Aktualijos

Erkinis encefalitas diagnozuotas 5 ukmergiškiams

Įpusėjus vasarai vis dažniau pasigirsta perspėjimų dėl erkių platinamų ligų – Laimo ligos (LL) ir erkinio encefalito (EE). Ypač erkių baiminamasi einant į mišką grybauti bei uogauti, nepatariama braidžioti po pievas, rekomenduojama vengti nešienautų, apleistų teritorijų. Erkės įsisiurbimo mes dažniausiai nejaučiame, kadangi jų seilės turi nuskausminamųjų savybių. Įsisiurbusios į odą jos maitintis gali nuo kelių dienų iki kelių savaičių, todėl aptikus tokį gyvį labai svarbu nesutrikti ir kuo greičiau ištraukti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad tam galima panaudoti paprasčiausią pincetą. Prieš traukiant erkę riebalų ir kitų medžiagų naudoti nereikia, nes pašaliniai dirgikliai suaktyvina erkės mitybą. Erkę svarbu pincetu suimti kuo arčiau žmogaus kūno odos ir nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų, įkandimo vietą dezinfekuoti. Anot medikų, organizmo savijautą ir įkandimo vietą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai.

Ištrauktos erkės į laboratoriją vežti tyrimams neverta, jei ji ir buvo infekuota, efektyvių prevencinių priemonių, galinčių padėti apsisaugoti nuo įkandimo, nėra.

ULAC duomenimis, Lietuva – šalis, kurioje sergamumas erkių platinamomis ligomis yra vienas didžiausių Europoje. 2017 m. sergamumas Laimo liga (LL) ir erkiniu encefalitu (EE) išlieka panašiu į praeitų metų. Sausio–gegužės mėnesiais registruota 294 LL ir 21 EE atvejai, kai 2015 m. per metus atitinkamai buvo registruota 283 ir 25. Palyginus šį laikotarpį su 2015 m., LL sergamumo rodiklis padidėjo 5,22 proc., o EE – sumažėjo 4 atvejais.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė, rajone situacija yra stabili, niekuo neišsiskirianti, kol kas registruojami pavieniai erkių sukeltų ligų atvejai.

„Laimo liga šiemet susirgo 8 žmonės, o erkinis encefalitas diagnozuotas 5 asmenims, – statistinius duomenis pateikė visuomenės sveikatos specialistė. – Praėjusiais metais registruotas 61 Laimo ligos atvejis ir 9 erkinio encefalito atvejai. Kol kas pavojinga banga iki Ukmergės neatėjo.“

Pasak V. Motiejūnienės, užsikrėtimų pikas būna liepos–spalio mėnesiais, todėl dar anksti prognozuoti galimų susirgimų mastą.

Dauguma šiemet LL ir EE užsikrėtusių ukmergiškių net nepajuto, kada jiems įsisiurbė erkė. Vienas iš susirgusiųjų teigė, kad lankėsi Kopūstėlių miške, kitas erkę aptiko grįžęs iš sodų bendrijos „Pušelė“. Vyriausiosios specialistės V. Motiejūnienės teigimu, sunku surinkti informaciją, iš kur žmonės galėjo parsinešti užkrėstą erkę, nes daugelis susirgusiųjų apie tai net nenori kalbėti. Vis tik visuomenės sveikatos specialistai pastebi, kad tarp erkių platinamomis ligomis užsikrėtimo vietų dažniausiai minimi Veprių apylinkių, Kopūstėlių, Dukstynos miškai, Šventosios paupys, Pivonijos šilas…

Viena veiksmingiausių EE profilaktikos priemonių – skiepai. Vakcinaciją rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis, tačiau skiepytis niekada nevėlu. Žmogus tampa visiškai apsaugotas nuo EE praėjus 2 savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo. Vakciną būtina pakartoti po metų, atnaujinti po 5 metų.

Kad erkė nepatektų ant kūno, o patekusią ant rūbų būtų galima lengvai pastebėti, reikia apsirengti šviesių spalvų, pasiūtų iš lygaus audinio ir kaip galima uždaresniais rūbais. Kita erkes atbaidanti priemonė yra repelentai. Be to, miške rekomenduojama vaikščioti takeliais, o poilsiui pasirinkti sausą, atvirą miško aikštelę. Nepatartina sėdėti ar gulėti tiesiog ant žolės, reikėtų pasikloti antklodę, kilimėlį ar kitą turimą medžiagą. „Grįžus į namus reikėtų atidžiai apžiūrėti savo kūną. Po to nusiprausti po dušu, persirengti kitais rūbais, juo išskalbti. Kol erkė suranda kur įsisiurbti, praeina maždaug valanda. Aptikus ją būtina kuo greičiau ištraukti“, – aiškino V. Motiejūnienė.

Pasak specialistės, LL sukėlėjas žmogui perduodamas per dvi valandas, o pasireikšti gali po 5 ar net 30 dienų. Todėl aptikus įsisiurbusią erkę, patariama save stebėti 21 dieną. Skiepų nuo Laimo ligos nėra.

EE simptomai gali pasireikšti per 5 dienas, tačiau pasitaiko atvejų, kai žmogus suserga ir po pusantros valandos. Jam pakyla aukšta temperatūra, jaučiamas silpnumas, vangumas. Simptomai primena gripą. Po 3–4 dienų temperatūra nukrenta, tačiau netrukus vėl viskas pasikartoja. Tokiu atveju, kaip teigė V. Motiejūnienė, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas