Aktualijos, Naujausi

Prisidės prie senamiesčio pastatų atnaujinimo

 Savivaldybės taryba patvirtino Ukmergės rajono savivaldybės senojo miesto vietoje esančių pastatų fasadų tvarkymo darbų kompensavimo tvarkos aprašą. Tokiu būdu siekiama užtikrinti senamiestyje esančių pastatų ir nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų priežiūrą, apsaugą ir atgaivinimą. Pagal priimtą sprendimą objekto valdytojas (saugomoje teritorijoje esančių pastatų savininkas ar kitokių valdymo teisių turėtojas ar jo įgaliotas asmuo) teikia prašymą gauti dalinį kompensavimą atliktiems darbams ar įsigytoms medžiagoms iš Paveldosaugos programai skiriamų lėšų. Rajono savivaldybė kvietimą teikti prašymus skelbia kasmet nuo spalio 1 d. iki gruodžio 1 d. Nuo gruodžio iki vasario mėnesio Kultūros paveldo komisija nagrinėja ir siūlo kompensuotinus objektus ir tvarkybos darbų kompensavimo dydį. Kovo mėnesį su valdytojais pasirašomos biudžeto lėšų skyrimo sutartys.

Kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų išlaidos kompensuojamos iki 50 procentų, bet ne daugiau kaip 10 000 Eur.

 Komisijos sudėtis bus papildyta nauju nariu

Posėdyje teko keisti Kultūros paveldo komisijos sudėtį, iš jos išbraukti Arvydą Džiugą, buvusį savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją. Komisijos sudėtis bus papildyta kitu nariu, kai skyriuje pradės dirbti naujas specialistas, eisiantis vyriausiojo architekto pareigas.

Kultūros paveldo komisiją sudaro Agnė Balčiūnienė, administracijos direktoriaus pavaduotoja; R. Janickas, savivaldybės meras; Gintas Karvelis, architektas; Sonata Vitaitė, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė; Elena Mirinavičienė, Savivaldybės tarybos narė; Saulius Sakalis, architektas; Julius Zareckas, Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiasis specialistas; Birutė Žilėnienė, Savivaldybės tarybos narė.

Komisijos posėdžiuose gvildenami klausimai, susiję su Ukmergės rajono teritorijoje esančių kultūros vertybių išaiškinimu, jų įtraukimu į valstybinį bei vietinį registrą, rūpinamąsi jų apsauga, priežiūra, svarstomi ir priimami sprendimai dėl reklamos išvaizdos, paveldosaugos lėšų panaudojimo.

 Padidino finansavimą

Tarybos nariai svarstė klausimą „Dėl maksimalaus trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos išlaidų finansavimo dydžio Ukmergės rajono gyventojams nustatymo“. Teikiančias trumpalaikę ar ilgalaikę socialinę globą socialinės globos įstaigas, kurias savivaldybės nustatyta tvarka pasirenka pats socialinės globos gavėjas (globėjas, rūpintojas, kiti teisėti asmens atstovai), savivaldybė finansuoja tiesiogiai, sudarydama sutartis dėl asmeniui teikiamos trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos išlaidų finansavimo socialinės globos įstaigai. Dėl padidėjusių šildymo, elektros, kuro, kitų komunalinių paslaugų sąnaudų visi socialinės globos namai kasmet peržiūri socialinės globos kainas ir jas pagal poreikį koreguoja.

Ukmergės rajono savivaldybės taryba 2009 m., 2013 m. ir 2016 m. buvo patvirtinusi maksimalius trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos išlaidų finansavimo dydžius. Praėjusių metų Tarybos sprendime suaugusiems asmenims su negalia ir senyvo amžiaus asmenims trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos maksimalus išlaidų finansavimo dydis buvo 20 bazinių socialinių išmokų (BSI) per mėnesį. Dabar nuspręsta finansavimą padidinti iki 23 BSI. Be tėvų globos likusiems vaikams ir socialinės rizikos vaikams trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos maksimalus išlaidų finansavimo dydis buvo 23 BSI, dabar keičiama į 24. Vaikams su negalia buvo 20 BSI, dabar – 23.

Šiuo sprendimu savivaldybė reguliuoja asmenų, besikreipiančių dėl trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos, globos namų pasirinkimo galimybes pagal juose patvirtintas kainas.

 Modernizuos gimnazijų aplinką

Rajono savivaldybės administracija planuoja teikti paraišką projekto „Ukmergės rajono ugdymo įstaigų aplinkos modernizavimas“ finansavimui gauti pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ įgyvendinimo priemonę „Mokyklų tinklo efektyvumo didinimas“. Praėjusią savaitę vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje pritarta šio projekto įgyvendinimui, rajono savivaldybės administracijos direktorius įgaliotas pasirašyti paraišką ir kitus su projekto įgyvendinimu susijusius dokumentus. Taip pat nuspręsta gavus patvirtinimą iš savivaldybės biudžeto skirti ne mažiau kaip 7,5 proc. tinkamų finansuoti išlaidų projekto įgyvendinimui, padengti nenumatytas ar netinkamas finansuoti projektui įgyvendinti būtinas išlaidas.

Projektu „Ukmergės rajono ugdymo įstaigų aplinkos modernizavimas“ planuojama modernizuoti Antano Smetonos, Siesikų ir Želvos gimnazijų, kuriose mokosi 792 moksleiviai, ugdymo aplinką. Bus sukurtos ar atnaujintos modernios, kūrybiškumą skatinančios vidaus erdvės, įsigyta trūkstama įranga ir baldai.

ES finansuojamame projekte dalyvauja mokyklos, atitinkančios aprašo reikalavimus (pagrindiniai kriterijai – mokinių skaičius ir pastato energetinio efektyvumo C klasės reikalavimai).

ES paramos dalis sudaro iki 92,5 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, pareiškėjas privalo prisidėti ne mažiau kaip 7,5 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Numatoma projekto vertė – 1 030 164 Eur, iš jų – 952 902 Eur – ES paramos lėšos, 77 262 Eur – Valstybės biudžeto lėšos ir 77 262 Eur – savivaldybės indėlis.

Numatoma projekto įgyvendinimo trukmė – 3 metai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas