintis iš gyvenančių Vilniaus gatvėje, bet kartais mikroautobusas jau būna kur nors išvykęs. Kiekviena gausi šeimyna turi turėti savo transportą.“

Anot Globos namų direktoriaus, kai 2015 metais įstaiga pirko devynių vietų „Fiat“ markės automobilį, pusę reikiamos sumos skyrė privatūs asmenys. „Dabar taip pat ieškome rėmėjų, svarstome įvairius variantus“, – mintimis dalijosi V. Kaselis.

Ukmergės vaikų globos namai turi ir užsienio partnerius, kurie padeda ir finansiškai. Švedų dėka jau keleri metai vasarą vaikai  kviečiami į 10 dienų stovyklas. Po poros savaičių į Švediją su grupe išvyks ir šeši „Ryto“ šeimynos globotiniai.

Ruošiasi pirkti dar vieną namą

Rajono savivaldybės administracija skelbiamų derybų būdu ruošiasi pirkti  dar vieną gyvenamąjį būstą, skirtą Vaikų globos namų veiklos užtikrinimui. Pagal reikalavimus įsigyjamas namas turėtų būti netoli gimnazijų – Taujėnų, Želvos miestelių ar Ukmergės miesto teritorijose. Jo plotas negali būti mažesnis kaip 140 kv. m, name būtini 6 kambariai, iš kurių 5 – ne mažesni kaip 12 kv. m, nepereinami. Paraiškų laukiama iki rugpjūčio 18 dienos. Vaikų globos namų direktorius V. Kaselis viliasi, jog tinkamų pasiūlymų atsiras, ir dar šiemet pavyks dalį vaikų perkelti į naujus bendruomeninius namus.

Ateityje, pasak direktoriaus, Vaikų globos namai bus pertvarkomi į Ukmergės globos centrą. Likusiems be tėvų globos vaikams bus teikiamos paslaugos globos cent-ro šeimynose (Vilniaus gatvėje, Ukmergėje, ir Siesikų gyvenamajame korpuse), taip pat bendruomeniniuose vaikų globos namuose ir budinčių globėjų šeimose. Numatoma, jog Vilniaus gatvėje esančiose patalpose liks tik administracija ir laikinam apgyvendinimui, ekstra atvejams skirti kambariai.

Globojama seimyna 17-07 1

Šiltnamyje noksta pomidorai.

Globojama seimyna 17-07 2

Ypač visi džiaugiasi padovanotu šuniuku.

Globojama seimyna 17-07 4

Vaikai mėgsta sukiotis virtuvėje.

Globojama seimyna 17-07 7

Mergaičių kambaryje – nauji baldai.

Globojama seimyna 17-07 6

Jauku ir berniukų kambaryje.

Globojama seimyna 17-07 3

Erdviame kieme atsirado vietos batutui.

Dainiaus VYTO nuotraukos

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Saule :
    Pasiseke siems vaikams, yra kas ir su tevais gyvendami to neturi. Jei ko reikia papildyti, tai galima cia https://www.bekredito.lt
  • Paula :
    Tiems vaikams tikrai pasisekė, gavo viską, apie ką kiti vargšai nelaimingi vaikai galbūt net nedrįsta pasvajoti. Namai įrengti tikrai jaukiai, skoningai, visiškai neprimena valdiškų namų. Manau tokiam kiekiui žmonių, tiksliau jų drabužiams, niekučiams sukrauti reikia tikrai daug baldų, tačiau erdvės išdėstytos labai apgalvotai. Žinoma, kambaryje 1 didesne komoda https://www.leojar.lt/16-komodos drąsiai gali dalintis pora asmenų. Ir smagu, kad kiekvienas turi atskiras lovas, nors ir nedideles, bet asmenines erdves.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas