Prie pastato bus įrengtos vaikų žaidimo ir automobilių stovėjimo ailštelės.

Aktualijos, Naujausi

Savivaldybė užsimojo įrengti per 60 butų

 Jau antras mėnuo atsilaisvinusioje Vaikų globos namų pastato, esančio Vilniaus gatvėje, dalyje vyksta kapitalinio remonto darbai. Čia įrenginėjami butai labiausiai pažeidžiamiems rajono gyventojams, taip pat bus ir vadinamųjų tarnybinių butų. Vykdant savivaldybės būsto plėtrą, ateityje naujam gyvenimui prisikels ir buvęs Užupio pagrindinės mokyklos bendrabutis Linų gatvėje. Tikimasi, jog suremontavus ir renovavus šiuos pastatus gerokai sumažės savivaldybės butų laukiančių asmenų eilė, taip pat Ukmergė taps patrauklesnė jauniems specialistams.

Rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja Daiva Gladkauskienė Tarybos nariams pateikė informaciją apie savivaldybės būsto panaudojimą ir plėtrą. Pasak vedėjos, birželio 1 dienos duomenimis, savivaldybės būsto fonde yra 403 butai, iš kurių 243 nuomojami socialinio būsto sąlygomis, 131 nuomojamas savivaldybės būsto sąlygomis, 13 nuomojami pagal valstybės garantiją, 6 – tarnybiniai, 3 – laisvi ir 7 – avariniai arba netinkami gyventi.

312 butų yra Ukmergės mieste. Tarp kaimiškų seniūnijų daugiausia butų – 28 – Taujėnų seniūnijoje, 24 – Siesikų, 12 – Vidiškių seniūnijose. Vos vienas butas yra Šešuolių seniūnijoje, po du – Veprių, Lyduokių ir Pabaisko seniūnijose.

Praėjusiais metais išnuomoti buvo 43 socialiniai būstai, iš jų 17 – Ukmergės miesto ribose, 26 – kaimiškose vietovėse. Nuomos sutartys pratęstos su 103 nuomininkų šeimomis, 4 šeimos perkeltos į kitas gyvenamąsias patalpas.

Iš viso socialinis būstas išnuomotas 128 asmenims. Tarp jų: 3 – turėjusiems teisę į socialinio būsto sąlygų pagerinimą; 7 – įrašytiems į jaunų šeimų sąrašą; 6 – esantiems šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų (įvaikių), sąraše; 3 – likusių be tėvų globos asmenų ir šeimų sąraše, 7 – iš neįgaliųjų asmenų, sergančių lėtinių ligų, įrašytų į Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintą sąrašą, sunkiomis formomis, ir šeimų, kuriose yra tokių asmenų, sąrašo, ir 17 – iš bendro sąrašo.

2016-iais nuomos sutartys nutrauktos su 46 šeimomis: iš jų su 5, nes nepateikė metinės šeimos turto deklaracijos už praėjusius kalendorinius metus; 7 – Gyventojų turto deklaravimo įstatyme numatyta tvarka už kalendorinius metus deklaruotam turtui ar gautoms pajamoms daugiau kaip 20 proc. viršijant įstatymo numatytus metinius pajamų ir turto dydžius, 30 – gavus šeimų prašymus nutraukti sutartį, 4 – nuomininkams mirus.

D. Gladkauskienė pasidžiaugė, kad nuo 2012 m. sausio 1 dienos iki 2017 m. birželio asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašuose sumažėjo nuo 303 šeimų iki 105 šeimų.

Ukmergės rajono savivaldybės socialinio būsto nuoma 2016 metais buvo vykdoma vadovaujantis Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu ir rajono Savivaldybės tarybos 2015 metų rugsėjo 24 d. sprendimu patvirtintu Ukmergės rajono savivaldybės būsto ir socialinio būsto nuomos sąlygų ir tvarkos aprašu.

Praėjusiais metais buvo gauti 68 prašymai šeimų ar asmenų įrašyti juos į sąrašus turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti. Vadovaujantis įstatymu, per metus iš sąrašų išbraukta 50 šeimų, kurioms socialinis būstas nesuteiktas. Šių metų pradžioje sąrašuose šeimų (asmenų), turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, buvo įrašyta 115 šeimų. Iš jų jaunų šeimų sąraše – 28 šeimos (69 šeimos nariai); šeimų, auginančių tris ar daugiau vaikų (įvaikių) – 8 šeimos (42 šeimos nariai); likusių be tėvų globos asmenų (šeimų) – 28 šeimos (30 šeimos narių); neįgaliųjų ir asmenų sergančių lėtinių ligų sunkiomis formomis – 8 šeimos (9 šeimos nariai); bendrame – 42 šeimos ar asmenys (54 šeimos nariai); socialinio būsto nuo-mininkų, turinčių teisę į būsto sąlygų pagerinimą – 1 šeima (9 šeimos nariai).

2016 m. trims ukmergiškių šeimoms buvo patvirtinta teisė į paramą būstui įsigyti, suteikiant teisę gauti valstybės subsidiją iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai apmokėti.

Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėjos teigimu, nuo 2015 m. Lietuvos Respublikos valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu nustatyta galimybė šeimoms ir asmenims, įrašytiems į sąrašus asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, pasinaudoti nauja paramos forma – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija. Praėjusiais metais tuo nesusidomėjo niekas. Šiemet valstybės parama pasinaudojo viena šeima.

D. Gladkauskienė taip pat papasakojo apie savivaldybės būsto plėtrą – jau pradėtus ir ateityje ketinamus vykdyti projektus.

„Ukmergės rajono savivaldybės administracija, siekdama užtikrinti socialiai pažeidžiamų asmenų gyvenimo kokybę, didina socialinio būsto fondą, įgyvendindama Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis bendrai finansuojamą projektą „Socialinio būsto pažeidžiamoms gyventojų grupėms įsigijimas ir pritaikymas“, – informavo vedėja.

Šio projekto vertė – 1 229 525 Eur, iš jų ES parama sudaro 1 045 096 Eur, savivaldybės biudžeto lėšos – 184 429 Eur. Kapitalinio remonto rangos darbų konkursą laimėjo UAB „Avona“ iš Kauno, su kuria sutartis pasirašyta balandžio 14 dieną. Rangos darbai pradėti gegužės pradžioje, o juos baigti planuojama iki kitų metų balandžio 30 dienos.

Projekto lėšomis bus kapitaliai suremontuota nenaudojama Vaikų globos namų pastato dalis.

2 240,63 kv. m plote ketinama įrengti 35 socialinius butus (28 vieno kambario ir 7 dviejų kambarių) bei 4 savivaldybės butus.

Pastato fasadas nesikeis, remonto darbai vyksta patalpų viduje. Kieme bus įrengtos automobilių parkavimo bei vaikų žaidimo aikštelės.

Taip pat svarstoma galimybė naujam gyvenimui prikelti buvusį Užupio pagrindinės mokyklos bendrabutį, esantį Linų gatvėje, ir jį paversti daugiabučiu gyvenamuoju namu. 1 597,14 kv. m plote planuojama įrengti 28 butus.

Pasak Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėjos, šis pastatas buvo įtrauktas į parduodamų objektų sąrašą, tačiau niekas juo nesusidomėjo ir nenupirko. Taigi, nuspręsta jį renovuoti ir naudoti rajono gyventojų reikmėms – savivaldybės būstų įrengimui.

„Darbus planuojama vykdyti pagal daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą – renovuoti pastatą, šildymo sistemas, vandentiekį, elektros instaliaciją, – komentavo D. Gladkauskienė. – Savivaldybės biudžeto lėšos būtų reikalingos vidaus įrengimui.“

Savivaldybės administracija viliasi, jog įgyvendinus šiuos projektus pavyks sumažinti butų laukiančiųjų eilę, pagerės žmonių aprūpinimas socialiniu būstu. Be kita ko, tikimasi įsirengti ir naujų tarnybinių butų, kuriuos būtų galima pasiūlyti ir taip į rajoną prisivilioti jaunų, trūkstamų specialistų.

P1100276

Naujam gyvenimui planuojama prikelti ir buvusį Užupio mokyklos bendrabutį.

Loretos EŽERSKYTĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    O kaip vaiku namai buvo nereikejo zaidimu aiksteliu
  • Anonimas :
    sekmes
  • regina :
    puiku kad judama i prieki....daromi geri darbai...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas