Į baigiamąjį projekto renginį susirinko per 60 vietos gyventojų ir svečių.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Laumėnų kaimo bendruomenė įgyvendino pilietiškumo projektą

Justina BRUŽAITĖ-LISECKIENĖ

Laumėnų kaimo bendruomenė jau pradėjo ruoštis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Balandžio–liepos mėnesiais laumėniškiai vykdė projektą, skirtą pilietiškumo puoselėjimui. Prie jo įgyvendinimo prisidėjo daugelis Laumėnų kaimo gyventojų, taip pat svečiai.

Pavasarį Laumėnų kaimo bendruomenę pasiekė džiugi žinia: Ukmergės rajono savivaldybė nusprendė remti jų inicijuotą projektą, kurio metu Laumėnų kaimo centre turėjo atsirasti ypatinga vieta, skirta valstybinėms šventėms minėti. Jau balandžio pabaigoje bendruomenė, vieningai ir linksmai nusiteikusi, susirinko tvarkyti aplinkos vietai, kur bus keliama Lietuvos valstybės vėliava. Nuo tada Laumėnų kaimas džiaugiasi atnaujintu ir bendromis jėgomis papuoštu kaimo centru.

Įrengus vietą vėliavos iškėlimui imta ruoštis ir pirmajai valstybinei šventei, į kurią buvo pakviesti ne tik Laumėnų kaimo bendruomenės nariai, bet ir kraštiečiai, bendruomenės svečiai. Taigi toje pačioje sutvarkytoje aplinkoje liepos 6 dieną Laumėnų kaimo gyventojai ir būrys svečių susirinko minėti Valstybės dienos. Čia Laumėnų kaimo bendruomenės parengto projekto finansavimo dėka įrengtas vėliavos stiebas, o Mindaugo karūnavimo dieną laumėniškiai iškilmingai pakėlė trispalvę. Prieš jai suplevėsuojant čia pat skambėjo kraštiečių eilės, dainos. Į baigiamąjį projekto renginį susirinkę daugiau negu 60 Laumėnų kaimo gyventojų ir jo svečių klausėsi savo gimtojo krašto neužmirštančio poeto ir prozininko Prano Mieželio, atvykusio pasveikinti Laumėnų kaimo bendruomenės, eilių, patriotinių dainų skambesio, kurias atliko kaimyninio Želvos miestelio dainininkės Aldona Išarienė, Jadvyga Stundienė, Anelė Talutienė.

Nemažiau dėmesio baigiamojo projekto renginio metu skirta Lietuvos istorijai ir simbolikai. Apie politinę karaliaus Mindaugo, kurio karūnavimo šventę liepos 6-ąją minėjo visa Lietuva, reikšmę kalbėjo Laumėnų kaimo bendruomenės narys Arūnas Dudėnas, mūsų pilietiškumo klausimą ir projekto reikšmę Laumėnų kaimui aptarė ir renginio dalyvius pasveikino buvęs seniūnaitis Antanas Remeika. Nors renginio metu pakilo Lietuvos trispalvė, buvo pristatyta ir Laumėnų kaimo jaunimo įnešta istorinė Lietuvos vėliava,  pagerbta jos prasmė.

Projekto metu norėta atkreipti dėmesį į tai, kad labai svarbu savo meilės Tėvynei jausmą perduoti iš kartos į kartą. Todėl pakelti trispalvę buvo pakviesti vienos šeimos trijų kartų atstovai: Vakaris ir Vasarė, Nerijus ir Danutė Pauliukoniai, gimę ir augę Laumėnų kaime.

Baigiamasis projekto renginys išaugo į gražią pilietiškumo šventę. Vis dėlto šio projekto pabaiga – tai tik gražių valstybinių švenčių minėjimo Laumėnų kaime pradžia. Bendruomenės nariai patys susikūrė erdvę, kurioje bus malonu ir gera susirinkti giedoti Tautišką giesmę, žvelgti į trispalvę, džiaugtis Lietuvos laisve.

1aaa

Talkos metu sukurta erdvė, kur kaimas galės susirinkti valstybinių švenčių proga.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas