Prie tvenkinio projektuojama medinė terasa su gultais.

Aktualijos, Naujausi

Naujovės mieste: patrauklus parkas, atnaujintas skveras

 Birželio 28 dieną rajono savivaldybės salėje visuomenei buvo pristatyti du Ukmergės miesto viešųjų erdvių projektiniai pasiūlymai. Susitikime dalyvavo rajono meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, kiti savivaldybės darbuotojai. Sulaukta ir verslo įmonių atstovų – diskusijai atvyko UAB „Daipara“ sveikatingumo ir sporto klubo vadovė Daiva Nanartavičienė, Vartotojų kooperatyvo atstovas Vaclovas Monkevičius. Į pristatymą atėjo tik keli susidomėję rajono gyventojai.

Klaipėdos miesto bendrovės „Progresyvūs projektai“ atstovai Žydrūnė Gaudutė ir Gytis Zubavičius supažindino susirinkusiuosius su visuomeninės parko teritorijos infrastruktūros prie VšĮ Ukmergės ligoninės (Vytauto g. 105 ir Anykščių skg. 4) statybos projektiniu pasiūlymu. Iš sostinės atvykęs uždarosios akcinės bendrovės „Plėtros partneriai“ projekto vadovas Darius Franckevičius pristatė, kaip turėtų pasikeisti skveras prie prekybos centro „Pivonija“ (Vilniaus g. 90C).

Šie du projektai sudaro bendrą projektą „Ukmergės miesto viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymo II etapas: Ukmergės Vilniaus g. skvero ir ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros atnaujinimas bei įrengimas“, kurio vertė – apie 1,5 mln. eurų. Projektas finansuojamas iš 2017–2019 m. smulkaus ir vidutinio verslo bei turizmo plėtros programos lėšų. Iš savivaldybės biudžeto jam numatyta skirti iki 125 tūkst. eurų, o iš Europos Sąjungos fondų – apie 1,418 mln. Eur. Darbus planuojama pradėti kitų metų II ketvirtyje, o baigti – 2019-aisiais.

Nuo botanikos sodo iki laisvalaikio įrenginių

Ligoninės parkas, kurio plotas – daugiau nei 12 hektarų, turėtų pasikeisti neatpažįstamai. Jį planuojama skirstyti į penkias zonas: reprezentacinę (priešais pagrindinį ligoninės įėjimą), rimties (Dukstynos skvere su buvusia lavonine), poilsio ir rekreacijos (leidžiantis slėniu nuo skvero), aktyvaus poilsio (pietrytinėje sklypo dalyje) bei šeimos centro (šalia atskiru projektu projektuojamo Šeimos centro).

Formuojant reprezentacinę zoną projektuotojų prioritetas buvo paversti ją patrauklia ne tik ligoninės lankytojams, bet ir miesto gyventojams, svečiams. Čia turėtų atsirasti fontanas, nakties metu apšviečiamas LED šviestuvais, o aplink jį – patogus prisėsti granitinis bortas. Šioje zonoje bus iškirsti menkaverčiai medžiai ir gyvatvorė, sodinami jauni augalai. Planuojama kloti naujus takus, pastatyti suoliukus su šiukšliadėžėmis, dviračių stovą. Atsiras nauji šviestuvai.

Rimties zonoje bus panaikinti senieji pėsčiųjų takai, demontuotas nebenaudojamas lauko tualetas ir jo vietoje įrengiama 14 vietų lengvųjų automobilių stovėjimo aikštelė. Čia taip pat ruošiamasi genėti medžių lają ir atnaujinti veją bei gėlynus. Planuojama įrengti suoliukus bei vidutinio aukščio šviestuvus.

Poilsio ir rekreacijos zonoje taip pat laukia dideli pokyčiai. Šalia ligoninės priėmimo skyriaus turėtų atsirasti 23 vietų aikštelė automobiliams statyti, bus įrengti suoliukai. Priešais šį skyrių planuojamas apskritimo formos rožių sodas, aptvertas tvorele, statomi dveji vartai. Jiems akcentuoti turėtų būti įrengiamos metalinio rėmo arkos, apželdinamos vijoklinėmis rožėmis. Sode palei tvorą siūloma sodinti karpomus rožių medelius. Jo geometriškumą pabrėš gyvatvorė. Už jos būtų galima sodinti retesnes ar brangesnes rožių rūšis, siekiant apsaugoti jas nuo sutrypimo.

Prie parko teritorijoje esančio didžiojo vandens telkinio pakrantės turėtų atsirasti botanikos sodas, kuris bus plečiamas ir į vandenį, ten sodinant vandens augalus. Pakrantę ketinama grįsti akmenimis. Šioje vietoje taip pat atsiras nauji šviestuvai, suoliukai, o centrinėje sodo dalyje esančioje pievoje siūloma sodinti karpomus krūmus ir iš jų formuoti žaliąsias skulptūras. Pagrindinis įėjimas į parką bus įrengtas ties rožių sodu iš Anykščių skersgatvio pusės. Čia bus klojama asfalto danga 44 vietų automobilių stovėjimo aikštelei, statomi trys dviračių stovai. Svarstoma įrengti viešąjį tualetą, kuriame viena patalpa bus skiriama parko priežiūros inventoriui. Planuojamas informacinis stendas bei bendras, 2,5 metrų pločio takas pėstiesiems ir dviratininkams.

Aktyvaus poilsio zonoje turėtų atsirasti apžvalgos aikštelė, bus demontuojamas senas lauko baseinas, išlyginamas reljefas, sėjama žolė bei sodinami dekoratyviniai augalai, kurie atskirs aikštę nuo gatvės. Čia bus statomi dvigubi suolai, leidžiantys atsisėsti iš abiejų pusių. Turėtų atsirasti ir Kneipo takelis, kuriuo bus galima eiti basomis kojomis. Tokiuose takuose įprastai kas keletą metrų keičiama paviršiaus danga – nuo smėlio, akmenukų iki eglių šakų ar net kankorėžių. Teigiama, jog ši procedūra gerina kraujotaką, aktyvina medžiagų apykaitą ir padeda sustip-rinti imuninę sistemą. Palei visą Kneipo tako ilgį planuojama sodinti gėlyną.

Šioje zonoje bus ir daugiau pramogų – norima įrengti stacionarius šaškių stalus bei šachmatų lentą, lauko treniruoklių aikšteles su tempimo pratimų įrenginiais. Atsiras ir pavėsinės, skirtos piknikams ar apsaugai nuo saulės, lietaus. Jos bus išdėstytos palei didesniojo vandens telkinio pakrantę. Planuojama įrengti suoliukus, apšvietimo stulpus, informacinę sporto trasų lentą, sodinti naujus augalus. Prie mažesniojo vandens telkinio bus projektuojama medinė terasa su gultais, o šalia Šeimos centro atsiras aikštelė vaikams, kur bus montuojami įvairūs žaidimų įrenginiai.

Šeimos centro zonoje bus demontuojami senieji nesudėtingi statiniai, klojama nauja asfalto danga, įrengiama 24 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, projektuojami betoninių trinkelių pėsčiųjų takai.

Planuojama, kad visoje teritorijoje bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Diskusijos metu ukmergiškiai siūlė atsisakyti projekte numatyto fontano ir jį pakeisti kokiu nors meno kūriniu, apsvarstyti, ar tualeto statinys neturėtų būti paprastesnis, kadangi taip būtų sutaupoma lėšų. Šalia Kneipo takelio buvo siūloma įrengti patogią vietą, kur parko lankytojai, praėję taku, galėtų nusiplauti kojas. Buvo atkreiptas dėmesys, kad šalia lauko treniruoklių esanti danga turėtų būti visiškai saugi sportuojantiems.

Vilniaus gatvės skvere – imitacinis rajono žemėlapis

Patrauklesnis miesto gyventojams ir svečiams turėtų tapti ir Vilniaus gatvės skveras – teritorija prie prekybos centro „Pivonija“, kurio plotas – 0,89 ha. Čia turėtų būti rekonstruojamos bei įrengiamos naujos automobilių stovėjimo aikštelės (iš viso bus apie 90 stovėjimo vietų), atsirasti vienpusio eismo gatvelė, kuri leistų apvažiuoti skverą ir patekti į Miškų gatvę iš Vilniaus gatvės. Bus projektuojamas naujas prekybos paviljonas, buitinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelė, gėlynas.

Skvere ketinama įrengti dviračių stovėjimo vietą, informacinį stendą, pašalinti kai kuriuos medžius. Planuojama įrengti vaizdo stebėjimo kameras, naujus šviestuvus.

Šalia „Vilkmergės“ paminklo norima rekonstruoti granito aikštę, kuri turėtų imituoti žemėlapį su rajono ribomis bei seniūnijomis. Miestelių vietose bus įrengtas taškinis apšvietimas, ties jomis numatomi seniūnijų herbų atvaizdai, o ne vilko pėdutės, kaip buvo planuojama anksčiau. Aplink aikštę bus įrengti mediniai suoliukai.

Pristatymo metu kilo diskusijų, dėl kurių bus daromos projektinio pasiūlymo korekcijos. Buvo nuspręsta atliekų rūšiavimo konteinerių (vadinamųjų „teletabių“) vietą įrengti lygiagrečiai su Miškų gatve, turgavietė turėtų „pasistumti“ į žalią zoną toliau nuo automobilių stovėjimo aikštelės, o aikštelėje šalia Vilniaus gatvės atsirastų anksčiau nenumatyta dviračių pastatymui skirta vieta.

2017 07 Picture3

Skverą planuojama papuošti gėlynais.

2017 07 Picture1

Priešais ligoninės pastatą suprojektuotas fontanas.

Picture6

Ukmergiškius ir svečius džiugins rožynas.

Picture5

Sveikatą stiprinti padės Kneipo refleksoterapinis sveikatingumo takas.

UAB „Progresyvūs projektai“ vizualizacijos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Sigitas :
    Tikrai fantazijai ribų nėra, prie ligoninės parke pavėsinės piknikams, Vėryga išprotės... Kad aplinką prie ligoninės reikia tvarkyti, tai reikia, bet ar vieta tinkama aktyviam žmonių poilsiui... kažkokios sapalionės. Tai bus isisavinti pinigai ir tiek, o miestelėnams naudos jokios. Taip kaip su dviračių taku "be dviračių", ar Šventupės kempingu.
  • g :
    geriau zvyrkelius miesto centre panaikintu idijotai
  • Anonimas :
    Oj tai ne sapnas. Čia reikia pramušti projektą ir gauti pinigus. O darbai tai jau kaip visada, bet kaip ir ilgai.
  • dar :
    sapnas sapne , pabudome ir kelkimes!
  • Anonimas :
    musu valdzia sapnuoja!
  • Aha :
    Na ir kas,kad irengtu fontana,juk visvien neveiktu kaip ir viskas Ukmergeje. Ir kasmet po 5 kartus ji remontuotu ir kas 2 metus kapitaliskai renovuotu.⛲
  • Anonimas :
    Pirmiausia pabaikit tvarkyti tai ką pradėjot. Veterinarijos gatvės gale garbės ratas niekaip neužbaigiamas.
  • Anonimas :
    prieš porą metų girdėjau, kad fontano idėją prieš ligoninę iškėlė Civilka, panašu kad svajonės įgauna realų vaizdą.bus graži ir jauki vieta visiems ukmergiečiams
    • KIBIRAS :
      Prieš mirdami ,gales pased prie fontano o lavonneje tikriausiai bus edukacijos
  • Anonimas :
    Lb gerai kad atsiras fontanas, tai lb papuoš miestą, jo lb trūksta Ukmergėje
  • Niekodieta :
    Puiki idėja! Sėkmės!
  • Virgis :
    Fentezi. Ponai vadovai tupykla mieste pastatykit ir tai bus pasiekimas.
  • ? :
    Ko tik nesugalvosi kai reikia isisavinti ES lesas,jau net ir kosmodromo statybos nebenustebintu.? Ne veltui sakoma,kad gerais norais kelias i pragara grystas.? Idejos butu neblogos,jei tik neisvogtu valdziagyviai pinigu,juk viskas ka jie daro,vien brokas,brangiausi laikrodziai mieste irengti bet nei vienas neveikia,todel ka bedarytu is visko tik snipstas gaunasi.?
    • daiva :
      Pinigu skalbimo mašina ijungta ,viskas okei.
  • fine :
    ka cia planuoti kai net autobusu stoties niekaip neuzbaigia
  • Buvusių nebuna :
    Bus kaip su Pašilės kapinių tvoros ir vartų remontu. Akmenys voliosys po visą parką. Tikrai kad apsirūkė.
  • ateivis :
    kuo čia apsirūkėt ar žaibas trenkė?
  • Anonimas :
    pasakykit ką rūkėt? ar žaibas trenkė?
  • Kam tau žinot :
    Čia taip bus Ukmergei? Negali but

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas