Scenoje pirmą kartą skambėjo ir „Himnas Ukmergei“.

Aktualijos, Naujausi

Valstybės dienos proga – kraštiečių dovana

 Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną Ukmergė kasmet mini vis įdomiau ir išradingiau. Miestelėnai bei svečiai pakviečiami ne tik kartu giedoti Lietuvos himną, bet ir pasigrožėti kitais kultūriniais renginiais. Šiemet sulaukta ypatingos dovanos – mūsų kraštiečio kompozitoriaus Sauliaus Auglio iniciatyva Pilies parke pristatyta roko operos „Legenda apie Vilkmergę“ premjera.

Valstybės dieną fotografijos mylėtojus subūrė tarptautinio plenero „Fotoodė grafui Stanislovui Kazimierui Kosakovskiui“ uždarymas, vykęs Kraštotyros muziejaus naujajame pastate. Pleneras, kuriame dalyvavo fotografai iš Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos, truko tris dienas. 27 dalyviai Vaitkuškyje, Lyduokiuose ir Vepriuose ieškojo grafų Kosakovskių giminės „pėdsakų“ bei juos įamžino.

Vėliau šventiniai renginiai persikėlė į senąjį Kraštotyros muziejaus pastatą. Jo Baltojoje salėje atidaryta plenero dalyvių ukrainiečių fotomenininkų paroda „Mūsų paveldas“.

Vakare miesto gyventojai kaip niekad gausiai rinkosi į Pilies parką. Su švente ukmergiškius sveikino tautiniais rūbais pasipuošę rajono meras Rolandas Janickas ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, žodį tarė ir Seimo narys Juozas Varžgalys.

Kviesdama Lietuvos himnui A. Balčiūnienė kalbėjo: „Tautiška giesmė svarbi kiekvienam lietuviui ir meilę Lietuvai išpažįstančiam pasaulio žmogui. Šiemet visi lietuviai susirinko prie piliakalnių, nes būtent jie yra tvirtas vienybės simbolis. Šiandien Tautiška giesmė skamba ir prie Berzgainių, Sukinių, Sližių, Antatilčių ir kitų mūsų rajone esančių piliakalnių“.

„Kviečiu sugiedoti Lietuvos himną ir pajusti mūsų tautos vieningumą bei didybę. Tegul visose pasaulio šalyse vienu metu lietuvių giedamas himnas sujungia istoriją ir dabartį, žmones ir tradicijas“, – pridūrė R. Janickas.

Nuskambėjus Tautiškai giesmei rajono vadovai pasveikino Vlado Šlaito viešąją biblioteką, šiemet mininčią garbingą 95-erių metų jubiliejų. Šioje kūrybingoje erdvėje 2016 metais užgimė nuostabus projektas. Biblioteka ir žinomas perkusininkas, tarptautinių būgnų ir perkusijos festivalių meno vadovas, kraštietis kompozitorius S. Auglys paskelbė eilėraščio konkursą „Himnas Vilkmergei“, pakviesdami jame dalyvauti Ukmergės krašto literatus ir visą kuriančiąją bendruomenę. Konkursą laimėjo ukmergiškė literatė Leonora Jankeliūnienė. Autorė buvo pakviesta į sceną, jai įteikta gėlių. Netrukus Kultūros centro mišrus vokalinis ansamb-lis „Klasika“, kuriam vadovauja Ukmergės garbės pilietė Jūratė Martinkutė, pirmą kartą atliko pagal L. Jankeliūnienės žodžius sukurtą „Himną Vilkmergei“. Muziką jam parašė S. Auglys.

 Kompozitorius pristatė ir naujausią savo kūrinį – Ukmergei skirtą roko operą „Legenda apie Vilkmergę“. Jos idėją autorius brandino nuo vaikystės, o puoselėjo bemaž dešimt metų. S. Auglys pasakojo, jog prie šios minties vėl grįžo praėjusių metų rudenį, tarp savo užrašų aptikęs sukurtą muziką, reikėjo tik parašyti žodžius. Už palaikymą kompozitorius padėkojo rajono merui, taip pat už pagalbą ieškant lėšų šios idėjos realizavimui ačiū tarė Seimo nariui J. Varžgaliui. S. Auglys dėkojo ir rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistui Juliui Zareckui, kuris rašant scenarijų pasiūlė susipažinti su Didžiosios Britanijos istoriko S. C. Rowello‘o tyrinėjimais. „Jo dėka siužete atsirado Gediminaičių dinastija, kuri, matyt, neatsitiktinai kildinama iš tuometinės Vilkmergės, – pristatydamas roko operą tvirtino kompozitorius. – Gal išties Gedimino stulpai pirmiausia buvo iškalti ant mūsų miesto pilies vartų? Šią istoriją įtraukiau į scenarijų, kaip ir kunigaikščio Gedimino bei miške jo surastos jaunos mergaitės Vilkmergės meilės liniją. Taigi, šiame kūrinyje yra tiesos, meilės ir legendos…“

Pagrindiniais roko operos solistais tapo kraštiečiai – dainininkė Raminta Naujanytė (Bjelle) ir roko grupės „Rebelheart“ atlikėjas Darius Mickus, taip pat geri S. Auglio draugai – dainininkė Neda Malūnavičiūtė bei operos solistas Egidijus Dauskurdis. Jiems talkino gausus būrys muzikantų ir atlikėjų – pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, vadovaujamas Deivido Staponkaus, bei choras „Vilnius“, taip pat muzikantai Gintaras Šulinskas (solinė gitara), Gediminas Alekna (violončelė), Darjuš Loznikov (bosinė gitara), Mindaugas Stundžia (mušamieji). Spektaklyje grojo ir pats kompozitorius S. Auglys (vibrofonas). Muzikantams dirigavo orkestro „Trimitas“ vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis. Roko operą pagyvino šalia scenos pasirodę Antano Smetonos gimnazijos šokėjai, kuriems vadovauja Lina Nefienė.

Daugiau nei dvi valandas trukusi premjera nenuvylė nei ukmergiškių, nei miesto svečių.

IMG_7588

Šventę vainikavo roko opera „Legenda apie Vilkmergę“.

IMG_7518

Šįkart Tautišką giesmę giedojo ypač gausus būrys ukmergiškių.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Operos muzikinė dalis nebloga (orginali), tačiau žodžiai - pradinukų lygio...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas