Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergė plečia partnerių ratą

Rajono savivaldybė, atstovaujama savivaldybės mero pavaduotojos Klavdijos Stepanovos ir savivaldybės tarybos nario Vlado Kovarsko, pasirašė ketinimų bendradarbiauti deklaraciją su Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Pionersko miesto apygarda, atstovaujama apygardos vadovo Aleksejaus Presniakovo ir administracijos vadovo Evgenijaus Micheikino.

Dokumente deklaruojama, jog abi šalys yra pasiruošusios sudaryti susitarimą, siekiant sustiprinti ryšius ir bendradarbiavimą daugelyje sričių. Tai ir gerų kaimyninių santykių vystymas, geranoriško požiūrio skatinimas, tarpusavio supratimo ir tolerancijos tarp tautų siekimas, susipažįstant su gyvenimo būdu, kultūra, ūkio ir socialinėmis sritimis, bendradarbiavimo vystymas švietimo, mokslo, sporto, kultūros, turizmo srityse, ekonominio bendradarbiavimo vystymas, tiesioginių kontaktų tarp verslo organizacijų inicijavimas, bendrų investicinių projektų realizavimas, o taip pat projektų, nukreiptų į humanitarinių ryšių stiprinimą, įgyvendinimas ir kt.

Ketinimų bendradarbiauti deklaracija, kuri ateityje galbūt išaugs į dvišalę partnerystės sutartį, buvo pasirašyta Pionersko miesto šventės – Žvejo dienos – metu. Iš nedidelės buvusios Rytų Prūsijos žvejų gyvenvietės Neukuhren (liet. „Kuršiai“) į miestą, kuriame šiuo metu gyvena apie 12 tūkstančių gyventojų, išaugęs Pionerskas šiemet mini 70 metų jubiliejų.

Šiai sukakčiai skirtoje šventėje liepos 7–9 dienomis viešėjo rajono savivaldybės delegacija. Pasak jos vadovės K. Stepanovos, Pionerske gyvena nemažai lietuvių, ne vieną jų pavyko sutikti ir viešnagės metu. Ypač draugiškai ukmergiškius priėme Katalikiškos parapijos maldos namams vadovaujantis dvasininkas Gžegož. Lietuviškų šaknų ir net giminystės ryšių Ukmergėje turintis kunigas papasakojo, kad kai kuriuose Pionersko apylinkėse esančiuose kaimuose daugumą gyventojų sudaro iš Lietuvos kilusieji.

Didžiulį įspūdį paliko ir 1994 metais įkurtas miesto istorinis archeologinis muziejus „Rantava“, kuriame eksponuojami Prūsijos laikotarpio archeologiniai radiniai. Pats miestas pakankamai europietiškas, kurortinis, uostas, turintis daug vokiškos architektūros pastatų, kurie yra rekonstruojami. Manau, kad draugystė su Pionersku būtų abipusiai naudinga tiek keičiantis moksleivių stovyklomis, turistų grupėmis, tiek rengiant įvairius bendrus kultūrinius plenerus ar kitus renginius, vykdant projektus ir kt.“ – sakė K. Stepanova.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aš :
    Tikrai nežinau,ko galima pasimokyti iš tos šalies.Lietuvybė anklave tikrai nėra gerbiama ir puoselėjama,nes mes jiems ,,fašistai,kurie perrašinėja istoriją,, , tokia kremlinų pozicija,o nukrypimas nuo kremliaus linijos negalimas .Šmeižia Lietuvą,kad ir nesenas partizanų niekinimas.Manau,tik liežuviu putino propagandą plakt gali išmokyt.Vien pavadinimas,,Pionerskas,, nemaloniai nuteikia.
  • Anonimas :
    Jos vardas ir pavarde tokie irgi ne lietuviska
    • Anonimas :
      Nelietuviški, nes mano a.a. tėtis - Lietuvos sentikis, jo protėviai XVII a. pabėgo nuo Petro I režimo. Pagarbiai, Klavdija
  • Aš :
    Nu jo,visas Karaliaučiaus kraštas europietiškas.Buvo.Netikiu,kad taip jau kardinaliai pasikeitė.Teko tarnaut sovietmečiu-baisu,viskas apaugę,išplėšta,sugriauta,sudeginta.Vokiečių namus griovė malkoms,slyvas ir vyšnias kirto,kad nereiktų vargti skinant.,,Pakankamai europietiškas,,,tubūt pro rožinius akinius žiūrėjot.Nei verkt,nei juoktis,bent jau vaikų nevežkit į stovyklas į,,pakankamai europietišką,,anklavą, kaip,kad buvo Plungėj.Apsijuoksit,o rusai tik ir laukia tokių naivuolių.
    • Anonimas :
      Tegul rusai laukia:) tik ten gyvena nemažai lietuvių, norinčių bendrauti ir nepamiršti lietuvių kalbos. O dėl stovyklų, kodėl taip blogai galvojate apie mūsų jaunimą? Manote pamatė tų "naktinių vilkų" motociklus ir viskas, pasidavė Rusijos propagandai? Išties liūdna, kad mes patys parodome save kaip silpnus, pasiduodančius svetimos propagandos įtakai žmones. Dėl miestelio, gal labai seniai tarnavote... Karaliaučiaus krašte lankiausi pirmą kartą ir tikėjausi pamatyti panašų vaizdą, kaip Jus nupiešėte... pamatėme tvarkingą miestelį, gražią ir švarią Baltijos pakrantę (tai kurortinė vieta), renovuotus vokiško stiliaus namus, daug žydinčių gėlių ir gražų pajūrio parką.
  • Anonimas :
    Beprociai.
  • tomas :
    okupuota gruzijos dalis,okupuota ukrainos dalis,žusta ukrainiečiai,dar jie nori bendradarbiaut su smegenu plovejais
  • Alius :
    Dalinsimes patirtimi, kaip susilyginti gyventojų skaičiumi ir kuo greičiau pradėti gyventi taip gražiai ir oriai, kaip jie.
  • ? :
    Pasaulyje mazai valstybiu ir miestu su kuo galima "bendradarbiauti",bet vistiek traukia prie to ruskio nors tu ka.?
    • Klavdija :
      Aš noriu priminti, kad mūsų savivaldybė bendradarbiauja su Vokietijos, Švedijos, Italijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos savivaldybėmis. Kaip matote dominuoja tikrai ne Rytų bloko partneriai. Na o Karaliaučiaus sritis išskirtinė savo istorijos ir kultūros sąsajomis su Lietuva, o ir gyvena ten nemažai lietuviškų šaknų turintys, dar lietuviškai kalbantys žmonės, kuriems svarbus ryšis su Lietuva.
      • Anonimas :
        Teisingas sprendimas !!!
        • Anonimas :
          Turiu mintyje P. KLAVDIJOS
      • Buvusių nebuna :
        Jau geriau su Rusija negu su Jankiais.
  • Aš :
    Rado su kuo bendradarbiauti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas